StoryEditor

V Bratislave vznikne Národné kultúrne a kongresové centrum. Vláda naň vyčlení do 60 miliónov eur

12.02.2020, 10:41
Autor:
TASRTASR
Celková kapacita kongresového centra je odhadovaná približne na 4800 miest.

 Vláda SR v stredu neuvoľnila peniaze na výstavbu Národného kultúrneho a kongresového centra v Bratislave, schválila len rámec participácie štátu na tomto projekte a vôľu vlády podporiť vznik takéhoto centra.

Po schválení návrhu, ktorý sa týkal vzniku kongresového centra v Bratislave, to uviedol podpredseda vlády SR pre investície a informatizáciu Richard Raši (Smer-SD).

Vicepremiér reagoval na slová poslancov OĽaNO Natálie Milanovej a Eduarda Hegera, ktorí kritizovali krok vlády a označili ho za predvolebný akt. Raši odmietol súvislosť s nadchádzajúcimi voľbami, pripomenul, že umelecká a občianska iniciatíva už dlhšie volá po takomto centre, ktoré kultúra potrebuje, a navyše má výrazný ekonomický potenciál v oblasti kongresovej turistiky.

Hlavný cieľ 

"Vláda schválila rámec spolupráce s účasťou štátu a poverila ma, aby som vyrokoval primeranú účasť zástupcov štátu v orgánoch občianskeho združenia, ktoré bude projekt zastrešovať," povedal. Upozornil, že proces má jasne definované podmienky.

"Musí sa zrealizovať štúdia uskutočniteľnosti, ktorá podobne ako samotný projekt bude posúdená Útvarom hodnoty za peniaze Ministerstva financií SR, Protimonopolným úradom SR i Európskou komisiou," zdôraznil.

Na vybudovanie Národného kultúrneho a kongresového centra v Bratislave by malo byť do roku 2026 vyčlenených do 60 miliónov eur. V stredu o tom na svojom zasadnutí rozhodla vláda.

Hlavným cieľom projektu je vytvoriť v hlavnom meste moderné a multifunkčné centrum, ktoré bude organizovať a hostiť národné aj svetové kongresové a kultúrne podujatia rôzneho charakteru.

Ide napríklad o medzinárodné kongresy, kultúrne a odborné podujatia na najvyššej úrovni, podujatia štátnej a verejnej sféry, ale aj menšie športové podujatia. Jeho vybudovaním by sa podľa predkladateľov materiálu podporil aj samotný rozvoj kongresového turizmu v Bratislave a na Slovensku.

Financovanie projektu

Financovanie výstavby projektu Národného kultúrneho a kongresového centra má byť realizované prostredníctvom účelovej dotácie, ktorú bude čerpať občianske združenie Národné kultúrne a kongresové centrum. Združenie má rokovať o možnej lokácii centra.

Dotáciu na centrum kritizovalo hnutie OĽaNO na stredajšej tlačovej konferencii v parlamente. Vláde vyčíta, že 60-miliónovú dotáciu schvaľuje dva týždne pred parlamentnými voľbami a pýta sa, kam sa predseda vlády Peter Pellegrini (Smer-SD) tak ponáhľa.

"Nespochybňujeme cieľ, aby centrum vzniklo, avšak cesta, akou sa to ide udiať, vyvoláva množstvo otáznikov," uviedla Milanová. Jej stranícky kolega Heger poukázal, že o projekte nebola verejná diskusia.

Lokalita nie je určená 

Z návrhu kongresového centra vyplýva, že najväčšia hala by mala mať kapacitu 3000 miest a menšia okolo 500 miest na sedenie. Celková kapacita centra je odhadovaná približne na 4800 miest.

Lokalita, kde by malo byť centrum vybudované, zatiaľ určená nebola. Avšak medzi požadované kritériá pri jeho vybudovaní je zaradené širšie centrum mesta, všetky druhy MHD v pešej dostupnosti do pár minút, blízkosť dostatočného počtu hotelových kapacít či pozemok s výbornou viditeľnosťou.

Vláda zároveň uložila predsedovi Úradu vlády SR pre investície a informatizáciu Richardovi Rašimu (Smer-SD), aby do 31. decembra predložil štúdiu uskutočniteľnosti zámeru vybudovania centra na posúdenie

Útvaru hodnoty za peniaze Ministerstva financií SR. Zároveň, aby do 31. decembra 2021 predložil projekt vybudovania centra, ktorý by mal následne posúdiť Útvar hodnoty za peniaze.

01 - Modified: 2024-04-23 10:54:00 - Feat.: - Title: Web ČTK napadli hackeri, vydali správy o zmarenom atentáte na Pellegriniho 02 - Modified: 2024-04-22 09:06:26 - Feat.: - Title: V ochrane prírody budem s odborníkmi hľadať vyváženú pozíciu, tvrdí Pellegrini 03 - Modified: 2024-04-22 16:30:00 - Feat.: - Title: Pellegriniho kar: Zradcovia si u Fica neškrtnú. O čo sa hrá v Hlase? 04 - Modified: 2024-04-22 22:00:00 - Feat.: - Title: Predseda parlamentu sa dá vymeniť aj za dva dni, Pellegrini s tým skúsenosť má. Napriek tomu čaká na eurovoľby 05 - Modified: 2024-04-21 14:17:58 - Feat.: - Title: Korčoka chcú vo svojej strane sulíkovci aj PS. Ďalšieho kandidáta Hlasu na post šéfa parlamentu už nepodporia
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 19:27