Ľudovít ÓdorHN/Pavol Funtál
StoryEditor

Ódor: Otváranie ekonomiky neznamená hneď aj uvoľnenie opatrení

16.04.2020, 11:22
Autor:
TASRTASR
Znovuotvorené časti ekonomiky bude podľa viceguvernéra NBS potrebné masívne testovať bez ohľadu na to, či má niekto príznaky alebo nie.

Na to, aby sa ekonomické obmedzenia na Slovensku postupne uvoľňovali, je potrebné mať nový koronavírus pod kontrolou, monitorovať jeho šírenie a potrebné bude naďalej dodržiavať striktné zdravotnícke procedúry.

​Uviedol to na svojom súkromnom blogu Ľudovít Ódor, ktorý je viceguvernérom Národnej banky Slovenska.

Podľa neho, ak by sa mala ekonomika postupne otvárať, začať treba s tými sektormi, ktoré sú kľúčové pre ekonomiku a nemajú výrazne obmedzený dopyt v dôsledku situácie v zahraničí.

Podľa Ódora v prípade kontroly vírusu je dôležité, aby bol za bodom preklopenia trendu a aby sme aspoň týždeň boli svedkami jeho spomalenia.

Počet ťažkých prípadov by mal byť tiež pod kapacitnými možnosťami slovenského zdravotníctva. Kľúčové je tiež monitorovať jeho šírenie a potrebná je aj otvorená komunikácia s verejnosťou.

"Treba si uvedomiť, že otváranie ekonomiky neznamená hneď aj uvoľnenie opatrení na obmedzenie šírenia vírusu. Naopak, pomôcť ekonomike bude možné len pri dodržiavaní striktných zdravotníckych procedúr. Na uvoľnenie opatrení v prípade rizikových skupín (seniori, chronicky chorí) môžeme nadlho zabudnúť," píše Ódor.

Podľa regiónov a profesií 

Pri plánovaní otvárania ekonomiky by Ódor začal diferenciáciou tak podľa regiónov, ako aj profesií. "Na Kysuciach môže byť oveľa menej prípadov ako na Záhorí. Podobne, vírus má viac možností na šírenie v reštaurácii ako u programátorov," podotýka Ódor.

Znovuotvorené časti ekonomiky bude podľa neho potrebné masívne testovať bez ohľadu na to, či má niekto príznaky alebo nie.

"Dôležité je postupne vyhodnocovať aj vládne opatrenia na týždennej či mesačnej báze. Menej dávať otvoreným sektorom a viac naďalej zavretým," myslí si Ódor.

Najprv maloobchod 

V prípade otvárania by sa podľa neho mohlo začať s maloobchodnými predajňami, ktoré sa nenachádzajú v obchodných centrách.

Týkať by sa to mohlo prevádzok, v ktorých nedochádza k intenzívnym kontaktom. Malo by platiť prísne obmedzenie na zhromažďovanie ľudí. Čo sa týka škôl, tak podľa Ódora by tiež bolo potrebné dbať na nosenie rúšok, sedenie ďalej od seba.

"Na začiatku by vyučovanie malo byť krátke a rôzne triedy by sa učili v rôznych časoch. Starší a chorí učitelia by učiť naďalej nemohli," píše Ódor s tým, že takto by sa vyriešilo ukončenie školského roka, ale aj maturity a prijímačky.

"Pri jednotlivých sektoroch ekonomiky treba začať s tými, ktoré sú kľúčové pre ekonomiku a nemajú výrazne obmedzený dopyt v dôsledku situácie v zahraničí. Segmenty, kde sa stretáva veľa ľudí, ako sú reštaurácie, kaderníctva alebo kiná, by prišli na rad až nakoniec," uvádza Ódor na svojom blogu.

Otváranie hraníc 

Tiež je presvedčený o tom, že veľmi dôkladne treba monitorovať aj situáciu v zahraničí. "Pružne treba reagovať na otvárania našich exportných trhov. Medzitým by bolo dobré využiť výrobné kapacity na export materiálov a technológií, ktoré súvisia s bojom proti pandémii, samozrejme, pri zachovaní domácich zásob na dostatočnej úrovni," konštatuje Ódor.

Väčšie otváranie hraníc je tiež podľa neho potrebné koordinovať v rámci Európskej únie. "Reálne to môžeme očakávať až potom, čo väčšina krajín postupne otvorí domácu ekonomiku a zavedie systém sledovania pohybu," doplnil Ódor.

Koronavírus a COVID - 19

01 - Modified: 2020-03-25 07:06:22 - Feat.: 0 - Title: Najhorší scenár pre biznis na Slovensku? Firmy škrtnú 130-tisíc miest 02 - Modified: 2020-03-25 13:23:45 - Feat.: 0 - Title: NBS posiela varovanie. Upozorňuje ľudí na zneužitie svojho mena 03 - Modified: 2020-04-02 21:54:35 - Feat.: 0 - Title: NBS: bankový odvod je zrelý na stopku 04 - Modified: 2020-04-03 15:16:27 - Feat.: 0 - Title: "Deficit by ma vôbec netrápil." Hlavný ekonóm NBS povedal, kedy očakáva oživenie hospodárstva
01 - Modified: 2024-04-22 12:22:53 - Feat.: - Title: Minuloročný deficit verejných financií sa podľa analytikov NBS zhoršil najviac v Európskej únii 02 - Modified: 2024-04-18 11:49:38 - Feat.: - Title: Súd oslobodil spod obžaloby exšéfa odboru NBS Barriho v kauze Rapid Life 03 - Modified: 2024-04-16 07:39:27 - Feat.: - Title: Peter Kažimír: Všetko je pripravené (komentár) 04 - Modified: 2024-04-15 13:20:55 - Feat.: - Title: Sľubný ekonomický vývoj otvára dvere k zníženiu sadzieb ECB v júni, myslí si Kažimír 05 - Modified: 2024-04-13 19:19:37 - Feat.: - Title: Rast reálnych príjmov zatiaľ nepomáha spotrebe, ale skôr úsporám, ukazuje analýza
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 04:25