StoryEditor

Firmy už nemajú odkiaľ brať rezervy. Enormne nám rastú náklady, hovorí šéf Dusla

17.11.2019, 23:00
Dodávame pre všetkých štyroch najväčších výrobcov pneumatík na svete a všetci hlásia ochladenie. V rozhovore pre HN to tvrdí šéf Dusla Šaľa Petr Bláha.

Priemysel vo svete hlási, že pociťuje postupné ochladzovanie. Je to aj váš prípad?
Cítime ho aj my. Jednoznačne. Už druhý rok. Nie je to však v oblasti minerálnych hnojív, ale máme tu ďalší segment v divízii organickej chémie, kde vyrábame gumárenské chemikálie a suroviny na výrobu mazacích olejov. Naši najväčší odberatelia, výrobcovia pneumatík, ktorí sú zároveň dodávateľmi firiem pôsobiacich v automotive segmente, avizovali už v minulom roku, že ochladenie je evidentné. V tomto roku evidujeme výpadok na úrovni niekoľkých tisíc ton.

Je to veľký výpadok?
Inými slovami, tieto firmy donedávna vyrábali v nepretržitej prevádzke 24 hodín sedem dní v týždni. Teraz pracujú na dve zmeny a päť dní v týždni. A to kríza nevypukla. Dodávatelia automotive hlásia problémy všeobecne. Domnievam sa, že štát tento problém nepodchytil a môžu tu nastať veľké problémy. Ale nechcem sa hrať na nejakého prognostika a krízu privolávať.

Dá sa povedať, že gumárenský priemysel má všeobecne problém?
Dodávame pre všetkých štyroch najväčších výrobcov pneumatík na svete a všetci hlásia ochladenie. Vidíme to na zmluvách na odber materiálov, ktoré uzatvárame kvartálne. Je jedno, či sú to hráči ako Goodyear, Pirelli, Michelin alebo Continental, všetci hlásia zníženie objemu výroby.

Minuloročné výsledky Dusla skončili v strate. Aký bol dôvod?
Duslo v roku 2018 skončilo v strate na úrovni 7,7 milióna eur. Je to čiastočne začiatok prejavu ochladenia ekonomiky. Pod tento fakt sa podpísalo aj spustenie novej technológie Čpavok 4, v dôsledku čoho sme mali zvýšenú spotrebu zemného plynu. Hlavným faktorom bolo aj to, že minuloročná cena zemného plynu bola dva až trikrát vyššia ako teraz, čo sa nám nepodarilo pretaviť do výrobných cien. Vyrábali sme, no so stratou.

Zisk Dusla Šaľa klesá kontinuálne od roku 2015. Očakávate zhoršenie situácie aj v tomto roku?
Ak sa pozrieme na minuloročné výsledky, prvý polrok bol úspešný. Stratu vygeneroval druhý polrok. V našom prípade závisí veľa od cien komodít. Tento biznis majú v područí obrovské finančné skupiny a robia si, čo chcú. V tomto odbore už chýba zdravý sedliacky rozum. Kým v minulosti sa dali niektoré veci predikovať, napríklad spomínaný vývoj cien komodít, a to sa týkalo aj ropy, s ktorou som dlho pracova...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 02 - Modified: 2024-04-19 12:46:22 - Feat.: - Title: Korčoka lákali do maďarského rádia. „Neurobil som to,“ hovorí pre HN a spomína červenú čiaru a pád do bahna 03 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: Sulík pre HN: Slovensku chýba právo veta, za povinné rozdelenie migrantov môže Fico 04 - Modified: 2024-04-18 13:30:00 - Feat.: - Title: Čo sú susedské spory a ako sa v nich účinne brániť? Pre HN vysvetľuje advokát 05 - Modified: 2024-04-17 16:30:00 - Feat.: - Title: Útok Iránu na Izrael bol neškodný ohňostroj, myslí si odborník na Blízky východ. Čo bude v konflikte ďalej?
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 00:14