Igor Matovič na javisku počas volebnej noci.HN/Roman Pinček
StoryEditor

Víťazstvo OĽaNO je dobrou správou, investori cítili na Slovensku marazmus, hodnotia českí analytici

01.03.2020, 18:59
Autor:
ČTKČTK
Silný výsledok pre hnutie Igora Matoviča dáva podľa analytikov šancu na stabilnú vládu.

Víťazstvo hnutia OĽaNO Igora Matoviča v parlamentných voľbách je z hľadiska medzinárodných trhov dobrou správou. Zhodli sa na tom analytici, ktoré ČTK oslovila.

Taký silný výsledok pre OĽaNO podľa nich dáva značnú šancu, že zostavenie vlády bude ľahšie, než sa pred pár dňami odhadovalo, a že vláda bude stabilnejšia.

"Šokujúce a presvedčivé víťazstvo Matoviča dáva trhom obrovskú nádej, že Slovensko nepôjde cestou oligarchizujúceho Maďarska či populistického Grécka, ale zamieri skôr doprava," povedal ČTK analytik portálu Capitalinked.com Radim Dohnal.

Ako volilo vaše mesto alebo obec? Pozrite si podrobné výsledky volieb.

Potešili slabí extrémisti

Slovenské akcie sú veľmi málo likvidné, panuje tu panika okolo koronavírusu, takže tie posilnia len ťažko, myslí si. Podľa neho je však možné, že slovenské štátne dlhopisy v pondelok solídne posilnia. Vzrastie teda cena dlhopisov, takže klesnú ich výnosy, dodal.

Investorov teší to, že extrémne politické zoskupenia nezaznamenala zďaleka taký silný výsledok, aký im niektorí komentátori predpovedali, doplnil analytik Czech Fund Lukáš Kovanda. Trhy vnímajú pozitívne to, že na Slovensku teraz môže vzniknúť stabilná koaličná vláda, ktorá nebude toľko zaťažená minulosťou.

Nebude podľa neho čeliť nedôvere podstatnej časti obyvateľov krajiny, ktorí už jednoducho majú dosť toho, čo označujú za 'mafiu'. Tou rozumejú systém prepojenia politiky a biznisu, s chápadlami siahajúcimi až do podsvetia.

Investori cítili marazmus

Tento systém znepokojoval aj medzinárodných investorov, lebo sa stal živnou pôdou pre korupciu, podotkol.

V korupčnom prostredí sa horšie podniká a investuje komukoľvek, kto nemá tie "správne" politické väzby a konexie, čo z hry podľa Kovandu zákonite vyraďuje niektoré subjekty, ktoré by krajinu ekonomicky a v dôsledku spoločensky povzniesli ďalej a vyššie.

"Nielen investori, ale aj radoví Slováci zjavne vo veľkom tento určitý marazmus, či aspoň trestuhodne nevyužitý potenciál, pociťovali stále pálčivejšie, a preto sa rozhodli pre zmenu," uviedol.

Podobnosť s Českom

Analytik Raiffeisenbank Vít Hradil upozornil na podobnosť vývoja na Slovensku a v Česku.

"Aj u susedov zvíťazilo hnutie, ktoré sa ekonomicky neprofiluje konkrétnym smerom a prezentuje sa ako strana "pre všetkých". Pre ich ekonomický program to tak znamená, že si v ňom svoje nájdu aj skupiny, ktorých záujmy sú protichodné, a ťažké uspokojiť ich zároveň. Hnutie tak sľubuje investície do všetkých mysliteľných oblastí. Pritom nemieni zvyšovať dane ani zadlženie, čo pripomína povestnú kvadratúru kruhu," poznamenal.

Parlamentné voľby presvedčivo vyhralo opozičné hnutie Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) Igora Matoviča, ktoré v sobotňajšom hlasovaní získalo štvrtinu hlasov.

OĽaNO tak odsunulo na druhú priečku doterajšiu najsilnejšiu vládnu stranu Smer-sociálna demokracia. Tá získala cez 18,31 percenta hlasov, čo na piate víťazstvo v parlamentných voľbách v rade za sebou nestačilo.

01 - Modified: 2024-04-18 06:01:30 - Feat.: - Title: Chorvátske demokratické spoločenstvo začne vo štvrtok rokovať o novej vláde. Voľby vyhralo tretíkrát v rade 02 - Modified: 2024-04-11 14:04:03 - Feat.: - Title: Matovič chce odvolávať ministerku Dolinkovú: Za pol roka urobila všetko v prospech Haščáka a Penty 03 - Modified: 2024-04-10 13:14:44 - Feat.: - Title: V juhokórejských parlamentných voľbách jasne zvíťazila opozícia, ukazujú exit polly 04 - Modified: 2024-04-10 08:37:09 - Feat.: - Title: V Kórei sa konajú parlamentné voľby, vnímané sú ako test popularity prezidenta 05 - Modified: 2024-03-27 12:27:44 - Feat.: - Title: Nielen vláda, do Galanty prišiel aj Matovič. Pohŕdal Maďarmi rovnako ako Slota, burcuje proti Pellegrinimu
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 16:46