Minister financií Ladislav Kamenický (vľavo) v polovici júna oznámil, že ostrý štart eKasy sa posúva o tri mesiace. Na snímke s prezidentkou Finančnej správy Lenkou Wittenbergerovou.TASR
StoryEditor

Finančná správa skontrolovala eKasy u 840 podnikateľov, udelila pokuty vo výške takmer 90-tisíc eur

30.01.2020, 09:55
Autor:
TASRTASR
V systéme je podľa prezidentky Finančnej správy Lenky Wittenbergerovej zapojená drvivá väčšina podnikateľov.

Finančná správa splnila svoj sľub a od začiatku roka spustila kontroly používania elektronických registračných pokladníc online napojených na eKasu. Za prvý mesiac vykonali pracovníci 840 kontrol a udelili pokuty vo výške 89-tisíc eur.

V súčasnosti eviduje v systéme eKasa tržby 192-tisíc pokladníc. Informovala o tom vo štvrtok prezidentka FS Lenka Wittenbergerová.

"Máme za sebou takmer prvý mesiac plnej prevádzky systému eKasa a môžem skonštatovať, že eKasa funguje korektne, plynulo a spoľahlivo. Finančná správa úspešne zaviedla ďalší nástroj v boji proti daňovým podvodom," zhodnotila Wittenbergerová.

Finančná správa pôvodne očakávala, že sa do systému pripojí okolo 230-tisíc pokladníc, časť z nich však majú sezónni predajcovia a časť firiem už nepodniká, hoci ich systém daniarov stále eviduje.

Koniec roka nebol kritický

Podľa Wittenbergerovej FS celý uplynulý rok vyzývala podnikateľov na čo najskoršie pripojenie. "Našťastie, koniec roka nebol vôbec kritický a podnikatelia sa k systému pripojili. Samozrejme, v rámci našej kontrolnej činnosti sme našli aj niekoľko prípadov podnikateľov, ktorí sa k systému buď nepripojili, alebo sa ho snažili obchádzať," upozornila.

Prezidentka finančnej správy ocenila pri tejto príležitosti aj využívanie aplikácie Over doklad zo strany zákazníkov. Tú si doteraz stiahlo 25-tisíc občanov.

"To je ďalších 25-tisíc kontrolórov priamo v teréne. Overovanie dokladov výrazne prispieva k odhaľovaniu simulovaných dokladov," dodala Wittenbergerová.

Išlo väčšinou o neevidovanie tržieb

Generálny riaditeľ sekcie boja proti podvodom FS Ladislav Hanniker spresnil, že pri zistených porušeniach zákona išlo približne v polovici prípadov o neevidovanie tržieb. Finančná správa z dát, ktoré poskytuje systém eKasa, cielene vyberá rizikových podnikateľov.

"Uvoľnili sa nám kapacity, efektivita kontrol je oveľa vyššia," zdôraznil.

K najzávažnejším prípadom podľa neho patrí opakované nepoužívanie eKasy u podnikateľa z Banskej Bystrice, ktorý dostal pokutu 1500 eur a pravdepodobne príde o živnostenský list.

Podnikateľ zo Zlatých Moraviec zasa používal dve tlačiarne a v systéme eKasa evidoval iba menšie tržby. FS kontroluje v súčasnosti ďalších 15 rizikových firiem. Podľa Hannikera týmto spoločnostiam od ohlásenia kontrol vzrástli tržby približne

01 - Modified: 2024-04-18 17:35:42 - Feat.: - Title: Splnomocnenec vlády si posvietil na odberové miesta. Finančná správa preverí ako zárabali počas pandémie 02 - Modified: 2024-03-22 14:00:24 - Feat.: - Title: Finančná správa predĺži úradné hodiny call centra pre podávanie daňových priznaní 03 - Modified: 2024-03-19 16:45:00 - Feat.: - Title: Za nesplnené daňové úlohy hrozia úrady sankciami. Odložením týchto povinností však môžete ušetriť stovky eur 04 - Modified: 2024-03-17 13:45:15 - Feat.: - Title: Najväčšími dlžníkmi štátu sú spoločnosti s bielymi koňmi zo zahraničia, ukázala analýza 05 - Modified: 2024-03-15 14:10:11 - Feat.: - Title: Pozor na podvod: Finančná správa upozorňuje na falošný mail o daňových nedoplatkoch
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 21:33