StoryEditor

Generálny riaditeľ Dôvery: Zákaz krížového vlastníctva je predvolebný populizmus

19.01.2020, 18:00
Systému by jednoznačne prospelo viac konkurencie, hovorí v rozhovore pre HN Martin Kultan, generálny riaditeľ a predseda predstavenstva spoločnosti DÔVERA zdravotná poisťovňa.

Skupina Penta predstavuje na Slovensku najväčšieho súkromného investora v zdravotníctve. V súčasnosti pod ňu patria nemocnice Svet zdravia, polikliniky ProCare, lekárne Dr. Max aj zdravotná poisťovňa Dôvera. V parlamente sa objavili iniciatívy zákazu takzvaného krížového vlastníctva. Ako vnímate obavy z toho, či majiteľom zdravotnej poisťovne a zariadení môže byť jeden a ten istý subjekt?

Je to predvolebný populizmus. Nerieši reálne problémy slovenského zdravotníctva, ale skôr otvára tému v predvolebnej debate. Z úst niektorých politikov sa argumentuje, že krížové vlastníctvo môže byť zneužívané, môže deformovať niektoré motivácie.

Faktom však je, že sme nepočuli ani jeden argument, ako by krížové vlastníctvo malo priamy, konkrétny negatívny vplyv na zdravotníctvo. Naopak, všetky teoretické obavy majú riešiť inštitúcie, ktoré tu na Slovensku máme, od Protimonopolného úradu cez Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou až po Najvyšší kontrolný úrad.

Tá argumentácia mi pripadá tak, že ak policajt zastaví vodiča v mercedese, preventívne mu dá pokutu, pretože má rýchle auto, a preto je pravdepodobné, že prekročí rýchlosť. Nám je jasné, že keby sme naše postavenie zneužili, budeme prví, ktorí za to dostanú sankcie.

Nie je to však istá forma monopolu? Dáva Dôvera iné zmluvné podmienky zdravotným poskytovateľom patriacich pod Pentu?

Nie, zmluvné podmienky sú úplne rovnaké.

Niektorí politici majú výhrady proti súkromným zdravotným poisťovniam celkovo. Napríklad Robert Fico pred siedmimi rokmi povedal, že vyvlastní poisťovne a vytvorí len jednu štátnu. Prečo má podľa vás zmysel pluralita?

Na Slovensku sme si ju vybrali, čo je v mnohých ohľadoch úspešný krok. Najmä pokiaľ ide o ekonomickú stabilizáciu systému. Málokto si pamätá, aký obrovský problém bol v slovenskom zdravotníctve pred Zajacovou reformou, keď bolo bežné, že poisťovne mali neuhradené záväzky voči poskytovateľom.

Nášmu systému by jednoznačne prospelo viac konkurencie, pretože dnes tu máme dominantnú štátnu poisťovňu a potom iba dve súkromné. Tak ako vo všetkom, aj tu by konkurencia pomohla. A či opak tvrdí Robert Fico alebo ktokoľvek iný, to je len hra o voličov. Zmena systému by nepriniesla pacientovi ani len trochu pozitívneho.

Bola tu aj snaha obmedzovať zisky zdravotných poisťovní. Čo si o to...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-24 22:00:00 - Feat.: - Title: Skeptikov presvedčila až pandémia 02 - Modified: 2024-04-09 14:14:33 - Feat.: - Title: Penta sa teší z druhého najvyšieho medziročného zisku vo svojej histórii. Má plány pre ďalší rast 03 - Modified: 2024-04-09 15:04:03 - Feat.: - Title: Slovalco vypla, aj tak hlási zisk pol miliardy. Penta mení základy, spravila krok podľa vzoru Tkáča 04 - Modified: 2024-04-02 13:00:15 - Feat.: - Title: Najbohatším Slovákom už nie je Chrenko. Forbes vydal rebríček svetových miliardárov 05 - Modified: 2024-03-26 10:57:21 - Feat.: - Title: Penta predstavila projekt Southbank na južnom brehu Dunaja. Návrh pracuje s verejným priestorom aj zeleňou
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 15:06