TASR/Martin Baumann
StoryEditor

Ekonomika sa prehrieva. Najvýraznejšie je to vidieť na pracovnom trhu

24.10.2019, 12:03
Autor:
TASRTASR
Zmierňovanie svetového dopytu sa postupne začína prejavovať aj v slovenskej ekonomike.

Finančný trh na Slovensku je vystavený viacerým rizikám, a to aj napriek tomu, že tempo rastu úverov sa spomaľuje. Podľa Národnej banky Slovensku (NBS) ide najmä o nadmerný rast úverov domácnostiam, "prehrievanie" ekonomiky na trhu práce či vývoj cien na trhu nehnuteľností. NBS to konštatuje vo svojom najnovšom Štvrťročnom komentári k politike obozretnosti na makroúrovni.

Zmierňovanie svetového dopytu sa postupne začína prejavovať aj v slovenskej ekonomike, ktorá po vlaňajšom dynamickom raste v prvej polovici tohto roka zaznamenala spomalenie. Stále však produkuje nad svojím potenciálom.

"Prehrievanie ekonomiky sa najvýraznejšie prejavuje na pracovnom trhu. Tento vývoj v kombinácii s pretrvávajúcimi nízkymi úrovňami úrokových mier, silnou konkurenciou na úverovom trhu a trendmi na trhu nehnuteľností podporujú dopyt súkromného sektora po nových úveroch," konštatuje NBS.

Nižší rast úverov súkromného sektoru

Úvery poskytnuté súkromnému sektoru v druhom štvrťroku tohto roka zmiernili svoj rast. Spomalili úvery poskytnuté domácnostiam aj podnikom. Napriek tomu však v prípade domácností bol rast na Slovensku druhý najrýchlejší v rámci Európskej únie.

"Spomalenie rastu úverov domácnostiam bolo ovplyvnené najmä opatreniami makroprudenciálnej politiky a postupnou saturáciou v niektorých segmentoch na trhu s úvermi na bývanie," vysvetľuje NBS.

Spomalenie rastu úverov sa prejavuje aj vo vývoji zadlženosti súkromného sektora, ktorá sa v prvom polroku tohto roka stabilizovala na úrovni 94,1 percenta hrubého domáceho produktu (HDP).

Ceny nehnuteľností predbehli mzdy

Dvojciferné dynamiky rastu si zachováva aj trh nehnuteľností. Ceny bytov na sekundárnom trhu v druhom štvrťroku tohto roka medziročne vzrástli o 11,9 percenta. Zároveň došlo k zmene trendu, keď po piatich rokoch poklesov došlo k medziročnému nárastu počtu inzerovaných bytov na sekundárnom trhu o 2,8 percenta.

"Nakoľko rast cien nehnuteľností aj v druhom štvrťroku predbehol dynamiku vývoja priemernej nominálnej mzdy v hospodárstve, dostupnosť bývania sa zhoršila," uviedla NBS. Na jeden meter štvorcový musia ľudia pracovať dlhšie ako v predchádzajúcich štvrťrokoch, a to aj napriek poklesu úrokov pri úveroch na bývanie.

​​Ziskovosť bankového sektora v druhom štvrťroku nadviazala na trendy z predchádzajúcich období. "Síce sa zisk pohybuje na relatívne stabilných úrovniach, avšak za cenu zvyšovania citlivosti bankového sektora voči rizikám cyklického charakteru," konštatuje NBS.

Banky pod tlakom

Čistý zisk bankového sektora po zdanení vzrástol k júnu tohto roka medziročne o vyše dve percentá. Rast zisku dosiahli banky najmä vďaka nárastom portfólia v dôsledku zvýšenej snahy bánk pri poskytovaní úverov a v dôsledku cyklického vývoja aj výrazne nízkej úrovne nákladov na kreditné riziko.

"Tieto trendy však zároveň zvyšujú citlivosť bankového sektora voči cyklickým rizikám, ktoré sa začnú prejavovať v prípade obrátenia finančného cyklu. Napriek medziročnému nárastu čistého zisku sa ziskovosť bankového sektora meraná prostredníctvom ukazovateľa pomeru zisku k vlastným zdrojom medziročne mierne zhoršila," upozorňuje NBS.

Tento vývoj naznačuje, že napriek zvýšenému úverovaniu sa banky v dôsledku poklesu úrokových marží dostávajú pod tlak."Pozitívnou správou je mierny nárast solventnosti bankového sektora, keď úroveň ukazovateľa celkovej primeranosti vlastných zdrojov v priebehu prvého polroka tohto roka vzrástla z 18,2 percenta na 18,4 percenta," konštatuje NBS.

Za nárastom solventnosti bankového sektora boli podľa NBS zmeny v dividendovej politike a ponechanie si časti zisku vykázaného za rok 2018, čím sa zvyšuje odolnosť bánk voči rastúcim rizikám.

Pozrite si rozhovor s viceguvernérom NBS Ľudovítom Ódorom:

01 - Modified: 2019-09-01 22:02:43 - Feat.: 0 - Title: Viceguvernér NBS pre HN: Ekonomika môže spomaliť viac, ako sme čakali 02 - Modified: 2019-10-03 20:44:49 - Feat.: 0 - Title: Požičiavame si menej, stále však viac, ako je zdravé 03 - Modified: 2019-10-13 20:00:55 - Feat.: 0 - Title: Exmanažéra NBS súd oslobodil 04 - Modified: 2019-10-15 13:33:09 - Feat.: 0 - Title: Posun v kauze známej nebankovky: Exklientom Providentu odpustia dlhy za 50 miliónov 05 - Modified: 2019-10-17 20:16:26 - Feat.: 0 - Title: Škrtanie výdavkov by znížilo rast HDP
01 - Modified: 2024-04-18 11:49:38 - Feat.: - Title: Súd oslobodil spod obžaloby exšéfa odboru NBS Barriho v kauze Rapid Life 02 - Modified: 2024-04-16 07:39:27 - Feat.: - Title: Peter Kažimír: Všetko je pripravené (komentár) 03 - Modified: 2024-04-15 13:20:55 - Feat.: - Title: Sľubný ekonomický vývoj otvára dvere k zníženiu sadzieb ECB v júni, myslí si Kažimír 04 - Modified: 2024-04-13 19:19:37 - Feat.: - Title: Rast reálnych príjmov zatiaľ nepomáha spotrebe, ale skôr úsporám, ukazuje analýza 05 - Modified: 2024-04-11 06:19:39 - Feat.: - Title: Poskytovanie hypoték je už rok stabilné. Spotrebiteľské úvery rýchlo rastú, hlási národná banka
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 05:54