DevínTASR
StoryEditor

Bratislava rieši zadlženosť Devína. Mestská časť má dlhy niekoľko rokov a je v nútenej správe

22.12.2019, 10:27
Autor:
TASRTASR
Celková výška dlhu Devína je aktuálne 11,5 milióna eur, hodnota majetku mestskej časti je na nulovej úrovni.

Mesto Bratislava chcelo do konca roka predostrieť najlepší spôsob, ako vyriešiť zadlženosť Devína, ktorá bola na jeseň na úrovni 11,5 milióna eur a pre dlhy je mestská časť v nútenej správe.

Magistrát pre TASR uviedol, že oddlženie Devína rieši. Priznáva však, že vecne zodpovedný odborný útvar bol zahltený inou agendou, najmä prípravou návrhu budúcoročného rozpočtu, a mesto nestíha plánované predstavenie riešenia zadlženosti mestskej časti Devín do konca roka.

Dve alternatívy

"Návrhy riešení budeme konkretizovať a rozpracúvať v prvom kvartáli roku 2020. Nateraz možno povedať, že na základe doteraz identifikovaných možností na oddlženie Devína pracujeme s dvoma alternatívami," priblížil pre TASR hovorca Bratislavy Peter Bubla.

Zástupcovia mesta už absolvovali prvé rokovania na ministerstve financií, s niektorými veriteľmi Devína, ako aj s núteným správcom mestskej časti. "Vzhľadom na otvorené rokovania by sme však neradi v tejto chvíli bližšie konkretizovali uvedené návrhy," podotkol Bubla.

Starostka Devína Ľubica Kolková v septembri povedala, že celková výška dlhu Devína je aktuálne 11,5 milióna eur, hodnota majetku mestskej časti je na nulovej úrovni, všetko, s čím samospráva narába, je zverené a ročný rozpočet Devína je na úrovni 800-tisíceur. "Každý, kto si to vie spočítať, vidí, že Devín sa sám z tejto situácie nedostane," podotkla.

Snaha Devína dostať sa z dlhov trvá už niekoľko rokov. Rokovaniami s veriteľmi počas roka 2017 dosiahla samospráva prísľub, že pri splatení sumy 6,75 milióna eur by boli všetky jej záväzky vynulované a nútená správa by mohla byť ukončená. Devín však toľko peňazí nemá, preto chcel, aby mu v tejto situácii pomohlo hlavné mesto. Naň totiž v roku 2014 prešiel legislatívnou zmenou výkon nútenej správy z ministerstva financií.

Pomôcť chce aj Patrik Tkáč

V roku 2018 bratislavskí mestskí poslanci vyjadrili ochotu pomôcť mestskej časti dostať sa z nútenej správy a poverili vtedajšieho primátora Bratislavy Iva Nesrovnala, aby v spolupráci s Devínom realizoval kroky k príprave dohody so všetkými veriteľmi mestskej časti s cieľom vyrokovať podmienky jej oddlženia.

Magistrát pre TASR minulý rok uviedol, že riešenie tejto otázky je veľmi komplikované, či už po stránke finančnej legislatívy, kde primátor hovoril na túto tému s viacerými členmi vlády, ako aj v rovine dohody na úrovni samotného mesta, kde by sa na vyriešenie tohto problému vyžadoval konsenzus všetkých 17 mestských častí Bratislavy. Nesrovnal deklaroval, že mesto musí v tejto veci postupovať podľa zákona.

Ochotu pomôcť Devínu dostať sa z nútenej správy vyjadril v roku 2018 aj finančník Patrik Tkáč. Devínska samospráva s finančníkom o tejto možnosti aj rokovala. V oboch možnostiach riešenia svojho dlhu však Devín nenašiel doteraz finálne riešenie.

Devín je od roku 2005 v nútenej správe pre dlhy. Zadlžovanie mestskej časti sa začalo v roku 1996, keď sa vytvorila skupina, ktorá chcela pod hlavičkou mestskej časti vyvíjať realitnú a developerskú činnosť.

01 - Modified: 2024-04-20 07:46:00 - Feat.: - Title: Bratislava opäť symbolicky otvára svoje brány, konajú sa mestské dni 02 - Modified: 2024-04-18 14:08:09 - Feat.: - Title: Bratislavské letisko patrí k desiatke najlepších letísk vo východnej Európe 03 - Modified: 2024-04-18 14:00:59 - Feat.: - Title: V Bratislave sa poobede tvoria kolóny, zdržíte sa aj 20 minút 04 - Modified: 2024-04-19 12:52:07 - Feat.: - Title: V Bratislave vznikne veľký parkovací dom pre takmer 500 áut. Má slúžiť aj tým, ktorí smerujú do centra mesta 05 - Modified: 2024-04-18 11:51:59 - Feat.: - Title: V bratislavskom Ružinove plánujú postaviť polyfunkčný objekt za 21 miliónov eur
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 12:05