StoryEditor

Slovenské pivo má problém. Dopláca na nedostatok základnej suroviny

27.10.2019, 23:00
Tuzemským sladovniam chýbajú každý rok desaťtisíce ton sladovníckeho jačmeňa. Musia ho dovážať zo zahraničia.

Za posledných desať rokov klesli osevné plochy jačmeňa o viac než polovicu. Kým v roku 2009 sa plodina pestovala na 178-tisíc hektároch, v súčasnosti majú poľnohospodári k dispozícii už iba 87-tisíc hektárov. V praxi to znamená, že na Slovensku sa z roka na rok urodí menej jačmeňa. Navyše, z tohto množstva dosahuje sladovnícku kvalitu iba približne 40 percent.


Nepriamo úmerne s nižšou úrodou stúpa dovoz suroviny zo zahraničia. Slovenské sladovne dovezú každý rok 50- až stotisíc ton jačmeňa. „Keď nebudú mať sladovne dostatok slovenského jačmeňa a budú ho musieť vo veľkej miere dovážať, nebudú môcť ani sladovne, ani pivovary deklarovať, že ich slad – a teda aj pivo – je sloven...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-13 07:00:00 - Feat.: - Title: Mníšky si v španielskej svätyni otvorili bar. K pivu dávajú aj Božie slovo 02 - Modified: 2024-03-19 13:00:00 - Feat.: - Title: V Spojených štátoch predávajú slovenské pivo. Má to však jeden háčik, taká značka u nás vôbec neexistuje 03 - Modified: 2024-03-07 11:59:09 - Feat.: - Title: Týmto receptom ulahodíte každému labužníkovi mäsa: Krkovička na pive a cibuli 04 - Modified: 2024-02-29 16:48:25 - Feat.: - Title: Slovákov poteší nový český prémiový ležiak Krušovice Bohém 05 - Modified: 2024-02-09 12:39:21 - Feat.: - Title: Pivo zdražie o 10 percent, odkazujú pre HN majitelia reštaurácií. Zdôvodňujú to krokom vlády
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 06:48