StoryEditor

Predseda predstavenstva ZSE Energia: Zákony nám sťažujú boj o zákazníka

02.02.2020, 23:00
Energetika patrí k podstatným znečisťovateľom planéty. Na rozdiel od iných oblastí však vieme podstatne znižovať naše negatívne vplyvy, hovorí Juraj Krajcár, predseda predstavenstva ZSE Energia.

Pred pár dňami ste predstavili nový produkt, ktorý robí zelenú elektrinu dostupnejšiu.
Áno, naši zákazníci môžu od februára odoberať zelenú elektrinu vyrobenú z obnoviteľných zdrojov. Zákazník od nás dostane tzv. zelený certifikát, ktorý mu garantuje, že elektrina dodávaná do jeho domácnosti je stopercentne krytá elektrinou z obnoviteľných zdrojov. Z našej strany si uvedomujeme, že energetika ako celok patrí k podstatným znečisťovateľom planéty, ale na rozdiel od iných oblastí, ako napríklad petrochemický priemysel, vieme postupne meniť náš dosah na životné prostredie a podstatne znižovať naše negatívne vplyvy. Nový produkt je jedným z ďalších príspevkov v tomto diskurze. Zákazníkovi ponúkame možnosť podporiť rozvoj zelených zdrojov a zároveň podporujeme nový systém, ktorý má motivovať zvýšenie investícií a používania obnoviteľných zdrojov. Osobne verím, že systém garancií pôvodu preukáže svoju životaschopnosť.


Na akom princípe fungujú garancie?
Vydávanie a obchodovanie so zárukami pôvodu je jedným zo spôsobov podpory výroby elektriny z obnoviteľných zdrojov. O vystavenie záruky pôvodu môže požiadať elektráreň, ktorá vyrába elektrinu z obnoviteľných zdrojov a nedostáva žiadnu inú dotáciu. Túto záruku následne kupuje pre svojich zákazníkov dodávateľ. Slovensko môže vydávať a obchodovať so zárukami pôvodu elektriny z obnoviteľných zdrojov na základe zákona o podpore obnoviteľných zdrojov energie a vysoko účinnej kombinovanej výroby elektriny a tepla.


Regulátor vlani v decembri predstavil nové cenové vyhlášky na rok 2020. Očakávali ste takýto verdikt?
Áno, očakávali sme to. Niekoľko mesiacov sme viedli intenzívnu diskusiu s regulátorom a jeho finálne cenové rozhodnutia boli v súlade s tým, čo signalizovali už od leta. Vývoju cien komodít sa detailne venujeme a mali sme informácie o ich zdražovaní približne o 28 percent. Premietnutie tohto nárastu do koncovej ceny pre zákazníka predstavovalo podľ...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-17 16:30:00 - Feat.: - Title: Útok Iránu na Izrael bol neškodný ohňostroj, myslí si odborník na Blízky východ. Čo bude v konflikte ďalej? 02 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 03 - Modified: 2024-04-16 13:30:00 - Feat.: - Title: Budúcnosťou pre autá môže byť vodík. Na Slovensku má potenciál, tvrdí konateľ Orlenu (rozhovor) 04 - Modified: 2024-04-16 22:00:00 - Feat.: - Title: Sociologička: Mám strach, že smerujeme k autokracii. Červená kontrolka bliká, politické signály sú varovné 05 - Modified: 2024-04-14 15:13:46 - Feat.: - Title: Veľvyslanec Izraela pre HN: Svet musí okamžite konať a zabrániť Iránu v pokračovaní teroristických operácií
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 07:56