StoryEditor

Kúrenie zdražie. Plyn zatiaľ nie

04.02.2008, 16:57
Päťdesiat až osemdesiat korún mesačne navyše. Toľko by si za kúrenie mala od marca doplatiť väčšina domácností napojených na teplárne.
Teplárne na vykurovanie zväčša používajú plyn, ktorý stojí viac ako sa predpokladalo. Dôvodom je drahá ropa, rokovania s Gazpromom požadujúcim zvýšenie ceny aj politické tlaky. Počas cenotvorby na tento rok sa totiž vláda snažila čo najviac ochrániť voličov pred zvyšovaním cien a napriek historicky najvyšším cenám ropy regulátor povolil teplárom zdraženie v priemere o pol percenta.

Drahá ropa

Na vine sú okrem vývoja na svetových trhoch a požiadavok Rusov aj nepresné odhady budúceho vývoja. Kým regulačný úrad do výpočtu cien na tento rok odporučil použiť sumu 77 dolárov za barel (159 litrov) ropy, už niekoľko mesiacov sa ceny čierneho zlata pohybujú medzi 90 a sto dolármi. Od vývoja na svetových trhoch s ropou sa odvíja aj cena plynu u nás.
Preto už teplári avizovali zvýšenie cien o 3,5 percenta od začiatku marca. „Budeme čakať, čo sa bude diať ďalej,“ hovorí Marek Hargaš zo Slovenského zväzu výrobcov tepla.

Podľa predsedu Rady pre reguláciu Jozefa Holjenčíka už na regulačnom úrade majú asi päťdesiat návrhov od teplárov, ďalšie desiatky čakajú. „Z našej strany je predčasné hovoriť o vývoji cien. Ropa sa však dlhodobo drží na vysokých úrovniach. Lepšie je zareagovať skôr, aby sme nemuseli v budúcnosti výraznejšie zdražovať. Je to hra trhu, ktorú my neovplyvňujeme,“ povedal Hojlenčík pre HN s tým, že pri priaznivom vývoji ropy nie je vylúčené ani opätovné zlacnenie v priebehu roka.


Viac o téme nájdete v utorňajších
Hospodárskych novinách.


menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 12:55