TASR/Pavol Zachar
StoryEditor

Vláda schválila zvýšenie prídavku na dieťa aj trinásty dôchodok: Môžeme si to dovoliť

12.02.2020, 10:36
Autor:
pebpebTASRTASR
Parlament by mal o novele rokovať v skrátenom legislatívnom konaní.

Prídavok na dieťa sa má zdvojnásobiť, a to plošne na 50 eur. Vláda v stredu schválila novelu zákona o sociálnom poistení.

Vláda rovnako schválila aj 13. dôchodok, ktorý v utorok avizoval premiér Peter Pellegrini. Nárok naň majú mať všetci dôchodcovia a jeho výška by mala byť na úrovni súčasnej priemernej výšky dôchodku. Vláda schválila na dnešnom rokovaní aj zrušenie diaľničných známok.

Opatrenia za vyše 700 miliónov eur

Celkovo majú tieto opatrenia stáť vyše 700 miliónov eur. Pellegrini zdôraznil, že Slovensko si môže zvýšenie prídavku na dieťa či zavedenie 13. dôchodku dovoliť.

Podľa premiéra opozícii ide podľa neho len o to, aby sa akýmkoľvek spôsobom chopila moci a jej poslanci si sadli na ministerské miesto. Opozícia podľa neho nebola schopná prijímať opatrenia v prospech ľudí.

Parlament by mal o novelách rokovať v skrátenom legislatívnom konaní. Parlamentná schôdza by sa mala konať začiatkom budúceho týždňa. V prípade schválenia zmien poslancami ich musí ešte odobriť prezidentka.

Zuzana Čaputová môže vrátiť parlamentu zákon s pripomienkami do 15 dní od doručenia schváleného zákona. Čiže ak poslanci opatrenia budúci týždeň schvália, prezidentka o ich prípadnom vetovaní môže rozhodnúť až po termíne volieb, ktoré sa budú konať 29. februára.

"Vláda schválila schválenie rodinných príspevkov na dieťa. Príspevok sa zvýši o sto percent na každé jedno dieťa na Slovensku," vysvetlil Pellegrini. Právo poberať je až do 25. roka života dieťaťa, pokiaľ študuje aj na vysokej škole.

​Zvýšenie prídavku na dieťa bude v budúcom roku 2021 predstavovať 25,05 eura mesačne.

"Návrh zákona má za cieľ poskytnúť rodičom nezaopatreného dieťaťa väčšiu podporu zo strany štátu a čiastočne odbremeniť rodičov od finančných výdavkov, ktoré im vznikajú v dôsledku zabezpečovania starostlivosti o nezaopatrené dieťa," konštatuje rezort práce v dôvodovej správe k novele zákona s tým, že súčasná suma tejto dávky sa aj napriek každoročnej valorizácii javí ako nepostačujúca.

V budúcom roku sa zvýšenie prídavku na dieťa bude priemerne mesačne týkať 1 087 900 ľudí, priemerne mesačne by sa malo opatrenie dotknúť 651 830 detí.

460 eur ako trinásty dôchodok

Dôchodcovia majú ku koncu tohto roka dostať 13. dôchodok. Má byť vo výške súčasného priemerného dôchodku, teda 460,40 eura, predčasní dôchodcovia by mali dostať 433,20 eura.

"Účelom návrhu zákona je posilnenie práva na primerané hmotné zabezpečenie v starobe, pri nespôsobilosti na prácu a pri strate živiteľa zavedením novej dôchodkovej dávky. Súčasná úroveň dôchodkových dávok je najmä pri nízkopríjmových poberateľoch nepostačujúca," zdôvodnilo ministerstvo práce skrátené legislatívne konanie.

1,4 milióna ľudí

Na 13. dôchodok majú mať nárok všetci poberatelia dôchodku. Jeho výška má byť pre jednotlivých poberateľov vo výške súčasných priemerných jednotlivých dôchodkov. Poberateľovi sólo starobného dôchodku sa vyplatí 13. dôchodok v sume zodpovedajúcej priemernej mesačnej sume starobného dôchodku.

"V prípade, ak bude mať poistenec nárok na viacero dôchodkových dávok, vyplatí sa len jeden 13. dôchodok a to ten, ktorého suma je najvyššia," uvádza sa v návrhu zákona.

Z analýzy sociálnych vplyvov k návrhu zákona vyplýva, že predčasní dôchodcovia by mali dostať 433,20 eura. Celkovo by sa toto opatrenie malo dotknúť 1,4 milióna ľudí.

01 - Modified: 2024-04-17 13:04:48 - Feat.: - Title: Drucker: Školy by mali mať od septembra o štyritisíc ľudí viac v pomocných profesiách 02 - Modified: 2024-04-17 09:01:20 - Feat.: - Title: Kaliňák pred rokovaním vlády: Nová nemocnica v Prešove bude spojením nového i súčasného komplexu 03 - Modified: 2024-04-16 10:42:29 - Feat.: - Title: Ako zlacniť benzín o 20 centov? SaS apeluje na Fica, predstavila návrh 04 - Modified: 2024-04-14 14:51:50 - Feat.: - Title: Hlasy z koalície k rekonštrukcii vlády: Blaha hovorí o hoaxoch. Opozícia pri jednej téme pochválila Fica 05 - Modified: 2024-04-14 10:38:59 - Feat.: - Title: Vláda sa rekonštruovať nebude, vyhlásil Taraba. Na poste šéfa parlamentu vidí Andreja Danka
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 04:19