StoryEditor

Fico chce zvýšiť odvod pre banky: Zoberiem im 130 miliónov eur a rozdám ich ľuďom

05.11.2019, 09:35
Autor:
TASRTASRmahomaho
Šéf Smeru Robert Fico hovorí, že bankový sektor na Slovensku vykazuje nadmernú ziskovosť.

Bankový odvod by mal od budúceho roka vzrásť z 0,2 percenta na 0,4 percenta z hodnoty pasív bánk znížených o sumu vlastného imania.

V budúcom roku by mal do štátneho rozpočtu priniesť približne 120 - 130 miliónov eur. Avizoval to predseda koaličného Smeru Robert Fico.

Zaoberať by sa mala týmto návrhom v stredu vláda. Fico avizoval, že ak sa tak nestane, do parlamentu predložia poslanci vlastný návrh. Podľa Fica musí štát reagovať na rastúcu ziskovosť bánk, ako aj poplatkov.

Peniaze chce použiť na sociálne balíčky

Fico hovorí, že bankový sektor na Slovensku vykazuje nadmernú ziskovosť. "Zoberiem im 130 miliónov a rozdám ich ľuďom," tvrdí expremiér s tým, že peniaze chce použiť na sociálne balíčky. 

"Pôjdem budúci rok tvrdo po trinástom dôchodku," dodal.

Fico vyčíslil, že za posledné roky ziskovosť bankového sektora vzrástla z 560 miliónov eur v roku 2014 na 639 miliónov eur v minulom roku a v tomto roku by mala ziskovosť dosiahnuť približne 700 miliónov eur.

"To nie je zisk, ktorý by banky zarobili tým, že dávajú úvery. Jediným dôvodom je nová poplatková politika bánk. Zaznamenali sme, že od 1. januára 2018 došlo k výraznému zvyšovaniu poplatkov, pričom nárast sa pohybuje od 20 percent až do 233 percent. To je nonsens," vyhlásil Fico.

Preto podľa neho štát musí na túto situáciu reagovať. "Slovenský bankový sektor napriek tomu, že sme zaviedli osobitný bankový odvod v roku 2012, vykazuje na Slovensku nadpriemernú ziskovosť v porovnaní s ostatnými bankovými sektormi v Európskej únii," tvrdí Fico.

V koalícii je zhoda

Na zvýšení bankového odvodu je podľa Fica zhoda aj v rámci koalície. Zároveň upozornil na to, že sa toto opatrenie neprijíma z dôvodu budúcoročného rozpočtu.

"Toto nie je z dôvodu rozpočtu. Mám informáciu, že vládne spokojnosť. Rezorty, ktoré potrebovali viac, tak dostali. Neočakávam problém v koalícii. Tento zákon v parlamente prejde s ľahkosťou," očakáva Fico.

Zároveň dodal, že ak vláda nepredloží návrh, tak ho predložia koaliční poslanci.

SNS Ficov návrh uvítala. Predseda strany Andrej Danko podľa vlastných slov na nedávnom stretnutí s koaličným partnerom navrhoval zvýšenie tohto odvodu až na 0,5 percenta.

"Napriek uvedenému, že sa mi nepodarilo presvedčiť Roberta Fica o väčšom navýšení bankového odvodu, v plnej miere podporíme tieto návrhy. Zároveň očakávame, že aj vláda SR navrhne zvýšenie tohto osobitného odvodu na najbližšom rokovaní," poznamenal šéf národniarov. Ak by sa tak nestalo, SNS pristúpi k navýšeniu tohto osobitného odvodu tak, ako to pôvodne navrhoval Danko.

Dajú to na vládu

Ministerstvo financií potvrdilo, že návrh predloží na stredajšie rokovanie vlády. "Je to opatrenie, ktoré prinesie dodatočné zdroje do štátnych finančných aktív. Súčasťou novely zákona bude aj predĺženie účinnosti tohto odvodu," argumentuje rezort. 

"Mojim prvoradým cieľom je, aby bol rozpočet na budúci rok schválený tak, aby deficit verejných financií v roku 2020 nepresiahol 0,49% HDP. V predvolebnom období a pri opatreniach, ktoré prechádzajú Národnou radou SR je však tento cieľ stále ohrozený, preto som zareagoval na výzvu koaličnej rady a predložím na rokovanie vlády návrh novely zákona o osobitnom odvode vybraných finančných inštitúcií,“ konštatuje minister financií Ladislav Kamenický.

Bankári reagovali

Slovenská banková asociácia však už minulý mesiac po vyjadreniach Koaličnej rady upozornila na to, že predĺženie platnosti odvodu ohrozí finančnú stabilitu sektora.

Hoci podľa asociácie patrí medzi najstabilnejšie v Európskej únii, odvodové zaťaženie bánk je najvyššie. Rizikom sú aj klesajúce úrokové marže, ako aj pokles ziskovosti bankových domov na Slovensku.

Asociácia upozorňuje aj na viaceré zmeny, ktoré sa pri bankovom odvode udiali. Zavedený bol v roku 2012 a dočasne mal platiť do roku 2020. Asociácia upozorňuje na to, že pôvodne sa mal odvod platiť len do vytvorenia jednotného európskeho rezolučného fondu, ktorý vznikol v roku 2015 na rovnaký účel, teda na krytie nákladov spojených s riešením prípadných finančných kríz. Do roku 2019 slovenské banky zaplatili do tohto fondu 110 miliónov eur.

Kritika zo strany opozície 

Zvýšenie bankového odvodu kritizuje aj opozičná SaS. „Zvýšenie bankového odvodu sa len a len premietne do novej vlny poplatkov pre ľudí. Z úst Roberta Fica ide teda len o ďalší populizmus a klamanie Slovákov, pretože tento odvod v konečnom dôsledku zaplatia občania z vlastného vrecka,“ uviedol predseda SaS Richard Sulík.

„Zlodej kričí chyťte zlodej, doplatia však na to ľudia. Kedy v Smere konečne pochopia, že tak ako podnikatelia, tak ani ľudia, nie sú dojná krava? Peniaze má štát vyberať z vytvorených príležitostí a nie tých zmarených,“ doplnil poslanec za SaS Marián Viskupič.

01 - Modified: 2024-04-18 17:24:22 - Feat.: - Title: Vláda na post eurokomisára za Slovensko podporuje Šefčoviča. Má silné postavenie, tvrdí Fico 02 - Modified: 2024-04-18 15:27:41 - Feat.: - Title: Splnili sme sľub o plnohodnotnom trinástom dôchodku, napĺňame programové vyhlásenie, tvrdí Fico 03 - Modified: 2024-04-17 09:36:32 - Feat.: - Title: Celistvosť Ukrajiny je len teória. Rusko jej územie nevráti, vyhlásil Fico na eurovýbore 04 - Modified: 2024-04-17 10:14:20 - Feat.: - Title: Fico ide do Bruselu rokovať o jednotnom trhu, Ukrajine a Izraeli. Oznámil aj letnú návštevu Číny 05 - Modified: 2024-04-16 14:11:36 - Feat.: - Title: Fico hovorí a koná ako geopolitický analfabet, kritizuje PS
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 19:27