Reuters
StoryEditor

Najväčší zamestnávateľ na Slovensku prestane vyrábať, Volkswagen zatvorí všetky závody u nás

15.03.2020, 18:26
Autor:
TASRTASRpebpeb
Volkswagen by to mal ohlásiť v najbližších dňoch.

V pondelok alebo v ďalších dňoch preruší výrobu najväčší zamestnávateľ na Slovensku, automobilka Volkswagen Slovakia.

Informoval o tom premiér Peter Pellegrini (Smer-SD) po nedeľnom mimoriadnom rokovaní vlády, na ktorom kabinet riešil situáciu s novým koronavírusom.

Informáciu potvrdil slovenský Volskwagen. Podľa hovorkyne Lucie Kovarovič Makayovej sa spoločnosť pripravuje prerušenie výroby až do odvolania vo všetkých troch závodoch spoločnosti na Slovensku. Teda v Bratislave, v Stupave aj v Martine.

“Z dôvodu pravdepodobného výskytu ochorenia, respektíve prijatia preventívnych opatrení. Rovnako postupuje táto spoločnosť aj v Španielsku, kde rozhodla zavrieť divíziu Seat. Je to prvá veľká fabrika, ktorý pravdepodobne bude musieť odstaviť výrobu,” konštatoval Pellegrini.

Nie je isté, čo sa zavrie

Minister hospodárstva avizoval na pondelok videokonferenciu s najväčšími zamestnávateľmi a ich združeniami. Na ich konkrétne otázky budú odpovedať aj hygienici.

“Myslím, že sa bude riešiť aj otázka Volkswagenu a iných takýchto zamestnávateľov. Čo keď sa objaví prípad koronavírusu na danej výrobe. Či sa zatvára linka, hala alebo celý závod. Aj na príklade VW, ktorý ešte nie je oficiálny, tiež sa uvažuje, či to bude len linka, hala alebo celý závod,” priblížil Žiga s tým, že v tomto prípade ešte nechce predbiehať.

“Ráno bude fabrika normálne otvorená a v priebehu dňa sa rozhodne, aj po konzultáciách s hygienikmi, akým spôsobom sa bude postupovať. Nielen vo Volkswagene, aj v iných výrobných zariadeniach, ktoré na Slovensku máme,” doplnil.

Obavy ľudí v Devínskej Novej Vsi

Starosta Devínskej Novej Vsi Dárius Krajčír v nedeľu vyzval vládu a ústredný krízový štáb na zatvorenie bratislavskej fabriky VW.

„Pracuje tu 11-tisíc zamestnancov a neverím, že sú dodržané všetky hygienické a protiepidemiologické nariadenia a opatrenia. My Devínskonovovešťania, hasiči, záchranári a zdravotníci vyzývame vládu, premiéra a všetkých kompetentných, aby toto opatrenie urobili čo najskôr,“ vyhlásil Krajčír s tým, že sa cítia byť ohrození.

Minister hospodárstva Peter Žiga doplnil, že zajtra bude závod normálne otvorený. Kedy a v akom rozsahu pozastaví nemecká spoločnosť výrobu, musí oznámiť samotný Volkswagen.

01 - Modified: 2024-02-23 13:51:08 - Feat.: - Title: Najväčšia štúdia o očkovaní proti covidu odhaľuje skutočné zdravotné riziká, ktorým čelíte 02 - Modified: 2024-02-16 23:00:00 - Feat.: - Title: Dlhý covid vplýva inak na deti aj tehotné. U nás pomoc chýba 03 - Modified: 2024-01-24 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako sa symptómy covidu zmenili s každým novým variantom 04 - Modified: 2024-01-16 08:33:46 - Feat.: - Title: Ohrozenie zdravotného systému a 7000 obetí. Štúdia odhaľuje dôsledky neočkovania sa proti covidu 05 - Modified: 2024-01-05 10:18:02 - Feat.: - Title: Ľudia s dlhým covidom sú vyčerpaní už po jednom cvičení. Štúdia zistila dôvod
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
23. apríl 2024 11:35