TASR/Martin Baumann
StoryEditor

Národná banka už dávnejšie vysvetlila, prečo Ficov pokus so zlatom nie je dobrý nápad

03.12.2019, 08:17
Autor:
lmlm
Centrálna banka vlastní 31,694 tony zlata v hodnote 1,3 miliardy.

Národná banka Slovenska chce ponechať zlato v britskej Bank of England. Vyplýva to z listu bývalého guvernéra NBS Jozefa Makúcha. Ten ešte v marci tohto roka posielal list vtedajšiemu šéfovi parlamentného výboru Ladislavovi Kamenickému, ktorý je aktuálne už ministrom financií.

HN si cez infožiadosť vypýtali stanovisko k tejto problematike.

NBS vlastní 31,694 tony zlata. "Depozitárom tohto zlata je Bank of England, zlato však nie je súčasťou bilancie britskej banky, zlato je vedené na osobitnom alokovanom účte pre NBS," píše sa v liste. NBS ďalej tvrdí, že zlato dlhodobo využíva predovšetkým na trhu swapových transakcií, prostredníctvom ktorých generuje dodatočný finančný príjem banky.

Šéf Smeru Robert Fico minulý týždeň vyhlásil, že chce, aby sa toto investičné zlato v hodnote 1,3 miliardy eur vrátilo na Slovensko. Dôvodom je podľa Fica hroziaca finančná kríza, ale aj nestabilita vyplývajúca z brexitu.

Miera zhodnotenia v britskej banke je zároveň podľa neho veľmi nízka. 

Zdôraznil, že na tento krok je viacero dôvodov. Ide o hroziacu finančnú hospodársku krízu a vlečúci sa proces brexitu. "Nestabilita je pomerne veľká," podotkol. Myslí si, že by bolo správne, keby po vzore iných krajín aj Slovensko prijalo rozhodnutie, že zlato sa vráti naspäť na územie SR.

NBS v liste uvádza dôvody, pre ktoré plánuje ponechať zlato uložené v Bank of England:

1. Bank of England je druhým najväčším úložiskom zlata na svete po Fede. A navyše britská banka predstavuje svetovo najvýznamnejšie centrum obchodovania so zlatom.

2. Londýn predstavuje globálne centrum pre obchodovanie so zlatom.

3. Londýnsky trh so zlatom poskytuje vysoký stupeň likvidity na trhu. NBS vykonáva so zlatom FX-swapy a likvidita je pre NBS dôležitý parameter. Táto stratégia je významným zdrojom pozitívneho úrokového výnosu zo zlatých rezerv. 

4. Bank of England poskytuje vysoko bezpečné uloženie zlatých rezerv, čím prispieva k medzinárodnej finančnej stabilite. Veľká Británia dlhodobo poskytuje vysokú ochranu práv investora anglosaským právnym systémom, vystúpenie Veľkej Británie z Únie nemá na úroveň právnej ochrany priamy dopad.

5. Historické dôvody - NBS mala zlato uložené v britskej banke aj v období, keď Slovensko ešte nebolo členom Únie. 

6. Rozhodujúca väčšina centrálnych bánk v Európe má všetko zlato alebo jeho časť deponovanú v Bank of England. Na základe vykonaného neoficiálneho prieskumu (27. marca 2019) medzi centrálnymi bankami Eurosystému môžeme konštatovať, že v súvislosti s Brexitom ani jedna z oslovených centrálnych bánk neplánuje presun zlata z Bank of England.

01 - Modified: 2024-04-18 11:49:38 - Feat.: - Title: Súd oslobodil spod obžaloby exšéfa odboru NBS Barriho v kauze Rapid Life 02 - Modified: 2024-04-16 07:39:27 - Feat.: - Title: Peter Kažimír: Všetko je pripravené (komentár) 03 - Modified: 2024-04-15 13:20:55 - Feat.: - Title: Sľubný ekonomický vývoj otvára dvere k zníženiu sadzieb ECB v júni, myslí si Kažimír 04 - Modified: 2024-04-13 19:19:37 - Feat.: - Title: Rast reálnych príjmov zatiaľ nepomáha spotrebe, ale skôr úsporám, ukazuje analýza 05 - Modified: 2024-04-12 12:42:52 - Feat.: - Title: Ceny zlata lámu rekordy, prekonali hranicu 2400 dolárov za uncu. Rastie aj striebro
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 10:51