Peter ŽigaTASR
StoryEditor

Aukcie na nové obnoviteľné zdroje budú spustené na prelome roka, tvrdí Žiga

26.12.2019, 10:21
Autor:
TASRTASR
Okrem týchto aukcií umožnia jednotlivé distribučné spoločnosti pripojenie nových OZE podľa určenia kapacity inštalovaného výkonu ministerstvom v tomto roku 12 MW a v budúcom 15 MW.

Avizované aukcie na nové obnoviteľné zdroje elektrickej energie (OZE) spustí Ministerstvo hospodárstva (MH) SR v závere tohto alebo začiatkom budúceho roka.

Záujemcovia o výstavbu nových OZE s nárokom na doplatok ceny od štátu budú súťažiť o súhrnnú kapacitu od 30 do 50 megawattov (MW) bez technologického obmedzenia. Kritériom bude iba požadovaný doplatok od štátu za dodanú jednotku energie. TASR to potvrdil minister hospodárstva Peter Žiga (Smer-SD).

"Výzvu vyhlásime v krátkom čase," povedal Žiga. "Do konca roka pravdepodobne na našej internetovej stránke vyhlásime podmienky súťaže a vlastnú aukciu zrealizujeme možno v prvej polovici januára," spresnil minister. Vyhodnotenie výzvy podľa šéfa rezortu ministerstvo zrealizuje až po februárových parlamentných voľbách.

Kapacita na pripojenie nových OZE je obmedzená možnosťami Slovenskej elektrizačnej prenosovej sústavy (SEPS), a preto podľa ministra nie je možné vyhlásiť aukcie na vyššie kapacity nových zdrojov OZE. Situáciu by mali v budúcom roku zlepšiť nové prepojenia prenosovej sústavy s Maďarskom pri Gabčíkove aj pri Rimavskej Sobote.

Aká bude v nasledujúcich rokoch pre obnoviteľné zdroje elektrickej energie vyčlenená kapacita, nie je zatiaľ jasné. Presnejšie čísla prinesie štúdia, ktorú bude mať SEPS k dispozícii v priebehu budúceho roka. Pre zaistenie stability elektrickej siete OZE potrebujú aj ďalšie zdroje energie, ktoré ich dokážu nahradiť v čase, keď nefúka vietor alebo nesvieti slnko.

Okrem týchto aukcií umožnia jednotlivé distribučné spoločnosti pripojenie nových OZE podľa určenia kapacity inštalovaného výkonu ministerstvom v tomto roku 12 MW a v budúcom 15 MW.

V Národnom energetickom a klimatickom pláne do roku 2030 Slovensko z hľadiska podielu OZE na výrobe elektriny počíta s nárastom na 27 %, pričom v súčasnosti sa tento podiel blíži k úrovni 24 percent.

Splnenie záväzku na zvýšenie celkového podielu OZE v energetickom mixe Slovenka na 19,2 percent vidia odborníci skôr vo zvyšovaní podielu OZE vo vykurovaní.

Podľa Žigu Slovensko už teraz patrí k vzorovým krajinám pri výrobe elektriny z nízkouhlikových zdrojov a neúmerné zvyšovanie percentuálneho podielu OZE by mohlo viesť k "bizarným nezmyselným" následkom, ako je odstavovanie jadrových blokov len pre napĺňanie štatistiky. "A to už nemá s bojom proti klimatickej zmene nič spoločné," dodal minister.

01 - Modified: 2024-02-24 18:26:40 - Feat.: - Title: Predražené investície. Novú výstavbu obnoviteľných zdrojov obmedzujú nízke ceny elektriny aj vysoké úroky 02 - Modified: 2023-12-30 11:19:59 - Feat.: - Title: Využívanie geotermálnej energie v mestách znižuje cenu tepla, ukazuje analýza 03 - Modified: 2023-10-31 07:38:43 - Feat.: - Title: Šok s elektrinou dotlačil Európu k zmene. Brusel pripravil páku na Putina, no od jeho plynu sa neodstrihneme 04 - Modified: 2023-10-09 11:03:27 - Feat.: - Title: Európske štáty definitívne schválili zvýšenie podielu obnoviteľných zdrojov pri spotrebe energie 05 - Modified: 2023-09-23 19:40:35 - Feat.: - Title: Španielsko môže mať v roku 2023 vyše polovicu elektriny z obnoviteľných zdrojov
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 14:20