StoryEditor

Miroslav Kotov: Aktuálny dôchodkový systém je najlepší, aký sme kedy mali

01.01.2020, 23:00
V čase, keď sa penzijná reforma spúšťala, ľudí lákala hlavne na vyššie penzie a mnoho výhod. Dnes však fungovanie systému mnohí kritizujú.

Ako si sporíte na dôchodok, máte druhý a tretí pilier?
Samozrejme, mám aj druhý, aj tretí pilier.

A sporíte si v konzervatívnych, či v rastových fondoch?

V rastových.

Prečo?
Pretože sporenie na dôchodok je beh na dlhú trať. Extrémne dlhú. A medzi začiatkom a koncom sporenia je v mnohých prípadoch až 40 rokov. Druhým dôležitým faktorom je, že ide o postupné sporenie. To znamená: keď začnete sporiť, máte na účte nulové úspory a každý mesiac si ich postupne zvyšujete. Výsledok je taký, že na začiatku sporenia, keď sú ľudia mladí a ich úspory nízke, mali by byť umiestnené primárne do rizikových investícií, teda rastových fondov v rámci druhého piliera. Keď sa neskôr približujú k dôchodku a zvyšuje sa ich objem úspor, mali by sa postupne presúvať do konzervatívnejších fondov, aby si k záveru sporenia hlavne chránili nasporenú hodnotu.

Ste spokojný s vašimi doterajšími výnosmi?
Áno, určite som spokojný.

Pozrime sa teda na slovenský dôchodkový systém ako celok. Po 15 rokoch už asi viete vyhodnotiť, čo funguje a čo nie. Prinieslo podľa vás dôchodkové sporenie na Slovensku adekvátne výsledky pre ľudí?
Ja by som začal s aktuálnym stavom. Ten je podľa mňa najlepší, ako sme doteraz mali, čo sa týka nastavenia systému ako takého. Máme rizikové fondy - akciové alebo indexové, na druhej strane máme aj garantované fondy, teda ultrakonzervatívne. Každý sporiteľ si medzi nimi môže vybrať, dokonca si úspory aj rozložiť medzi tieto dva typy. Systém je taktiež v posledných rokoch pomerne zastabilizovaný, bez zásadných zmien v investičných stratégiách, pravidlách na vstupe, systém sa neotváral. Ponuková strana, teda DSS-ky a výber fondov sú nastavené dobre. No kým sme sa k tomu za 15 rokov dopracovali, cesta bola veľmi tŕnistá a...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-11 11:49:38 - Feat.: - Title: Progresívne Slovensko navrhuje zdieľanie dôchodkových práv a úpravu vymeriavacieho základu 02 - Modified: 2024-03-25 11:31:57 - Feat.: - Title: Vláda si robí zálusk na peniaze sporiteľov. Obávame sa ďalšieho zničujúceho útoku na druhý pilier, vraví SaS 03 - Modified: 2024-03-11 13:24:28 - Feat.: - Title: Erik Tomáš navrhuje zmenu v dôchodkoch: Ľuďom, ktorí vychovali deti, by upravili výšku penzie. Aj spätne 04 - Modified: 2024-02-26 09:09:53 - Feat.: - Title: Vláda v najhoršom čase zmenila jeden penzijný pilier a ide ďalší. Trhy teraz nafukujú Slovákom zmarené zisky 05 - Modified: 2024-02-23 12:18:45 - Feat.: - Title: Z druhého piliera pôjde pre dôchodcov menej eur. Ktorých sporiteľov sa zmeny dotknú najviac?
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
16. apríl 2024 08:26