StoryEditor

Slovenský priemysel nie je pripravený na hackerov. 509 firiem je v ohrození

30.10.2019, 17:30
Na Slovensku sú stovky nedostatočne chránených firiem. Útok sa pritom môže odohrať už za 18 minút.

Na jednej strane človek sediaci za počítačom, na druhej chaos v obrovskej fabrike na výrobu hliníka. Firma zistila, že sa stala terčom kyberútoku. V zmätku odpája zariadenia od internetu a prechádza na manuálne riadenie výroby. Je však už neskoro. Útočníci zaheslovali firemné počítače a za dešifrovanie požadujú 41 miliónov eur v digitálnej mene.

To nie je scenár akčného filmu, ale reálna skúsenosť nórskeho koncernu Norsk Hydro, ktorý sa udial v polovici mája tohto roka. Následky útoku neobišli ani Slovensko, keďže spoločnosť má aktivity aj u nás. Pod Nórov patria prevádzky Slovalco a Hydro Extrusion Slovakia. Norsk Hydro síce krízu zažehnala, no prieskum spoločnosti Soitron ukazuje, že scenár sa môže opakovať. Vystavených riziku prienikov z internetu je minimálne 509 riadiacich systémov našich priemyselných firiem. Ohrozené sú výrobné firmy i malé elektrárne, ako aj riadiace systémy renomovaných svetových výrobcov.

„To, že tieto priemyselné riadiace systémy sú pripojené na verejný internet a zároveň aj takto na prvý pohľad nezabezpečené, je vážne riziko,“ uviedol pre HN Martin Lohnert z Void SOC, čo je bezpečnostný operačný systém v rámci spolo...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
16. apríl 2024 17:16