Tržby: 2,61 miliardy eur. Zisk: 565 miliónov eur.TASR/František Iván
StoryEditor

U. S. Steel ponúkne zamestnancom za ich dobrovoľný odchod benefit. Vedenie sa dohodlo s odborármi

16.04.2020, 17:52
Autor:
TASRTASR
Zamestnanci môžu dostať jednorazovú mzdu do výšky 18-násobku priemernej mesačnej mzdy.

Niektorí zamestnanci U. S. Steel Košice môžu pri ukončení pracovného pomeru dohodou dostať jednorazovú mzdu do výšky 18-násobku priemernej mesačnej mzdy.

Na dodatku ku kolektívnej zmluve sa dohodli vedenie spoločnosti a odborári. Informoval hovorca košických oceliarní Ján Bača.

„Týka sa to najmä pracujúcich dôchodcov a zamestnancov, ktorí majú menej ako tri roky do dôchodku, alebo majú odpracovaných 35 a viac rokov v U. S. Steel Košice,“ spresnil s tým, že jednorazový benefit ponúka spoločnosť v rámci znižovania nákladov na pracovnú silu.

Ako dodal predseda Rady odborov OZ KOVO v hutníckom podniku Juraj Varga, pri takomto spôsobe ukončenia pracovného pomeru má rozhodujúce slovo zamestnávateľ a benefit môže predstavovať jednorazovú mzdu vo výške 12 až 18-násobku priemernej mesačnej mzdy.

Predĺženie platnosti kolektívnej zmluvy

Podľa neho sa s takýmto dobrovoľným odchodom ruší dané pracovné miesto. „Keď sa má redukovať počet zamestnancov, nech je to aspoň takýmto slušným spôsobom,“ uviedol.

Pri schvaľovaní dodatku opäť predĺžili platnosť kolektívnej zmluvy, a to do 30. júna. „Predĺžili sme ju v plnom znení, sú tam aj dôležité body o ochrane pred hromadným prepúšťaním,“ spresnil Varga. Platnosť kolektívnej zmluvy mala pôvodne vypršať 31. marca. Jej platnosť vtedy predĺžili o 30 dní. Kolektívne vyjednávanie pokračuje.

Prijímanie mladých technikov

Košické oceliarne pripomínajú, že aj tento rok zároveň pokračujú s plánovaným prijímaním mladých technikov, študentov stredných škôl a univerzít, s ktorými dlhodobo spolupracujú.

„Mladšia generácia technikov je zárukou pre priemysel a riešenie výziev, ktorým priemysel čelí v rýchle sa meniacej spoločnosti. Naša spoločnosť dlhodobo podporuje technické vzdelávanie,” povedal prezident U. S. Steel Košice James Bruno.

Oceliarne v zmysle opatrenia zameraného na znižovanie nákladov oznámili redukovanie počtu zamestnancov v U. S. Steel Košice a v jej dcérskych spoločnostiach o 2500 do konca roku 2021.

Znižovanie pracovných pozícií z dôvodu nepriaznivej situácie na európskom trhu s oceľou ohlásili vlani v lete. „V minulom roku odišlo z našej spoločnosti dohodou 1400 zamestnancov a vzhľadom na aktuálnu situáciu musíme tento proces urýchliť,“ vysvetlil Bača. Varga spresnil, že k negatívnemu vývoju na trhu s oceľou v súčasnosti pribudla aj pandémia nového koronavírusu.

01 - Modified: 2018-03-05 21:08:41 - Feat.: - Title: Boj USA s Európou ohrozuje aj Slovensko
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 05:35