StoryEditor

Billa chystá veľké investície. Dosiahnu 50 miliónov eur

08.03.2020, 23:00
Generálny riaditeľ Billa Slovensko Dariusz Tomasz Bator v rozhovore pre HN uviedol, že jeho spoločnosť je na expanznej vlne. Plánuje investovať do samoobsluhy aj e-staníc.

V roku 2018 mala Billa historické tržby na úrovni 720 miliónov eur, rástli ste o 11 percent. Čo sa pod to podpísalo?
Hlavným dôvodom bola úspešná realizácia našich sortimentových plánov a cenového vnímania našej spoločnosti. To sa z roka na rok zlepšuje. Za vlaňajší rok sme si počínali ešte lepšie – dosiahli sme obrat okolo 780 miliónov eur. Už dávno sme povedali, že sme obchod pre zákazníkov, ktorí radi nakupujú čerstvé potraviny. Práve takto chceme byť vnímaní.

Keď sa však pozrieme na konkurenciu, spomedzi veľkých zahraničných reťazcov je Billa najslabšia. Plánujete v budúcnosti zabojovať o posun na vyššie priečky a predbehnúť napríklad Kaufland?
Máme ambiciózne plány rozširovania našej siete a rastu na slovenskom trhu. Dúfame, že zákazníci našu snahu ocenia a bude ich u nás nakupovať čoraz viac. Tržby nám tiež nerastú z dôvodu cien, ale vďaka rastu počtu zákazníkov. Začínajú nakupovať systematicky a častejšie. Čo sa týka počtu nových predajní, sme lídrom na trhu. Otvárame ich najviac, sme na expanznej vlne. V najbližších niekoľkých rokoch chceme dosiahnuť počet 200 predajní.


Do čoho vaša spoločnosť v úspešnom roku 2018 najviac investovala?
Na Slovensku sme za ten rok preinvestovali do 40 miliónov eur. Veľa išlo do prezentácie ovocia, zeleniny či pekárskych výrobkov. Zlepšovali sme aj spôsob práce, aby bolo všetko rýchlejšie, čerstvejšie a aby príprava prebiehala pred očami zákazníka. Aby videl, že všetko robíme podľa predpisov. Rovnako sme rekonštruovali teplé pulty, investovali sme do osvetlenia a vybavenia. S každou veľkou rekonštrukciou prichádza aj rozšírenie pultov, či už teplých alebo mäsových. Investovali sme tiež do samoobslužných pokladníc, čo sa nám veľmi osvedčilo a plánujeme v tom pokračovať. Rovnako sme investovali do elektrostaníc, ktoré máme už na viacerých filiálkach.

Podľa čoho si vyberáte miesta, kde stanice zavediete?
Prijímame spätnú väzbu od komunity, ktorá vie, kde na Slovensku sú umiestnené elektrostanice. Rovnako sa zaujímame, kde by naši zákazníci jazdiaci na elektromobiloch ocenili mať stanicu. Je zaujímavé, že sme si mysleli, že e-autá budú výsadou Bratislavy, ale vôbec to tak nie je. Čoraz častejšie sú i v regiónoch, čiže smerujeme aj tam.

Bude tento rok z hľadiska investícií v niečom špecifický?
Na trhu pôsobíme 26 rokov a za tento čas sme na Slovensku preinvestovali viac ako 580 miliónov eur. Plánujeme investovať ďalšie milióny do rozširovania našej siete, zlepšovania filiálok, rozširovania logistických možností a v neposlednom rade do našich zamestnancov. Tento rok rátam s investíciami v objeme zhruba 50 miliónov eur. Najviac pôjde na nové predajne, ale aj na rekonštrukcie. Prevádzky prerábame pravidelne – tie, ktoré sú viac zaťažené a majú viac zákazníkov, častejšie, a tie menej zaťažené v intervaloch osem až desať rokov. Plánujeme investovať aj do tretieho školiaceho centra a pilotne tiež do fotovoltických panelov na jednej filiálke.

Najväčšia suma z tých 50 miliónov bude zrejme využitá na otváranie nových predajní. Koľko ich bude?
Plánujeme otvoriť osem nových predajní. Poslednú...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-14 15:13:46 - Feat.: - Title: Veľvyslanec Izraela pre HN: Svet musí okamžite konať a zabrániť Iránu v pokračovaní teroristických operácií 02 - Modified: 2024-04-15 09:30:00 - Feat.: - Title: Fyzioterapeut, ktorý dáva dokopy aj Attilu Végha: Pacienti niekedy čakajú zázračnú pilulku, tak to však nefunguje 03 - Modified: 2024-04-14 10:00:00 - Feat.: - Title: Speváčka Call Dominika: Na pódiu som ako ryba vo vode. Môj sen? Spolupráca s Lanou del Rey 04 - Modified: 2024-04-08 19:46:16 - Feat.: - Title: Český veľvyslanec na Slovensku pre HN: Stále ste pre nás dobrý priateľ. Naše vzťahy však musíme plniť obsahom 05 - Modified: 2024-04-08 08:49:28 - Feat.: - Title: Rozhodol naratív vojny, mobilizoval hneď z dvoch strán. Prečo Pellegrinimu zabral a Babišovi nie? (rozhovor)
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
15. apríl 2024 18:50