StoryEditor

Zisk Barclays klesol o 14 percent

09.02.2009, 23:00
Autor:
ČTKČTK

Britskej banke Barclay klesol vlani zisk pred zdanením o štrnásť percent na 6,1 miliardy libier kvôli odpisom zlých aktív. Banka informovala, že ju tento rok čaká ťažký rok. Odmeny za minulý rok preto zníži takmer o polovicu naprieč celou skupinou. Barcley s výsledkom aj tak prevýšila očakávania analytikov a včera jej akcie na londýnskej burze vyskočili o sedem percent.

"Rok 2009 bude ďalší ťažký rok," varuje Barclays vo svojej správe. "V roku 2008 sme mali krízu v bankovom systéme. Základnou otázkou roku 2009 bude rýchly pokles ekonomiky," zhrnul v správe generálny riaditeľ britskej bankovej skupiny John Varley. Informoval, že sa výkon britského hospodárstva tento rok zníži najmenej o dve percentá.

Skupina dodáva, že do začiatku roka vstúpila s dobrými výsledkami investičnej divízie Barclays Capital. Preto chce obnoviť výplatu dividend v druhej polovici roka.

Čistá hodnota odpisov a zlých dlhov za štvrťrok dosiahla päť miliárd libier. Výsledok zahŕňa tiež zisk 2,4 miliardy z akvizícií, väčšinou z kúpy amerických aktív Lehman Brothers.

Varley zdôraznil, že banka nepotrebuje nový kapitál, pretože je jej kapitálová primeranosť nad minimom, ktoré určil britský finančný dozor. Bonusy za minulý rok Barclays zníži o 48 percent.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 06:58