Zelené budovyBbc1plus
StoryEditor

Trend zelených budov sa ujal aj na Slovensku. Aké su ich výhody?

14.01.2020, 16:55
Prieskum Proptech Index 2019 z dielne realitno-poradenskej spoločnosti CBRE ukázal, aký je stav kancelárskych priestorov v regióne strednej a východnej Európy.

Už niekoľko rokov rastú vo vyspelých krajinách zelené budovy. Sú šetrnejšie k životnému prostrediu a ponúkajú svojim užívateľom celý rad výhod.

Prieskum Proptech Index 2019 z dielne realitno-poradenskej spoločnosti CBRE ukázal, aký je stav kancelárskych priestorov v regióne strednej a východnej Európy. Zhŕňa, aké technologické riešenia a inovácie ponúkajú, ale aj čo uprednostňujú majitelia budov a ich užívatelia - zamestnanci firiem.

Lídrom je Maďarsko
Čísla poukazujú na to, že oproti zahraničiu sme ešte „v plienkach“. Ekologické a zároveň technologické kancelárske budovy u nás developeri stavajú čoraz častejšie, ale ich podiel je oproti zahraničiu stále zanedbateľný.

Najviac dostupných technologických riešení má podľa prieskumu Maďarsko. Až jedna pätina tamojších budov ponúka zamestnancom „zelené výhody“. Nasleduje Poľsko, kde ekologické a inovačné riešenia zapracovalo približne 18 percent projektantov.

Pre porovnanie v slovenských kanceláriách pravidelne využíva digitálne vymoženosti len sedem percent opýtaných. Naopak, až 48 percent zamestnancov či majiteľov žiadnymi technologickými riešeniami na pracoviskách nedisponuje. Oslovení by však privítali, keby sa táto situácia zmenila.

Vo všeobecnosti je na základe tohto prieskumu zrejmé, že sme len na začiatku procesu zavádzania integrovaných digitálnych riešení do takýchto nehnuteľností," hovorí Martin Brecska, analytik spoločnosti CBRE. Dodáva, že zamestnanci týchto budov budú čoraz viac vyhľadávať integrované riešenia, ktoré zvýšia ich pohodlie a zároveň im uľahčí prácu.

Ekologické riešenia
Zelené budovy výrazne šetria energie a teda znižujú ich náklady na prevádzku. Cieľom je čo najviac pri ich navrhovaní ťažiť z moderných technológií. Výsledok má tak byť zdravé a optimálne pracovné prostredie. Medzi najčastejšie zelené prvky patrí separovanie odpadu či zelené a chladiace strechy. Tieto budovy umožňujú napríklad prostredníctvom mobilnej aplikácie ovládať žalúzie, vzduchotechniku alebo teplotu v miestnosti.

Zelené budovy musia spĺňať kritériá certifikačných systémov. Najpoužívanejšie sú certifikáty LEED a BREEAM. Prvou certifikovanou administratívnou budovou na Slovensku je budova BBC 1 Plus s certifikátom LEED Gold. Za najzelenšiu budovu, ktorá sa momentálne dokončuje, je považovaná Einpark Offices s najvyšším plánovaným hodnotením vo výške 85 bodov a certifikátom LEED Platinum.

V rámci nového downtownu, ktorý vzniká na bývalom Brownfielde – Mlynské Nivy, pribudne ďalšia udržateľná budova. Bude ňou samotná autobusová stanica, ku ktorej prilieha administratívna výšková budova – Nivy Tower. Stanica sľubuje zelenú strechu, ktorá bude mať niekoľko funkcií. Súčasťou bude napríklad átrium.

Pôjde o dláždenú plochu určenú na organizáciu väčších akcií. V bežnej prevádzke sa miesto zmení na oddychovú zónu, kde nájdete kaviareň a detské ihrisko.

Na streche bude aj lúka či bežecká trať. Developer tvrdí, že kancelárske priestory vo výškovej budove budú čo najviac flexibilné. Majú tiež podľa neho ponúknuť možnosti na prispôsobenie pracovného prostredia.

Aké sú najpoužívanejšie certifikáty zelených budov:
LEED (Leadership in Energy and Enviromental Design) je americký certifikát, ktorý patrí k najrozšírenejším certifikačným systémom na svete. Zastrešuje ho Americká rada pre zelené budovy. Samotnú certifikáciu zabezpečuje samotná rada prostredníctvom akreditovaných pracovníkov.

BREEAM – tento certifikát pochádza z Londýna. Experti ho volajú „matka všetkých metód“. Ide o spôsob hodnotenia s viac ako 21-ročnou históriou. Táto metóda certifikácie hodnotí desať oblastí s rôznou ekologickou váhou ako napríklad zdravie, energie, materiály a voda.

01 - Modified: 2024-04-17 12:00:00 - Feat.: - Title: Urastené rodinné SUV aj pre siedmich je na Slovensku. Hyundai prezradil oficiálne ceny 02 - Modified: 2024-04-17 12:26:34 - Feat.: - Title: KOMENTÁR: Koniec temnoty sa blíži, z Nemecka sa šíria dobré správy 03 - Modified: 2024-04-16 11:19:42 - Feat.: - Title: Za urovnanie vzťahov s Českom je 70 percent Slovákov, ukazuje prieskum 04 - Modified: 2024-04-16 08:20:52 - Feat.: - Title: FOTO Deti bili reťazou a zamykali v izbách: Zatiaľ čo hladovali, rodičia sa im smiali. Slovenskom otriasol brutálny prípad 05 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Priestor, ktorý stiera líniu medzi interiérom a lesom. Ovocím surovosti a minimalizmu sa stal dokonalý domov
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 02:49