StoryEditor

Klimatizáciám v autách znížia emisné limity

18.12.2007, 23:00
Výrobcovia áut sa do januára 2009 musia prispôsobiť prísnejším ekologickým požiadavkám na klimatizačné systémy. Prikáže im to nové nariadenie, o ktorom dnes rokuje vláda. Platiť by malo od piateho januára budúceho roka.

Chladiacim zariadeniam, ktoré využívajú takzvané fluórované skleníkové plyny, vláda zníži limity na ich únik do ovzdušia. Fluórované plyny musia totiž na základe európskych noriem z klimatizácií postupne ustupovať.
Staré autá normy neodstavia
Na pozore by sa mali mať najmä tí, ktorí uvažujú nad dovozom nového auta "na vlastnú päsť". Ak napríklad získajú v roku 2008 na dovezené vozidlo takzvané osvedčenie o zhode - COC, ktoré im umožní legálne využívať slovenské cesty, o dva roky oň môžu prísť. Stane sa tak v prípade, ak ich klimatizácia bude mať "potenciál globálneho otepľovania" vyšší ako 150 a bude produkovať viac ako 40, resp. 60 gramov fluórovaných plynov ročne v závislosti od typu klimatizácie.
Starých áut, ktoré už boli niekde registrované, sa obmedzenia netýkajú.
Áut, ktoré získali povolenie ešte predtým, než nariadenie nadobudne účinnosť, sa však nové pravidlá nedotknú. Kto chce teda auto kupovať po piatom januári 2008, mal by si overiť, akú klimatizáciu má.
Automobilky zatiaľ bez problémov
Nariadeniu sa musia prispôsobiť hlavne firmy, ktoré klimatizácie predávajú automobilkám. Výrobcovia áut si totiž medzi nimi môžu vybrať práve tie, ktoré limity spĺňajú. Napríklad Volkswagen sa im prispôsobil už v minulosti.
"Vozidlá, ktoré Volkswagen vyrába v Bratislave - Touareg, Audi Q7 a Polo, nepoužívajú fluórované plyny v klimatizácii," povedal Vladimír Machalík z komunikačného oddelenia spoločnosti.
Do stanovených termínov sa však musia normám prispôsobiť všetci subdodávatelia klimatizácií.
"Našej spoločnosti dodávajú náplň do klímy dve spoločnosti. Jedna z nich nové požiadavky spĺňa, pričom druhá na zmenách ešte pracuje," povedal hovorca žilinskej automobilky Kia Dušan Dvořák.
Koniec fluórovaných plynov
Január roku 2011 prinesie ďalšie obmedzenie - Štátny dopravný úrad nevydá typové povolenie na autá, ktorých klimatizácia má potenciál globálneho otepľovania vyšší ako stanovených 150 bodov. Vtedy už bude jedno, koľko fluórovaných plynov klimatizácia produkuje. Dôležitý bude iba tento index.
Po roku 2017 už o osvedčenia prídu všetky autá, ktorých klimatizácie tento limit prekročia.

Ústup fluórovaných plynov v termínoch
5. januára 2009 zníženie emisných limitov pre klimatizácie s potenciálom globálneho otepľovania vyšším ako 150 na 40, resp. 60 gramov ročne
5. januára 2010 zánik platnosti osvedčení o zhode - COC - pri vozidlách, ktoré nespĺňajú znížené limity 1. januára 2011 ukončenie vydávania typového povolenia pre autá, ktorých klimatizácie majú index globálneho otepľovania vyšší ako 150
1. januára 2017 zánik platnosti osvedčení o zhode - COC - pri vozidlách s klimatizáciami, ktorých index globálneho otepľovania je vyšší ako 150

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 06:08