StoryEditor

Dlhodobá vitalita

17.08.2007, 00:00

Slovenský sklársky priemysel je tradičným výrobcom úžitkového skla zo sodno-draselnej a olovnatej krištáľovej skloviny, ako aj skla číreho a zušľachťovaného. S touto produkciou sa dnes stretneme v mnohých krajinách sveta. Významnou súčasťou exportu našich sklárov sú aj sklené a minerálne vlákna a výrobky z nich, technické a obalové sklo, sklo pre farmáciu a kozmetiku, osvetľovacie sklo, umelecké a dekoratívne sklo. Toto odvetvie vyváža viac ako 70 % produkcie, a to najmä na trhy Európskej únie (EÚ) a do krajín bývalého Sovietskeho zväzu. Asi tretina exportu smeruje do dolárových teritórií. Tržby z predaja na vývoz v roku 2006 celkovo dosiahli úroveň vyše 10 mld. Sk, čo predstavuje ročný rast o 6,1 %.
Zväz sklárskeho priemyslu (ZSP) Slovenskej republiky vznikol v decembri 1992 a združuje 20 organizácií. Jeho poslaním je vytvárať optimálne podmienky pre prácu a rozvoj odvetvia, obhajovať a chrániť spoločné a individuálne záujmy svojich členov, vo vzťahu k štátnym, hospodárskym, odborovým a ďalším orgánom a inštitúciám, ako i zahraničiu.
Sklársky priemysel patrí k výrobným odvetviam s vysokou pridanou hodnotou. Solídna úroveň jeho konkurenčnej schopnosti v rámci európskeho podnikateľského priestoru i na celosvetových trhoch sa okrem iného prejavuje v záujme zahraničného kapitálu o podnikanie v tejto oblasti. Investície v poslednom období smerujú najmä do výroby sklených vlákien a výrobkov z nich, ako aj do obalového, úžitkového skla a ďalšieho perspektívneho sortimentu sklárskej produkcie. Úroveň investícií v roku 2006 za celé odvetvie dosiahla hodnotu viac ako 1,6 mld. Sk, čo je takmer trojnásobný nárast oproti predchádzajúcemu roku.
Pri hodnotení hospodárskych výsledkov sklárskeho priemyslu v Slovenskej republike za uplynulý rok všeobecne možno povedať, že si naďalej udržiava solídne postavenie v rámci celej ekonomiky. Stále o ňom platí, že ide o odvetvie, ktoré je stabilizované a dobre sa rozvíja. Potvrdzuje to aj rast jeho tržieb za vlastné výkony a tovar o 4,8 %. To všetko sa pozitívne premieta i do sociálnej oblasti a nachádza konkrétnu podobu v raste priemerného mesačného zárobku, ktorý dosiahol výšku 21 385 Sk, čo prevyšuje jeho priemer v oblasti celého slovenského priemyslu zhruba o päťsto korún. Aj to svedčí o dlhodobej vitalite tohto odvetvia výroby.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 12:04