StoryEditor

USA nemajú námietky proti účasti Ruska na plynovode Nabucco

17.06.2007, 09:08
Autor:
TASRTASR
Spojené štáty nemajú námietky proti účasti Ruska na plynovode Nabucco, ktorý by mal dopravovať plyn od Kaspického mora do Európy.

Informovalo o tom dnes v oficiálnom stanovisku americké ministerstvo zahraničných vecí.

Niekoľko európskych krajín a Turecko sa dohodli na vybudovaní Nabucca, ktorým sa chcú pokúsiť znížiť svoju závislosť na ruskom zemnom plyne. Podľa najnovších správ chce využívať plynovod na dopravu svojej suroviny aj Gazprom.

USA v prvej fáze posudzovania úsilia Gazpromu preniknúť do Nabucca reagovali chladne. Teraz však asistent tajomníka pre Európu a Euráziu Matthew Bryza povedal, že ak sa európski partneri a spoločnosti, ktoré sa stanú akcionármi plynovodu, budú cítiť z hľadiska diverzifikácie svojich dodávok bezpeční, potom je účasť Gazpromu v poriadku. "Chceme," povedal Bryza, "aby mali účastníci na projekte dobré vzťahy s Ruskom".

Plynovod Nabucco bude dlhý 3 300 kilometrov a náklady na jeho výstavbu sa odhadujú na 4,6 miliardy EUR, v prepočte 157,8 miliardy SKK.

Bryza však zopakoval, že USA majú výhrady proti účasti Iránu na Nabuccu, lebo sa usiluje vyrobiť atómovú bombu. Do plynovodu sa bude dostávať palivo z turkménskych, azerbajdžanských a kazašských polí.

Informoval o tom Reuters.

(1 EUR = 34,314 SKK)

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 22:42