StoryEditor

Turecko siaha po plyne v Eastringu

03.11.2019, 23:00
Keď si turecký partner rezervuje kapacity v plynovode Eastring, spravilo by to projekt už teraz ekonomicky atraktívnym, hovorí pre HN Rastislav Ňukovič, generálny riaditeľ Eustreamu.

Takto pred rokom Eustream ohlasoval viacero noviniek. Slovensko-poľský plynovod, slovensko-maďarské prepojenie, pokrok v Eastringu. Kam sa projekty odvtedy posunuli?
Vlani v septembri sme začali s výstavbou slovensko-poľského prepojenia, ktorá odvtedy úspešne napreduje. Máme za sebou prípravu celého 103 kilometrov dlhého pracovného pruhu, archeologický a pyrotechnický prieskum a naplno prebiehajú zváračské práce. Veríme, že na konci roka by sme mohli mať uloženú v zemi takmer tretinu celého plynovodu. Práce sa zároveň rozbehli aj na poľskej strane, takže ideme podľa plánu, čo je dobrá správa pre celú strednú Európu.


Vlani ste avizovali vyšší záujem trhu o využívanie maďarsko-slovenského plynovodu. Ako sa tu vyvíja situácia?
Podobne ako pri poľskom plynovode, aj pri tomto prepojení bol primárny cieľ v posilnení bezpečnosti dodávok, teda ako prevencia prípadnej krízy. No plynovod čoraz viac začína plniť aj svoju komerčnú funkciu. Dnes dosahujú požiadavky na kapacitu takmer maximálne objemy plynovodu, ktoré preto chceme zvyšovať.


Čo spôsobilo náhly nárast záujmu?
Ovplyvňujú to dva aspekty. Dopyt po preprave z juhu na Slovensku súvisí napríklad s očakávaným plynovodom BRUA, teda prepravou zemného plynu z Čierneho mora smerom do západnej Európy. Tým, že naša trasa sa do tohto plánu hodí a už existuje, bol o ňu prejavený záujem. Rastúci záujem sa zároveň prejavuje aj na opačnej strane, teda v smere zo Slovenska do Maďarska.


A čo veľký projekt Eastring?
Je to ambiciózny a náročný projekt, ktorého podstata spočíva v obojsmernom prepojení oblasti, ktorou je Turecko, s prístupom k obrovským zásobám zemného plynu a miestami najväčšej spotreby, teda Európskou úniou. Do prijatia investičného rozhodnutia nás čaká ešte veľa krokov, no očakávame, že z dlhodobého hľadiska bude význam takéhoto projektu narastať. Preto v ňom pokračujem...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 02 - Modified: 2024-04-18 17:48:37 - Feat.: - Title: Korčoka lákali do maďarského rádia. „Neurobil som to,“ hovorí pre HN a spomína červenú čiaru a pád do bahna 03 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: Sulík pre HN: Slovensku chýba právo veta, za povinné rozdelenie migrantov môže Fico 04 - Modified: 2024-04-18 13:30:00 - Feat.: - Title: Čo sú susedské spory a ako sa v nich účinne brániť? Pre HN vysvetľuje advokát 05 - Modified: 2024-04-17 16:30:00 - Feat.: - Title: Útok Iránu na Izrael bol neškodný ohňostroj, myslí si odborník na Blízky východ. Čo bude v konflikte ďalej?
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 02:36