StoryEditor

Jureňa: Fico nemá rovnaký meter a porušuje koaličnú zmluvu

23.11.2007, 13:43
Autor:
TASRTASR

Predseda vlády Robert Fico nemá podľa odvolaného ministra pôdohospodárstva Miroslava Jureňu, nominanta ĽS-HZDS, na ministrov rovnaký meter a porušuje koaličnú zmluvu. Jureňa o tom informoval na dnešnej tlačovej besede pred kravínom Poľnohospodárskeho družstva vo Vajnoroch.
Minister upozornil na nezvládnutú kauzu vyšetrovania napadnutia Hedvigy M., na kauzu spoločnosti Privilégium v rezorte práce sociálnych vecí a rodiny a na obvinenia z klientelizmu v súvislosti so spoločnosťou Ikores na ministerstve obrany. Koaličnú zmluvu mal Fico porušiť tým, že nerešpektoval ustanovenie, podľa ktorého návrh na menovanie a odvolanie ministra dáva strana, ktorá konkrétny rezort spravuje.
Minister odmietol osobnú zodpovednosť za kauzu na Slovenskom pozemkovom fonde (SPF). "Na Slovensku sú si všetci blízki," odpovedal na otázku, prečo sa kauza začala a skončila u ľudí blízkych jeho strane.
Napriek svojmu odvolaniu sa nazdáva, že súčasná koalícia by mala fungovať aj naďalej. "Som za stabilitu," komentoval svoj postoj pri úvahách o odchode z koalície. O odchode ĽS-HZDS z koalície sa bude diskutovať na dnešnom republikovom predstavenstve a zajtrajšom mimoriadnom sneme v Ružomberku.
Jureňa ďalej oznámil, že bude požadovať, aby sa preverili všetky reštitučné zmluvy, ktoré dosiaľ SPF podpísal. "Vyzývam premiéra, aby konal a nepokračovalo zlodejstvo na Slovákoch. Slovensko prišlo o 50 miliárd korún!" kričal Jureňa a búchal do stola.
Problémy a ďalšie pochybné zmluvy sa dajú v budúcnosti vylúčiť len tak, že SPF bude pozemky reštituovať na základe trhových cien. Vyhlášku, ktorá to vyžaduje, SPF obchádza vydaním interného predpisu z čias ministrovania Zsolta Simona (SMK).
O odvolanie Jureňu z funkcie dnes prezidenta Ivana Gašparoviča požiadal predseda vlády Robert Fico. Príčinou je počínanie bývalého námestníka SPF Branislava Brízu, nominanta ĽS-HZDS.
Kauza okolo pozemkov prepukla po tom, ako denník Sme zverejnil informáciu, že pôdu reštituentov, ktorú získali od SPF, odkúpila firma blízka ĽS-HZDS za 13 miliónov korún. Pôda vo Vysokých Tatrách s rozlohou okolo milióna štvorcových metrov má údajne hodnotu až 1,5 miliardy Sk. Jureňa však opakovane vyhlásil, že hodnota reštituovanej pôdy je niekoľkokrát nižšia.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 15:32