StoryEditor

ČEZ rokuje s maďarskou ropnou spoločnosťou MOL o výstavbe elektrární

30.08.2007, 11:28
Autor:
TASRTASR
Podľa dôveryhodných informácií českého denníka Hospodářske noviny ČEZ ukončuje rokovanie o exkluzívnej spolupráci s maďarskou energetickou firmou MOL pri spoločnej výstavbe elektrární na Slovensku a v Maďarsku.

Energetický gigant ČEZ má nového významného partnera pre svoju expanziu na trhy strednej a východnej Európy.
Rodiaci sa obchod môže byť začiatkom hlbšej spolupráce obidvoch národných šampiónov v čase, kedy sa maďarský MOL bráni nepriateľskému prevzatiu zo strany rakúskej energetickej spoločnosti OMV.
"Rokovania by mali byť uzatvorené ešte do konca tohto týždňa," uviedol zdroj blízky rokovaniam. Partnerstvo posilní pozíciu ČEZ na slovenskom trhu, kde maďarská spoločnosť vlastní petrochemickú skupinu Slovnaft. V Maďarsku sa chystá s MOL spolupracovať na projekte pri meste Kecskemét.
ČEZ investuje do výstavby a kúpy elektrární v zahraničí desiatky miliárd korún. V Česku sa chystá v nasledujúcich 6 rokoch dať do obnovy elektrární a výstavby nových blokov 100 miliárd Kč, čo je v prepočte 121,8 miliardy Sk. ČEZ má už silnú pozíciu v Bulharsku a na začiatku augusta oznámil zámer postaviť elektráreň pri Moskve spoločne s ruskou firmou RAO-JES.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 10:34