StoryEditor

Barto: Inflačný cieľ NBS by mal byť splnený v tomto aj budúcom roku

31.07.2007, 15:30
Autor:
TASRTASR

Inflačný cieľ Národnej banky Slovenska (NBS) by mal byť v tomto aj nasledujúcom roku splnený. Na základe údajov z najnovšej strednodobej predikcie centrálnej banky o tom na dnešnej tlačovej konferencii informoval viceguvernér NBS Martin Barto.
Medziročná miera inflácie sa v júni oproti predchádzajúcemu mesiacu nezmenila a v porovnaní s krátkodobou predikciou dosiahla mierne nižšiu úroveň. "Bolo to najmä v dôsledku priaznivého vývoja cien potravín, ktoré však mohli byť ovplyvnené zmeneným sezónnym vývojom," priblížil viceguvernér.
V dôsledku dostatočne prísnych aktuálnych menových podmienok podľa NBS nedochádza k prehrievaniu ekonomiky. Očakávané zmeny v produkčnej medzere sú tak z hľadiska vplyvu na vývoj inflácie minimálne, zdôraznil Barto. Dynamika rastu hrubého domáceho produktu (HDP) na rok 2008 bola pritom v aktuálnej strednodobej predikcii centrálnej banky v dôsledku očakávaného vyššieho zahraničného dopytu mierne zvýšená, a to o 0,1 percentuálneho bodu (p.b.) na 7,5 %. Na tento rok ostáva odhad NBS nezmenený na úrovni 8,9 %.
Zahraničnoobchodná výmena dosiahla v máji výrazne nižší deficit ako v rovnakom období minulého roka, v porovnaní s odhadmi NBS je však saldo obchodnej bilancie od začiatku roka nepriaznivo ovplyvňované nižšou ako očakávanou exportnou produkciou a aj vývojom cien ropy.
Výmenný kurz po období jeho relatívnej stability začal v júli postupne apreciovať, doplnil Barto, čo bolo ovplyvnené vývojom v okolitom regióne, nakoľko v oblasti ekonomických fundamentov nedošlo k podstatnej zmene.
"Po zvážení uvedených skutočností BR NBS rozhodla o ponechaní úrokových sadzieb na súčasnej úrovni," vyhlásil Barto. V rámci rokovania BR NBS o určenej výške úrokových sadzieb pritom nikto z prítomných členov nepodal návrh na zmenu úrokových sadzieb.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 11:08