StoryEditor

Hľadáme najabsurdnejší bankový poplatok za rok 2008

29.01.2009, 23:00

Internetová anketa o najabsurdnejší bankový poplatok ide od finále. Ešte do soboty môžete z nominovaných poplatkov vybrať päť, ktoré považujete za nepochopiteľnejšie ako ostatné. Tie postúpia do druhého kola, ktoré potrvá do konca februára. V ňom už budete vyberať ten, ktorý si podľa vás najviac zaslúži prívlastok najabsurdnejší.

 
O čo ide
Cieľom ankety je zistiť postoj klientov bánk k bankovým poplatkom, poukázať na nezmyselnosť niektorých z nich a do istej miery vyvinúť tlak na banky v súvislosti s ich výškou. Jej zámerom nie je spochybniť existenciu či potrebnosť bankových poplatkov. Skôr je to o hľadaní odpovede na otázku, či sú skutočne potrebné všetky poplatky a v takej výške. To, že sa s tým dá niečo robiť, potvrdzuje aj fakt, že mnohé banky niektoré z desiatky najčastejšie spomínaných absurdných poplatkov už nemajú.
Hlasovanie občanov prostredníctvom internetu sa uskutočňuje naraz na Slovensku i v Česku. Naši západní susedia sa do ankety na portáli www.bankovnipoplatky.com zapájajú už štvrtý rok, druhýkrát je hlasovanie spoločné so Slovenskom prostredníctvom webu Hospodárskych novín www.hnonline.sk. Rok predtým sa na Slovensku hlasovalo ešte samostatne.
V prvom ročníku návštevníci webu zvolili za víťaza poplatok za prichádzajúcu platbu alebo za vklad na účet. V druhom ročníku, teda za rok 2006, získal najviac hlasov poplatok za výber z bankomatu vlastnej banky. Toto obdobie, rok 2006, vtedy hodnotili Slováci samostatne a za najabsurdnejší bankový poplatok označili účtovnú položku.
Pri hodnotení poplatkov za rok 2007 sa klienti na Slovensku i v Česku vzácne zhodli: najabsurdnejším sa v obidvoch krajinách stal poplatok za vedenie bežného účtu. A nielen to: zhoda bola i na druhom a treťom mieste. "Bodoval“ poplatok za nadmerný vklad a poplatok za pripísanie úroku.

Prvé kolo, druhé kolo
Hlasuje sa na portáli www.bankovnipoplatky.com pre Českú republiku a na stránke www.hnonline.sk pre Slovensko. Hlasy sa zaznamenávajú do spoločnej tabuľky, ktorá sa na konci vyhodnotí.
Najabsurdnejšie bankové poplatky za roky 2005 až 2007, teda poplatok za prichádzajúcu platbu, poplatok za výber z bankomatu vlastnej banky a poplatok za vedenie bežného účtu, nie sú v tomto ročníku nominované, aby šancu dostali aj ďalšie nepochopiteľné poplatky. Rovnako sa postupovalo aj v predchádzajúcich ročníkoch.
Z minulého roka sme automaticky nominovali prvých deväť absurdných poplatkov, ktoré sa umiestnili na druhom až desiatom mieste. Z tých v prvom kole hlasovaním vyberiete päť - na to je čas do zajtra - ktoré postúpia do druhého kola. V ňom do konca februára určíte bankový poplatok, ktorý ste v roku 2008 považovali za najabsurdnejší. Ako výsledky finálového kola zároveň zverejníme aj to, ktoré poplatky sa umiestnili na druhom a treťom mieste, a dozviete sa tiež, ako hlasovali klienti bánk v Česku.
Nominované bankové poplatky

(2. až 10. najabsurdnejší poplatok z minulého ročníka):
- Poplatok za nadmerný vklad
- Poplatok za pripísanie úroku
- Poplatok za zistenie zostatku cez bankomat alebo cez internet banking
- Poplatok za výpis z účtu zaslaný elektronickou cestou
- Poplatok za účtovnú položku
- Poplatok za službu internet banking
- Poplatok za rozmenenie peňazí
- Poplatok za vedenie platobnej karty (ročne)
- Poplatok za neuskutočnenie platby (napríklad neprijatý príkaz)

Najabsurdnejší bankový poplatok

2005 - Poplatok za prichádzajúce platby
2006 - Poplatok za výber z bankomatu vlastnej banky/na Slovensku - Účtovná položka
2007 - Poplatok za vedenie bežného účtu
2008 - ?
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 04:20