Vicepremiér Richard Raši pripravil tretí balík. O jeho osude sa však rozhodne až po voľbách.TASR
StoryEditor

Raši predstavil ďalšie výzvy na podporu inovatívnych projektov. Za 830-tisíc eur

09.01.2020, 09:31
Autor:
TASRTASR
Úrad podpredsedu vlády SR pre investície a informatizáciu spúšťa ďalšie dve výzvy v celkovej hodnote 830-tisíc eur.

Úrad podpredsedu vlády SR pre investície a informatizáciu (ÚPVII) spúšťa ďalšie dve výzvy v celkovej hodnote 830-tisíc eur, ktoré majú v dvoch fázach rozprúdiť inovačný ekosystém na Slovensku prostredníctvom finančnej pomoci slovenským akcelerátorom, startupom a malým firmám. Informoval o tom na štvrtkovom brífingu podpredseda vlády SR pre investície a informatizáciu Richard Raši (Smer-SD).

"Náš úrad pokračuje v podpore mladých slovenských inovatívnych firiem pomocou jedinečného modelu hybridného financovania, ktorý spája investície z verejných i súkromných zdrojov. Keďže naším cieľom je efektívne podporovať budovanie startupového a inovačného ekosystému na Slovensku, vyhlasujeme dnes ďalšie dve dvojfázové výzvy v celkovom objeme 830-tisíc eur," zdôraznil Raši.

Prvá fáza výzvy je podľa neho určená pre inovačné zoskupenia – inkubátory a akcelerátory, ktoré pripravia vzdelávacie programy pre slovenské inovatívne firmy s minimálnou dĺžkou trvania dva týždne. Prioritne sa budú zameriavať na projektové riadenie, tvorbu obchodných modelov, rozvoj podnikania a financovania, ale napríklad aj na komunikačné a prezentačné zručnosti zamerané na zákazníka či obchodného partnera.

V druhej fáze podporí ÚPVII osem konkrétnych firiem s inovatívnymi riešeniami, ktoré absolvujú pobyty v špičkových akcelerátoroch v USA a Izraeli, aby tam ľahšie preklenuli prvotné štádiá podnikania, načerpali know-how a zahraničné skúsenosti a našli potenciálnych investorov, a tak sa otvorili dvere na globálny trh.

Prihlasovať sa môžu mikropodniky či malé podniky, ktoré majú právnu formu buď ako fyzická osoba/podnikateľ s miestom podnikania na Slovensku, alebo právnická osoba, rovnako s oprávnením podnikania na území SR. "Do druhej fázy výzvy sa môžu zapojiť aj tie firmy, ktoré neabsolvujú tréningový program v tuzemských akcelerátoroch," doplnil vicepremiér.

Výzva, na základe ktorej môžu odísť firmy do USA, je určená pre inovatívne projekty zo sociálnej oblasti, informačných a komunikačných technológií a energetiky. Naopak, pre izraelský akcelerátor sú určené projekty z oblasti Priemyslu 4.0, kybernetickej bezpečnosti a biotechnológií. Ako spresnil Raši, dvoch úspešných uchádzačov čaká akceleračný program v americkej Virgínii v hodnote 40-tisíc eur a 20-tisíc eur na režijné náklady súvisiace s pobytom a čo sa týka Izraela, tam poputujú šiesti úspešní uchádzači a každý z nich absolvuje akceleračný program v hodnote 90-tisíc eur a 20-tisíc eur na režijné náklady súvisiace s pobytom.

01 - Modified: 2024-04-18 18:59:18 - Feat.: - Title: Gruzínci nedovolia prokremeľskej vláde zostať pri moci, tvrdí prezidentka. Spory vyvolal zákon podobný ruskému 02 - Modified: 2024-04-17 13:04:48 - Feat.: - Title: Drucker: Školy by mali mať od septembra o štyritisíc ľudí viac v pomocných profesiách 03 - Modified: 2024-04-17 09:01:20 - Feat.: - Title: Kaliňák pred rokovaním vlády: Nová nemocnica v Prešove bude spojením nového i súčasného komplexu 04 - Modified: 2024-04-16 10:42:29 - Feat.: - Title: Ako zlacniť benzín o 20 centov? SaS apeluje na Fica, predstavila návrh 05 - Modified: 2024-04-14 14:51:50 - Feat.: - Title: Hlasy z koalície k rekonštrukcii vlády: Blaha hovorí o hoaxoch. Opozícia pri jednej téme pochválila Fica
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 13:33