Sledujte nás na Instagrame

@hospodarske_novinyFacebook
02.01.2020, 00:00

Spor o kvalitu: Zakalené vína majú na Slovensku problém

Zakalené vína sú v očiach slovenských kontrolórov problematické. Situáciu má riešiť novela.

Spor o kvalitu: Zakalené vína majú na Slovensku problém
Zdroj: Pixabay

Frankovku modrú zo slovenského vinárstva Magula si môžete objednať v michelinovskej reštaurácii Racine vo francúzskom Remeši. Na Slovensku má však tento producent problém s veterinármi. Tí zastavili predaj jeho naturálneho vína. „Došlo k stiahnutiu jedného z našich vín z trhu a máme momentálne na sklade približne tisíc fliaš,“ hovorí Vladimír Magula, majiteľ vinárstva.

Problém vzniká vo výrobnom procese. Naturálne vína sú totiž spontánne kvasené, prevažne nefiltrované a nečírené. Môžu preto byť zakalené. Pre slovenských veterinárov je to problém. Kvôli mútnosti, ktorá v minulosti bola považovaná za chybu, zakázali uvádzanie niektorých takýchto vín na trh. „Nám stiahli tri vína. Malý Majer 2017, Eggstasy II a Interval 104,“ vraví Michal Kuropka zo Slobodného vinárstva.

Spor o kvalitu
Kvôli nečírosti a sedimentom sú naturálne vína klasifikované „bez zemepisného označenia“. Ide o najnižšiu kvalitatívnu kategóriu. Producentom toto obmedzenie neprekáža. „Samotná klasifikácia vín nepredstavuje pre nás problém,“ hovorí Magula.

Nedozvedeli ste sa všetko?

Vyskúšajte digitálne predplatné a dočítajte článok až do konca.
-89%

MIMORIADNA AKCIA

Získajte prístup ku kompletnému obsahu
len za 1 €

VYSKÚŠAŤ

Už máte predplatné?
Prihláste sa

Tento článok ste dočítali vďaka tomu, že ste predplatiteľom Hospodárskych novín. Ďakujeme, že podporujete kvalitnú žurnalistiku.

Denný prehľad správ emailom

Dostávajte každý deň nové informácie zo sveta politiky, ekonomiky a biznisu.

Pred zadaním e-mailovej adresy si prečítajte pravidlá ochrany osobných údajov a používania cookies. Súhlas na odoberanie noviniek môžete kedykoľvek odvolať.