StoryEditor

Harmanecké a Slavošovské papierne idú na plný výkon

26.03.2020, 16:25
Autor:
mqmq
Slovenské závody na výrobu hygienických papierových produktov idú na maximálny výkon. Problémom je logistika.

Bratislava - Výnimka potvrdzuje pravidlo a v čase spomalenia ekonomiky neznižujú produkciu všetci. Stredoeurópsky líder vo výrobe papierových hygienických potrieb SHP Group svoje kapacity zvyšuje tak, aby dokázal obslúžiť rastúci dopyt všetkých slovenských domácností i inštitúcií.

V čase pandémie koronavírusu COVID-19 sa totiž dopyt po týchto výrobkoch dostáva na nové maximá.

„Táto situácia je pre nás výzvou nielen z hľadiska výroby. Cítime v nej aj spoločenskú zodpovednosť zachovať, dokonca dočasne zvýšiť zamestnanosť v našich fabrikách, ale aj povinnosť neprestávať ľudí na Slovensku zásobovať výrobkami, ktoré práve teraz potrebujú najviac,“ hovorí prezident holdingu Eco-Investment Milan Fiľo. Len výroba toaletného papiera sa v marci zvýšila o 16 miliónov kotúčov.

Linky idú 24/7, pomohli by green lines

„Výroba momentálne kapacitami atakuje svoj strop a linky pracujú sedem dní v týždni, prakticky 24 hodín denne. Beztak napätú situáciu však sťažuje zabezpečovanie plynulosti príchodu kamiónov na dovoz surovín, a to najmä zo zahraničia, ako aj pomalšie dodávky hotových produktov do maloobchodných sietí a inštitúcií,“ dodáva Fiľo.

Situáciu by zásadne zlepšilo prednostné vybavovanie kamiónov s medicínskymi, hygienickými a potravinárskymi produktami cez vyhradené cestné pruhy na hraničných priechodoch. Zavedenie týchto „green lines“ už avizovala predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová.

Do skupiny Eco-Investment okrem holdingu SHP Group s výrobnými závodmi v Harmanci a Slavošovciach patria aj najväčšie slovenské závody na spracovanie dreva a výrobu celulózy a papiera, vrátane ružomberského Mondi SCP.

Okrem papierovej hygieny skupina eviduje aj výrazne vyšší záujem aj o papierové obaly na potraviny, ktoré v miliónoch kusov denne produkujú spoločnosti Harmanec – Kuvert v Brezne a závod ECO Bags v Myjave.

Pre plynulý chod výrobného reťazca musia jednotlivé závody riadiť výrobu tak, aby mohli pružne presúvať aj ľudské kapacity pri výpadkoch ľudí z dôvodu OČR, PN alebo karantény. Tým zároveň rastú aj finančné i časové náklady na ich preškoľovanie.

Mimoriadne opatrenia

V súvislosti s vládou prijatými opatreniami na zabránenie šírenia koronavírusu tiež jednotlivé závody prijali prísne bezpečnostné opatrenia. Pracovné zmeny nastavili tak, aby boli  ľudia v čo najmenšom osobnom kontakte.

Všetci sú povinní nosiť ochranné rúška a rukavice, priestory sú pravidelne dezinfikované a pod prísnou kontrolou je tiež vstup cudzích osôb do areálov spoločností. Pri vstupe do fabrík je každému meraná telesná teplota bezdotykovým teplomerom.

Priemyselno investičný holding popri zabezpečení vlastnej výroby vyčlenil na pomoc v boji s pandémiou koronavírusu 3 milióny eur. Počas prvého týždňa týždňa odišlo do slovenských nemocníc a zariadení so starostlivosťou o sociálne slabších 100 paliet papierovej hygieny, 12 paliet kancelárskeho papiera a tiež 10 paliet baleného mäsa a mäsových výrobkov zo spoločnosti Tauris Group a Ryba Košice, ktoré sú taktiež jeho súčasťou.

01 - Modified: 2024-02-23 13:51:08 - Feat.: - Title: Najväčšia štúdia o očkovaní proti covidu odhaľuje skutočné zdravotné riziká, ktorým čelíte 02 - Modified: 2024-02-16 23:00:00 - Feat.: - Title: Dlhý covid vplýva inak na deti aj tehotné. U nás pomoc chýba 03 - Modified: 2024-01-24 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako sa symptómy covidu zmenili s každým novým variantom 04 - Modified: 2024-01-16 08:33:46 - Feat.: - Title: Ohrozenie zdravotného systému a 7000 obetí. Štúdia odhaľuje dôsledky neočkovania sa proti covidu 05 - Modified: 2024-01-05 10:18:02 - Feat.: - Title: Ľudia s dlhým covidom sú vyčerpaní už po jednom cvičení. Štúdia zistila dôvod
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 11:12