StoryEditor

MF: Konsolidácia rozpočtu je na veľmi dobrej úrovni a rýchlejšia ako inde

06.11.2007, 11:10
Autor:
TASRTASR

Konsolidácia slovenských verejných financií je podľa Ministerstva financií (MF) SR na veľmi dobrej úrovni. "Ministerstvo financií počíta tento rok s deficitom na úrovni 2,5 % HDP, vrátane vplyvu 2. dôchodkového piliera, čo je podľa nás veľmi dobrý výsledok. Konsolidácia bude pritom pokračovať aj v ďalších rokoch," uviedol pre TASR hovorca ministra financií Miroslav Šmál.
Reagoval tak na dnešné vyjadrenie guvernéra Národnej banky Slovenska (NBS) Ivana Šramka, že smerovanie k vyrovnanému rozpočtu na Slovensku by mohlo byť aj rýchlejšie, ako plánuje súčasná vláda. "Podľa nášho názoru by sa to dalo urýchliť. Pokiaľ sa hovorí o roku 2011, podľa nášho názoru by vyrovnaný rozpočet mohol byť pri takejto kondícii ekonomiky dosiahnutý skôr," vyhlásil Šramko na dnešnej konferencii ekonomického týždenníka TREND TOP manažment 2007.
Tempo znižovania verejného deficitu, upozornil Šmál, je u nás oveľa rýchlejšie ako v iných krajinách. Napríklad okolité krajiny z regiónu V4 majú s konsolidáciou verejných financií veľké problémy. S cieľom vyrovnaného rozpočtu sa podľa Šmála dá súhlasiť, pri jeho zostavovaní je však často potrebné dosiahnuť aj politický kompromis. "Snažíme sa o plnenie maastrichtských kritérií aj paktu stability a rastu a myslíme si, že tento cieľ napĺňame s dostatočnou rezervou," dodal Šmál.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 01:53