HN/Michal Illa
StoryEditor

Mierny rast nezamestnanosti je v januári pravidelným javom. Podľa analytikov mal byť ešte vyšší

20.02.2020, 15:21
Autor:
TASRTASR
Podľa analytika by mala spomaľujúca sa ekonomika generovať čoraz menej pracovných miest a postupne tak schladzovať aj domáci trh práce.

Miera nezamestnanosti z celkového počtu uchádzačov sa naďalej drží na úrovni okolo šiestich percent. V januári vzrástla o 0,1 percentuálneho bodu (p. b.), podobne ako evidovaná miera nezamestnanosti.

Mierny januárový nárast je podľa analytikov Úseku meny, štatistiky a výskumu (ÚMS) Národnej banky Slovenska (NBS) pravidelným javom. Podľa analytika UniCredit Bank Ľubomíra Koršňáka je januárový nárast nezamestnanosti nižší, ako sa očakávalo.

"Nepriaznivé externé prostredie a oslabená výkonnosť priemyselných odvetví sa tak zatiaľ prejavili len v stlmení priaznivého vývoja miery nezamestnanosti," vysvetlili analytici NBS.

Počas minulého roka podľa nich došlo k stabilizácii miery nezamestnanosti na historicky nízkych úrovniach, pričom rast zamestnanosti spomaľoval, ale vždy ostal v kladných číslach.

"Tohtoročný prírastok nezamestnaných bol predsa len nezvyčajne nízky," upozornil Koršňák s tým, že v porovnaní s minulým rokom tento január úrady práce evidovali o takmer tritisíc nových nezamestnaných menej. Upozorňuje napríklad na administratívne faktory, ktoré môžu januárové počty nezamestnaných ovplyvniť.

​Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR) mení počet ekonomicky aktívnych nezamestnaných len raz ročne, a to vždy v januári. Táto veličina sa používa pri výpočte miery nezamestnanosti. "Tento rok ich počet vzrástol o 0,4 percenta (10-tisíc), čo štatisticky znížilo mieru nezamestnanosti o 0,02 p. b.," doplnil Koršňák.

Už na začiatku roka podľa analytika mierne schladenie na trhu práce naznačili voľné pracovné miesta. Ich počet sa znížil o takmer 1 500 na necelých 91-tisíc.

"Dynamika medziročného rastu voľných pracovných miest sa tak spomalila z 24,9 percenta na 12,3 percenta," spresnil Koršňák s tým, že toto spomalenie zvýraznil aj efekt zo zmeny legislatívy na začiatku minulého roka, kedy vznikla povinnosť hlásiť všetky voľné pracovné miesta, čo skokovo zvýšilo počet voľných pracovných miest v prvom kvartáli minulého roka.

Podľa analytika by mala spomaľujúca sa ekonomika generovať čoraz menej pracovných miest a postupne tak schladzovať aj domáci trh práce. "Návrat k výraznejšiemu poklesu nezamestnanosti neočakávame ani v ďalších mesiacoch, skôr naopak," dodal Koršňák. V ekonomicky slabších slovenských regiónoch sa podľa neho nedá vylúčiť ani citeľnejší nárast miery nezamestnanosti.

01 - Modified: 2020-02-20 08:51:06 - Feat.: 0 - Title: Nezamestnanosť stúpla, stále je však pod piatimi percentami
01 - Modified: 2024-03-20 13:55:00 - Feat.: - Title: Nezamestnanosť na Slovensku vo februári klesla pod štyri percentá, zlepšila sa aj v najhoršom okrese 02 - Modified: 2024-02-20 15:36:49 - Feat.: - Title: Nezamestnanosť mierne vzrástla. Minister Tomáš ohlásil dva projekty 03 - Modified: 2023-10-20 09:15:27 - Feat.: - Title: Nezamestnanosť na Slovensku klesla v septembri pod štyri percentá, je nižšia než pred rokom 04 - Modified: 2023-04-19 09:55:25 - Feat.: - Title: Krajniak: Počet nezamestnaných dosiahol predkrízovú úroveň. Pokračujeme v dobrom trende 05 - Modified: 2023-02-03 17:20:52 - Feat.: - Title: Prečo dostane dolár facku, keď americká ekonomika povolí napnuté svaly
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 11:49