StoryEditor

Najhodnotnejšou spoločnosťou na svete je PetroChina

06.01.2008, 17:12
Autor:
TASRTASR

Čínskym firmám sa darí. Aj na burzách získali vlani dominantné postavenie. Najdrahším koncernom sveta je v súčasnosti PetroChina. Naopak, hodnota najdôležitejších amerických spoločností kótovaných na burze sa vlani znížila. Príčinou je oslabenie dolára, ochladenie konjunktúry v USA a úverová kríza.

Americké firmy už nedominujú ani "Veľkej desiatke" najdrahších spoločností na svete. Na zozname 10 firiem s najväčšou trhovou kapitalizáciou sa na konci roka 2007 už nachádzali 4 čínske firmy, okrem toho 4 americké koncerny a 2 európske. Ešte na konci roka 2006 dominovali Američania s 5 spoločnosťami.

Počet čínskych firiem nachádzajúcich sa na zozname 100 najhodnotnejších spoločností, ktorú zostavila poradenská spoločnosť Ernst & Young, v priebehu roka 2007 vzrástol zo 7 na 10. Čína sa tak v renkingu krajín dostala na tretie miesto za USA, ktoré majú na zozname 32 spoločností, na konci roka 2006 ich tam bolo ešte 45, a za Veľkú Britániu s 11 firmami (2006:9).

Burzová hodnota čínskych firiem zaradených na tento zoznam v priebehu uplynulého roka vzrástla o 123 %. V rovnakom čase stratila hodnota amerických spoločností zo zoznamu 10 %.

Najdrahšou spoločnosťou na svete bola na konci roka 2007 PetroChina s trhovou kapitalizáciou 724 miliárd USD, v prepočte 16,4 bilióna SKK. Za ňou nasleduje Exxon Mobil s 512 miliardami USD. Burzová hodnota PetroChina v priebehu roka dokonca prekročila hranicu 1 bilión USD. Je to prvý koncern, ktorému sa to podarilo.

"Výsledky jasne ukazujú výrazný nárast dôležitosti rozvíjajúcich sa krajín, predovšetkým Číny pre svetovú ekonomiku," uviedol člen predstavenstva Ernst & Young Hendrik Hollweg. Dodal, že je otázne, či má toto vysoké ohodnotenie čínskych spoločností na burzách dlhšie trvanie. Odborníci niekedy prirovnávajú vývoj na čínskych burzách k internetovej bubline, ktorá spľasla v roku 2000.

Jednoznačne však zo správy Ernst & Young vyplýva pokles významu americkej ekonomiky pre globálne hospodárstvo. Naopak, vznikajú nové rýchlo sa rozvíjajúce ekonomické centrá. Podľa Hollwega je "Čína jednoznačne jedným z popredných hráčov budúcnosti".

V súčasnom zozname 100 najdrahších spoločností na svete dominujú európske koncerny (46), na druhom mieste je Severná Amerika (32 firiem). Na konci 2006 bolo ešte na zozname najviac spoločností zo Severnej Ameriky. "Americká ekonomika stála viac stráca funkciu lokomotívy svetového hospodárstva rovnako ako dolár, ktorý stráca význam ako hlavná svetová mena," povedal Hollweg.

Informovala o tom agentúra APA.
(1 USD = 22,665 SKK)

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 15:24