StoryEditor

Exkluzívny rozhovor s prezidentom U. S. Steel Košice: Zostaneme, ak dokážeme súperiť so svetom

23.02.2020, 23:00
Je dôležité, aby sa aj na Slovensku prijímali zákony, ktoré zvýšia prosperitu pre podnikateľský sektor. „Tak, aby sme mohli rásť, zvyšovať mzdy našim zamestnancom a byť úspešnými,“ tvrdí v exkluzívnom rozhovore pre HN prezident U. S. Steel Košice James Bruno.

U. S. Steel pôsobí na slovenskom trhu 20 rokov. To je už obdobie, keď môže porovnávať. Ako je na tom v porovnaní s inými krajinami?
Pred rokom som povedal, že európska divízia spoločnosti je dobrou a pevnou súčasťou korporácie a hodnotným členom košickej komunity. Neustále hovorím svojim kolegom, že našou ambíciou je byť najlepšími. To je stále naším cieľom! Počas predošlých rokov sme dosiahli obrovský progres a ja obdivujem všetkých našich pracovníkov za to, čo dosiahli. Bohužiaľ, museli sme aj bojovať s masívnymi dovozmi ocele do Európy z krajín, ktoré nedodržiavajú pravidlá, akými sa musíme riadiť my. To ešte skomplikovalo konkurencieschopnosť prevádzok, ako je tá naša. Keď sa pozriem späť na predošlých 20 rokov, musím povedať, že neustály dôraz na bezpečnosť je jeden z faktorov, pre ktorý som najviac hrdý na našich zamestnancov, hlavne na ich úsilie a sústredenosť. V minulom roku sme v tejto oblasti dosiahli historický rekord nulového výskytu úrazov s následkom práceneschopnosti. Som presvedčený, že to tiež o niečom svedčí. Ak riadite fabriku zodpovedne a správne, musí sa to prejaviť aj na bezpečnosti.


A porovnanie nášho trhu?
Ak by som mal hodnotiť náš domáci trh, čo pre nás v Košiciach znamenajú krajiny V4 plus Rakúsko a Nemecko, dopyt po oceli je celkom dobrý s viditeľným nárastom z dôvodu silných ekonomík. Musím však povedať, že oceliarsky priemysel zároveň prešiel výraznými zmenami. Počnúc masívnym nárastom výroby ocele v Číne vďaka vládnej podpore a pokračujúcim poklesom výroby ocele v Európe, zapríčineným hlavne rozdielmi v tom, ako vlády jednotlivých krajín podporujú tento priemysel. Musíte si uvedomiť aj to, že momentálne je dovoz ocele do nášho regiónu oveľa vyšší. Narastá aj dovoz z Ruska, zo Srbska a z Ukrajiny, pričom tieto krajiny nepodliehajú rovnakým trhovým pravidlám ako my.


Asi máte na mysli problematiku emisných ciel alebo nejakých cezhraničných poplatkov. Podľa najnovších informácií Európska komisia pracuje na prijatí opatrení na zvýšenie konkurencieschopnosti tunajších podnikov. Nie je to dostatočné?
Momentálne platná schéma nefunguje z dôvodu, že poskytuje oceliarom mimo EÚ výraznú výhodu. Napriek tomu, že emisné kvóty predstavujú veľký problém, nie je jasné, či a aké opatrenie prijme EÚ, aby pomohla priemyslu fungovať v konkurencieschopnejšom prostredí. Aby mohla primerane riešiť tento problém, musí európska vláda chápať existujúcu nadmernú kapacitu ocele a dôvody, prečo k nej došlo. A tak môže vhodne podporiť oceliarsky priemysel, o ktorom tvrdí, že je strategicky dôležitý pre budúcnosť EÚ. Je veľmi jednoduché povedať, že oceľ je strategická pre EÚ, ale jednotlivé kroky to musia potvrdzovať. Potrebujeme jasný akčný plán, zabezpečujúci dostatok zelenej energie potrebnej pri výrobe ocele, ktorú si budeme môcť dovoliť. Nutný je rámec pre rovnocenné obchodné podmienky, založený na tých istých pravidlách, a podpora masívnych investícií do R&D inovácií a nových výrobných postupov, nevyhnutných na zníženie uhlíkovej stopy.


Vašej fabrike bývajú vyčítané slabé investície, teda vysoký investičný dlh. Aké investície ste v Košiciach celkovo vykonali a v akej hodnote?
Spoločnosť U. S. Steel v skutočnosti investovala trikrát viac, ako sme sľúbili pri akvizícií košických železiarní. USSK sa pri prevzatí košickej huty zaviazala v priebehu 10 rokov preinvestovať vo firme 700 miliónov amerických dolárov so zámerom zabezpečiť vysokú kvalitu produktov a s...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-24 22:00:00 - Feat.: - Title: Že sem príde viac študentov zo zahraničia? Nereálne, hovorí pre HN rektor nitrianskej univerzity (rozhovor) 02 - Modified: 2024-04-24 08:01:41 - Feat.: - Title: Daja Turnerová: „Gény sa nezaprú, aj keď ich stretnete na opačnom konci sveta.“ 03 - Modified: 2024-04-23 22:00:00 - Feat.: - Title: Chcete si dodatočne legalizovať stavbu? Ak nedodržíte podmienky, hrozí vám mastná pokuta (rozhovor) 04 - Modified: 2024-04-23 13:21:11 - Feat.: - Title: Nový šéf SPP pre HN: Zmluva s Gazpromom je výhodná, ak by nám zastavili plyn, minieme o 140 miliónov eur viac 05 - Modified: 2024-04-22 14:00:00 - Feat.: - Title: Archívny rozhovor s etnologičkou: Pravý Slovák alebo pravý Slovan, čo to je? Niečo také neexistuje
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 07:08