StoryEditor

Prezident podpísal zákon, dovolil stavať na cudzom

30.12.2007, 23:00
Autor:
SITASITA

Prezident Ivan Gašparovič podpísal kontroverzný zákon o jednorazových mimoriadnych opatreniach v príprave niektorých stavieb diaľnic a ciest pre motorové vozidlá. Informovalo o tom tlačové oddelenie Kancelárie prezidenta SR.
Zákon umožňuje, aby vlastnícke práva k pozemkom, na ktorých sa majú stavať diaľnice, nebolo potrebné získať k stavebnému konaniu, ale až ku kolaudačnému konaniu. Po podpísaní zákona prezidentom by mal nadobudnúť účinnosť dňom vyhlásenia.
Zákon bol už pri prerokúvaní v parlamente terčom tvrdej kritiky zo strany opozície. Poslanec za KDH a exminister spravodlivosti Daniel Lipšic po schválení návrhu parlamentom povedal, že na Slovensku ešte nebolo také flagrantné porušenia vlastníckeho práva, aké umožňuje schválený zákon. Opozícia začala zbierať podpisy poslancov pre podanie na Ústavný súd SR, kde bude požadovať vydanie predbežného opatrenia na pozastavenie účinnosti tohto zákona.
Navrhovateľ, minister dopravy Ľubomír Vážny, schválenie zákona, naopak, privítal. Podľa neho to znamená vyriešenie ďalšieho kľúčového momentu v celkom postupe projektov verejno-súkromného partnerstva (PPP) na Slovensku. Zbieranie podpisov pre podanie na Ústavný súd SR považuje za legitímne právo poslancov, avšak ako povedal, na jednej strane požadujú urýchlenie výstavby diaľnic a na druhej strane zbierajú podpisy na zablokovanie tohto zákona.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 17:56