StoryEditor

"V Tatrách plánujeme nové investície." Igor Rattaj prezradil novinky, kritizoval aj štát

22.10.2019, 19:00
Máme pripravený aj kritický scenár, že stredisko v Jasnej budeme priebežne zatvárať, hovorí spolumajiteľ Tatry Mountain Resorts Igor Rattaj.

Ľuďom, ktorí sú zaregistrovaní na GoPasse, prišiel 6. októbra mail, že sa dá kúpiť skipas do rakúskeho strediska Mölltaler Gletscher. Je oň záujem?
Tento skipas je určený skôr pre špecifickú klientelu. Povedal by som pre „echt“ lyžiarov, ktorí neváhajú ísť na dobrú lyžovačku prakticky kedykoľvek. Začiatkom októbra sa dá lyžovať len na ľadovcoch. Tých je v Rakúsku sedem. My sme jeden z nich. Otvorení sme rovnako ako ostatní. Teraz ešte dosnežujeme, tak sa dá povedať, že sa lyžuje na umelom snehu s ľadovým podkladom.

Aké máte ciele pre toto stredisko? Koľko ľudí by ste chceli prilákať?
Kapacita je enormná. Na to, koľko je tam lanoviek a vlekov, tak tam môže prísť naozaj veľa ľudí a stredisko bude stále poloprázdne.

O toto rakúske stredisko ste sa dlho usilovali. Je teraz pre TMR prioritou jeho zveľaďovanie?
Je to ľadovec, a tak má toto stredisko svoje špecifiká. Usilovali sme sa o klasickú lyžiarsku destináciu, a to sa nám zatiaľ nepodarilo. Najprv musíme ukázať, čo vieme na ľadovci. Tým, že sa tam dá lyžovať už v októbri a novembri, tak sa chceme sústrediť na lyžiarov nadšencov, ktorí od jari čakajú, kedy vytiahnu lyže. Naším zámerom je aj oslovovať kluby, ktoré chodia po tréningoch. Už tam trénuje Žampa, chceme tam dotiahnuť aj Vlhovú. Je to trochu iné ako tradičná zimná klientela, ktorú máme napríklad v Jasnej.

Ale predpokladám, že tam chcete dostať čo najviac ľudí.
Samozrejme, no z pohľadu Rakúska je to bežné dedinské stredisko, akých majú stovky. Infraštruktúra bola vybudovaná ešte v 80. a 90. rokoch. Bolo niečo obnovované, ale povedzme si rovno – nie je to žiadna sláva.

V TMR sa teraz chcete sústrediť na zveľaďovanie strediska a budovanie nových objektov a zariadení?
Predmetom kúpy bolo aj približne osem hektárov pozemkov. Teraz máme stavebné povolenie na jeden veľký hotel, ktorý bude mať 400 až 500 lôžok. Je tam dosť priestoru na chaty a apartmány. My to všetko nechceme budovať sami. Boli by sme veľmi radi, keby sme tam nalákali investorov. My chceme pripraviť zázemie, aby sa im táto investícia vyplatila.

Máte už aj niečo dohodnuté?
Rokujeme. Náš vstup do Rakúska vyvolal istý ohlas. Povedal by som, že záujemcov je až prekvapivo veľa, pričom ide aj o ľudí, ktorí už stavali v iných rakúskych strediskách.

Dávate si po kúpe Mölltarelu pauzu v investičných aktivitách, alebo aktívne hľadáte klasické stredisko?
Momentálne nič aktívne nevyhľadávame. Veci, ktoré by teoreticky mohli byť k dispozícii, máme zma...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
08. máj 2024 15:12