StoryEditor

Expertka čiernohorského rezortu financií pre HN: Slovenské obce sú pre nás veľkou inšpiráciou

02.01.2020, 23:00
Vo vašej krajine nás najviac zaujalo združovanie a spolupráca jednotlivých územných celkov, tvrdí pre HN Snežana Mugoša, šéfka direktoriátu pre miestnu samosprávu ministerstva financií Čiernej Hory.

Nedávno ste sa ako členka čiernohorskej delegácie zúčastnili na pracovnej návšteve Slovenska. Čo bolo hlavným cieľom vašej cesty?
Na ministerstve financií sme sa oboznámili so systémom financovania miestnej územnej samosprávy na Slovensku. V rámci komplexnej prezentácie, ktorú sme si vypočuli, nás najviac zaujímali práve riešenia týkajúce sa tohto financovania, a to predovšetkým v časti programového tvorenia rozpočtu a akruálneho účtovníctva. Následne sme sa v sídle Združenia miest a obcí Slovenska zoznámili so vzorovou praxou spolupráce medzi jednotlivými miestnymi úradmi. Úprimne povedané, boli sme fascinovaní tým, čo sme si tam mohli vypočuť.

Pozreli ste si v niektorej slovenskej obci, ako táto spolupráca vyzerá v praxi?
Áno, samozrejme. Navštívili sme obec Cífer, kde nás privítali s typickou pohostinnosťou. A práve tam sme okrem iného spomínali aj spoluprácu medzi miestnymi územnými celkami v Čiernej Hore, ktorá sa až doteraz veľmi nerozvíjala. Momentálne sa už aj v našej krajine pracuje na metodike vybudovania spolupráce medzi jednotlivými celkami územnej samosprávy.

Ako vlastne táto spolupráca u vás funguje?
V Čiernej Hore máme iba 24 okresov a niektoré z nich sú naozaj veľmi malé. Všetky však majú rovnaké kompetencie. Preto je potrebné, aby sa združovali a poskytovali služby občanom. Malé okresy totiž nemajú dostatočnú kapacitu na to, aby vykonávali všetky úlohy, ktoré im predpisuje zákon.

Myslíte si, že práve Slovensko by v tomto smere mohlo byť pre Čiernu Horu akousi inšpiráciou?
Áno, a dokonca už inšpiráciou aj je. V našej delegácii, ktorá navštívila Slovensko, bolo 11 predstaviteľov finančných sektorov v jednotlivých okresných úradoch. Táto téma ich veľmi zaujala. A zdá sa mi, že až na Slovensku definitívne pochopili, aké sú výhody takejto spolupráce medzi menšími okresmi. Teraz je potrebné zaviesť to do praxe aj v Čiernej Hore.

Spomínali ste, že vás niektoré veci na Slovensku inšpirovali. Čo bolo pre vás najzaujímavejšie?
Absolútny top bola pre nás prezentácia v Združení miest a obcí Slovenska týkajúca sa informačného systému vybudovaného medzi jednotkami územnej samosprávy. Od toho sm...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 02 - Modified: 2024-04-18 17:48:37 - Feat.: - Title: Korčoka lákali do maďarského rádia. „Neurobil som to,“ hovorí pre HN a spomína červenú čiaru a pád do bahna 03 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: Sulík pre HN: Slovensku chýba právo veta, za povinné rozdelenie migrantov môže Fico 04 - Modified: 2024-04-18 13:30:00 - Feat.: - Title: Čo sú susedské spory a ako sa v nich účinne brániť? Pre HN vysvetľuje advokát 05 - Modified: 2024-04-17 16:30:00 - Feat.: - Title: Útok Iránu na Izrael bol neškodný ohňostroj, myslí si odborník na Blízky východ. Čo bude v konflikte ďalej?
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 01:58