StoryEditor

Smer chce prijať dvojnásobné prídavky a 13. dôchodky ešte do volieb. Bude mimoriadna schôdza

11.02.2020, 11:55
Autor:
TASRTASRmahomaho
Návrhy zákonov bude v stredu schvaľovať vláda.

Vláda bude v stredu schvaľovať návrh zákona o zdvojnásobení rodinných prídavkov od roku 2021 a rovnako úpravu zákona, ktorým bude garantované vyplatenie 13. dôchodku vo všetkých kategóriách už v decembri 2020.

 Predseda parlamentu a SNS Andrej Danko sa dohodol s premiérom Petrom Pellegrinim (Smer-SD) a predsedom Smeru-SD Robertom Ficom na zvolaní mimoriadnej schôdze parlamentu. Dankovou podmienkou je, aby vláda predložila na rokovanie aj Istanbulský dohovor.

Na tlačovej konferencii legislatívnu iniciatívu vlády predstavil premiér s vedúcim Úradu vlády Matúšom Šutajom Eštokom a poslancom Erikom Tomášom.

Pellegrini vysvetlil náhle rozhodnutie tým, že Smer chce predísť situácii, aby po februárových voľbách, v prípade víťazstva strán terajšej opozície, nevznikla situácia, že sociálne opatrenia a ďalší progres opatrení v prospech seniorov či mladých rodín zastaví "nemohúcnosť opozície sa na hocičom dohodnúť".

Most opatrenia nepodporí

​Koaliční partneri podľa jeho slov sú o predkladanej iniciatíve informovaní. "S vysokou pravdepodobnosťou môžem povedať, že zvolanie mimoriadnej schôdze parlamentu by mala podporiť strana SNS," dodal premiér.

"Verím, že sa nájde dostatok poslancov, ktorí schvália program schôdze a budú o našich návrhoch hlasovať," dodal.

Most po premiérovom brífingu reagoval, že opatrenia Smeru nepodporí. Dôvodom sú blížiace sa parlamentné voľby a stabilita verejných financií, povedal na tlačovej konferencii predseda strany Béla Bugár.

Náklady na realizáciu opatrení odhadol v prípade zdvojnásobenia rodinných prídavkov na vyše 300 miliónov eur na rok 2021, pokiaľ ide o dôchodky, ide o sumu okolo 500 miliónov eur, od ktorej však treba odrátať sumu alokovanú na vyplatenie vianočných príspevkov.

Dvojnásobné prídavky

"Dôchodcovia dostanú 13. dôchodok vo výške priemerného starobného dôchodku - 460 eur, rovnako v priemernej výške sa ich poberateľom vyplatí invalidný či sirotský dôchodok," priblížil Pellegrini.

Rodinné prídavky by sa mali zvýšiť zo súčasných 24,90 eura na 50 eur.

Chcú hľadať rezervy v rozpočte

Ttlačovej konferencii odpovedal na otázku, či takéto náklady unesie štátny rozpočet. "Bude musieť, vždy sme v rozpočte takéto prostriedky našli," povedal.

Dodal, že sa budú hľadať rezervy, no dúfa aj vo zvýšenie daňových príjmov prostredníctvom očakávaného efektívnejšieho výberu daní.

Mimoriadne rokovanie parlamentu by malo podľa jeho slov byť spojené aj s témou Istanbulského dohovoru. "Ak bude predseda parlamentu Andrej Danko ako predseda parlamentu chcieť urobiť rozhodnutie o Istanbulskom dohovore procedúrou na pôde parlamentu, nepôjdeme cestou stiahnutia podpisu, ktorý som deklaroval ako možnosť," pripustil predseda vlády.

01 - Modified: 2024-04-26 10:47:52 - Feat.: - Title: Vláda zdvihne daň z príjmov, tvrdí SaS. Ficov kabinet má podľa nich zasiahnuť aj do druhého piliera 02 - Modified: 2024-04-25 14:20:47 - Feat.: - Title: Pracovníci a sympatizanti RTVS prišli do práce v čiernom, sporný zákon preskúma eurokomisia 03 - Modified: 2024-04-25 08:59:06 - Feat.: - Title: Majk Spirit čelí kritike za fotografiu s ministrom vnútra. Konečne prelomil mlčanie. Bola Pellegriniho podpora zaplatená? 04 - Modified: 2024-04-24 12:02:02 - Feat.: - Title: Vláda schválila návrh na možné využitie pomoci v oblasti agrosektora 05 - Modified: 2024-04-24 10:01:12 - Feat.: - Title: Zmeny v RTVS znamenajú násilné ovládnutie média úzkou skupinou ľudí, kritizuje KDH
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 13:55