StoryEditor

MMF odporúča zefektívniť zdravotný systém SR

03.10.2007, 15:25
Autor:
SITASITA

Experti Medzinárodného menového fondu (MMF) odporúčajú slovenskej vláde výraznejšie zefektívniť zdravotný systém. Vyplýva to z pracovných podkladov expertnej skupiny MMF s názvom "Systém zdravotnej starostlivosti SR: efektivita a reforma". Aktuálnou výzvou pre Slovensko je podľa MMF zlepšiť výsledky poskytovania zdravotnej starostlivosti a zároveň dostať pod kontrolu verejné výdavky. Plánovaná fiškálna konsolidácia totiž neposkytne v strednodobom horizonte priestor na zvyšovanie výdavkov na zdravotný sektor, pričom na druhej strane sa výdavky môžu dostať pod tlak požiadaviek vyšších platov a zdražovania liekov. Aby Slovensko predišlo zhoršeniu finančnej situácie zdravotníckych zariadení a zároveň mohlo zlepšiť úroveň poskytovania zdravotnej starostlivosti, malo by podstatne zvýšiť efektivitu riadenia výdavkov v zdravotníckom sektore, odporúča MMF.
Medzinárodný menový fond preto navrhuje podstatne znížiť výdavky na lieky a obmedziť odkázanosť na nemocnice, a to redukciou nemocničných lôžok, zavedením tvrdých rozpočtových opatrení pre nemocnice, ako aj opätovným naštartovaním privatizácie nemocníc. MMF apeluje na ministerstvo zdravotníctva a regionálnu správu, aby podnikli okamžité kroky na oddlženie nemocníc, ktoré by mali zahŕňať okrem iného aj nahradenie vedenia nemocníc profesionálnymi manažérmi. Experti MMF ďalej odporúčajú opätovné zavedenie poplatkov u lekára a v nemocniciach, ktoré by pomohli zlepšiť využitie nemocničných lôžok a znížiť počet návštev u lekára a predpisovaných liekov.
SR by mala podporovať konkurenciu v sektore a motivovať lekárov k efektívnejšiemu využívaniu finančných prostriedkov. MMF odporúča aj prísnejšiu definíciu základného balíka výkonov, čím by sa vytvoril priestor pre doplnkové poistenie. V rámci zachovania konkurencie by mala vláda posilniť kompetencie Protimonopolného úradu v zdravotnom sektore, ako aj zaistiť nezávislosť Úradu dohľadu nad zdravotnou starostlivosťou od ministerstva zdravotníctva. Slovenská vláda by sa navyše mala vyvarovať zavedenia ďalších obmedzení na tvorbu zisku zdravotných poisťovní, ktoré nedosahujú stanovený cieľ, uvádzajú experti MMF.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 09:34