StoryEditor

Pakt stability rast miezd asi neohrozí

09.01.2008, 16:14
Premiér Robert Fico sa neobáva, že štrajková pohotovosť v strojárskom priemysle, ktorú v utorok vyhlásil Odborový zväz Kovo, ohrozí uzatvorenie Paktu stability, ktorý má prispieť k hladkému pritatiu eura. Kováci sa tak rozhodli po piatich neúspešných kolách rokovania so Zväzom strojárskeho priemyslu o kolektívnej zmluve a zvýšení tarifných miezd.

 "Nemyslím si, že tieto aktivity odborárov by ohrozili prijatie paktu. My sme sa v ňom dokonca predbežne zaviazali, že chceme mzdy zvyšovať, ale aby sa pri tom rešpektovala produktivita práce," uviedol dnes premiér.

Kováci požadujú zvýšenie tarifných miezd o sedem percent, no zamestnávatelia ponúkajú len tri percentá. Pritom zvyšovanie platov má vpyv na rast inflácie. Pritom harmonizovaná inflácia je jedným z kritérií na prijatie eura. Na splnenie tejto podmienky nesmie 12-mesačný priemer inflácie, meranej podľa harmonizovaného indexu spotrebiteľských cien, presiahnuť priemer troch krajín únie s najlepšími výsledkami v cenovej stabilite o viac ako 1,5 percenta. Slovensko zatiaľ túto podmienku plní.

Text Paktu stability, ktorý majú HN k dispozícii, o.i. hovorí, že "v rámci kolektívneho vyjednávania o mzdách sa Konfederácia odborových zväzov zaväzuje rešpektovať ukazovateľ rastu produktivity práce ako rozhodujúci pri raste miezd." Podľa predáka kovákov Emila Machynu, v strojárstve sa za tri štvrťroky 2007 zvýšila produktivita práce o 14 percent. "My žiadame rast tarifných miezd o sedem percent, čo nespôsobí tlak na infláciu," vysvetľuje Machyna.

Rast miezd je podľa Fica na Slovensku nižší ako produktivity práce.

Hlavný vyjednávač Zväzu strojárskeho priemyslu Juraj Borgula považuje štajkovú pohotovosť kovákov za "normálny krok, lebo iné spôsoby boja nemajú." Verí však, že nepôjdu do extrémov. Navrhovaný Pakt stability je podľa neho "neúplný," lebo vláda do neho nezapojila viac partnerov. Podľa textu tohto dokumentu, okrem vlády majú jeho realizáciu podporiť zamestnávatelia, odbory a samospráva miest a obcí.




Viac o téme nájdete vo štvrtkových
Hospodárskych novinách.


menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 03:27