Dreamstime
StoryEditor

Ekonomika v minulom roku mierne pribrzdila, priemerný plat atakuje 1 100 eur

06.03.2020, 08:57
Autor:
ČTKČTK
V roku 2018 rástol hrubý domáci produkt štvorpercentným tempom, v minulom roku rast spomalil.

Slovenská ekonomika v poslednom štvrťroku minulého roka zrýchlila tempo medziročného rastu na dve percentá z takmer šesťročného minima 1,3 percenta v treťom kvartáli.

Výsledok bol však mierne horší než predchádzajúci odhad rastu, ktorý predpokladal vzostup o 2,1 percenta. Informoval o tom štatistický úrad. V medzikvartálnom porovnaní hospodárstvo vzrástlo v poslednom kvartáli vlaňajška o 0,6 percenta.

V priemere za celý minulý rok sa hrubý domáci produkt (HDP) Slovenska zvýšil o 2,3 percenta v porovnaní s rastom o štyri percentá v roku predchádzajúcom. Zároveň to znamenalo najpomalšie tempo rastu od roku 2016. Exportne orientovanú slovenskú ekonomiku vlani podporil najmä domáci dopyt.

Vývoj hospodárstva Slovenska bol porovnateľný s Českou republikou. Jej HDP sa za celý minulý rok zvýšil o 2,4 percenta, v samotnom štvrtom štvrťroku potom rast predstavoval 1,8 percenta.

Priemerná mzda na Slovensku v poslednom štvrťroku vlaňajška v medziročnom porovnaní vzrástla o 6,9 percenta na 1177 eur a v priemere za celý rok sa zvýšila o 7,8 percenta na 1092 eur. Platy sú u nás dlhodobo nižšie ako v susednom Česku, kde priemerná mzda vlani vzrástla o 7,1 percenta na 34 125 korún, čo je v prepočte 1 348 eur.

Miera nezamestnanosti podľa metodiky štatistického úradu klesla v poslednom štvrťroku minulého roka na nové minimum v novodobej histórii krajiny, a to na 5,6 percenta z 5,9 percenta v treťom štvrťroku.

Znovu sa znížil počet Slovákov, ktorí krátkodobo, čo znamená menej ako rok, pracovali v zahraničí alebo ktorí do zamestnania do cudziny pravidelne dochádzali.

Ministerstvo financií v poslednej prognóze odhadlo, že ekonomika tento rok vykáže rast o 2,2 percenta.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 05:55