Váš smartfón na sebe denne nesie nebezpečenstvo baktérií. Keď ste chorí, je to však priam toxické. Výskum ukazuje, že telefóny môžu niesť veľa druhov patogénov a baktérií, ktoré vám môžu spôsobiť chorobu. Ak pravidelne manipulujete s telefónom počas chrípky, môžete na ňom zanechať mikroskopické bunky, ktoré by ste si mohli neskôr zobrať naspäť a preniesť na ostatných. Telefón si denne otrite dezinfekčnou utierkou. Ak je niekto vo vašej rodine chorý, nedovoľte mu používať ani sa dotýkať vášho telefónu.Pixabay
StoryEditor

Voláme až dvakrát drahšie ako väčšina Európy

28.01.2020, 11:54
Autor:
TASRTASR
Za vysokými cenami mobilných telekomunikačných služieb na Slovensku stojí slabá konkurencia.

Slovensko patrí ku krajinám s najvyššími cenami za mobilné telefonovanie a internet v Európe. Vyplýva to z analýzy Európskej komisie (EK), ktorá skúmala ceny balíkov za telefonovanie a mobilné dáta, ako aj samostatné dátové balíčky v jednotlivých krajinách EÚ.

Z porovnania cien, ktoré musia koncoví spotrebitelia platiť za štandardizované balíčky služieb mobilných operátorov definované organizáciou OECD, vzišli pri zohľadnení parity kúpnej sily štyri kategórie krajín – od lacných až po najdrahšie.

Medzi najdrahšími krajinami sa okrem Slovenska ocitli Maďarsko, Portugalsko, Cyprus, Česká republika a Grécko. Naopak, najmenej platia za mobilné služby Estónci, Rumuni, Poliaci, Taliani či Rakúšania.

Mierny pokles a tretinový nárast

Ceny mobilných operátorov na Slovensku síce vlani medziročne zväčša mierne klesli, vo vybraných prípadoch však zaznamenali naopak až tretinový nárast. Analýza konštatuje, že volania a mobilné dáta v porovnávaných ponukách sú pre Slovákov takmer dvojnásobne drahšie, ako je priemer EÚ.

Na štúdiu, ktorú pre EK pripravila konzultačná firma Empirica v spolupráci s TÜV Rheinland na základe údajov zozbieraných z webových stránok vybraných mobilných operátorov, upozornila občianska iniciatíva Chcem si vyberať. Za iniciatívou stoja fyzické a právnické osoby z telekomunikačnej brandže.

​Vysokú cenovú hladinu slovenských operátorov potvrdzuje podľa iniciatívy aj analýza webovej služby Cable, ktorá zoradila krajiny podľa cien mobilných dát od najlacnejších po najdrahšie. Slovensko sa v nej ocitlo až na 121. mieste.

Dáta vyjdú výrazne lacnejšie nielen Poliakov a Čechov, ale aj oveľa bohatších Dánov, Rakúšanov, Fínov, Švédov či Talianov. Cable na rozdiel od EK porovnávala ceny v absolútnom vyjadrení, nezohľadňovala paritu kúpnej sily.

Slabá konkurencia

Dôvodom vysokých cien mobilných telekomunikačných služieb na Slovensku je podľa zástupcov iniciatívy Chcem si vyberať slabá konkurencia. Na slovenskom trhu, na rozdiel od drvivej väčšiny krajín EÚ, neexistujú plnohodnotní virtuálni operátori, ktorí by mohli za veľkoobchodných podmienok využívať existujúce siete mobilných operátorov a ponúkať služby koncovým zákazníkom pod vlastnou značkou.

"Ponuka a inovatívnosť mobilných telekomunikačných služieb bude väčšia a ceny môžu byť nižšie, ak operátori sprístupnia svoje siete veľkoobchodným spôsobom," tvrdí iniciatíva.

Poukazuje aj na to, že Úrad pre reguláciu elektronických komunikácií a poštových služieb v rámci pripravovaných aukcií pre 5G sieť pôvodne zvažoval možnosť zaviazať operátorov k sprístupneniu sietí, v decembrovom návrhu výberového konania na pridelenie frekvencií však od zámeru upustil. Iniciatíva preto na svojej stránke spustila hromadnú pripomienku k tomuto návrhu.

01 - Modified: 2024-02-14 12:24:46 - Feat.: - Title: Slovak Telekom potešil svojich zákazníkov. 5G sieť rozšíril do ďalších miest a obcí 02 - Modified: 2023-12-06 14:55:00 - Feat.: - Title: Slovak Telekom rozšíril 5G sieť, pokrytie má už viac ako polovica Slovákov 03 - Modified: 2023-05-21 16:22:36 - Feat.: - Title: Polícia upozorňuje na falošné faktúry s preplatkami od mobilných operátorov 04 - Modified: 2023-05-11 10:53:37 - Feat.: - Title: Konšpirátorom vybuchnú hlavy. Vďaka 5G sieti bude totiž Zem lepšie detekovateľná mimozemšťanmi 05 - Modified: 2022-10-26 19:43:17 - Feat.: - Title: Vďaka 5G sieťam je budúcnosť o čosi bližšie. Pozreli sme sa, aké inovatívne a netradičné využitia ponúka
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
16. apríl 2024 10:25