Minister financií Eduard Heger (na snímke) spolu s ministrom práce Milanom Krajniakom predstavili ďalšie opatrenia pre firmy, aby dokázali prežiť koronakrízu.TASR
StoryEditor

Vláda schválila ďalšie opatrenia v oblasti financií v súvislosti s koronavírusom. Pozrite si ich prehľad

16.04.2020, 19:54
Autor:
TASRTASR
Novelu schválila vláda spolu s návrhom na skrátené legislatívne konanie.

Oslobodenie od povinnosti platenia preddavkov, ale aj úpravu daňovej straty prináša novela zákona z dielne Ministerstva financií, ktorú vo štvrtok schválila vláda spolu s návrhom na skrátené legislatívne konanie k tejto právnej norme.

Novela sa zaoberá ďalšími opatreniami vo finančnej oblasti v súvislosti s novým koronavírusom.

Rezort financií navrhuje, aby preplatok, ktorý si daňový subjekt uplatní v daňovom priznaní k dani z príjmov podanom počas obdobia pandémie, správca dane vrátil daňovému subjektu najneskôr do 40 dní od konca kalendárneho mesiaca, v ktorom bolo daňové priznanie podané.

"S cieľom predísť špekulatívnemu správaniu daňových subjektov a zneužívaniu skoršieho vracania daňových preplatkov z daňových priznaní k dani z príjmov pred uplynutím lehoty splatnosti, keďže v zmysle štandardnej úpravy sa neukladá sankcia pri podávaní opravných daňových priznaní, navrhuje sa stanoviť skutkovú podstatu správneho deliktu," konštatuje sa v dôvodovej správe.

Dane z motorových vozidiel

Daňovník by mal byť tiež oslobodený od povinnosti platiť preddavky na daň z motorových vozidiel, ktoré sú splatné počas obdobia pandémie počnúc mesiacom apríl 2020.

Daň z motorových vozidiel by mal následne vyrovnať v lehote na podanie daňového priznania k dani z motorových vozidiel.

"Ide o preddavky na daň mesačné, štvrťročné aj preddavky na daň určené správcom dane na základe žiadosti daňovníka, ak predpokladaná daň nepresiahla 700 eur alebo daňovníkovi vznikla daňová povinnosť počas zdaňovacieho obdobia a tiež preddavky na daň inak určené správcom dane," približuje rezort.

Dane z príjmov

Neplatenie preddavkov by sa malo umožniť aj na daň z príjmov fyzickej, rovnako ako aj právnickej osoby, ktoré sú splatné v období pandémie. A to za obdobie, ktoré nasleduje po období, v ktorom daňovník vykáže zníženie svojich tržieb najmenej o 40 percent.

Tiež by sa mala predĺžiť lehota, v ktorej by prijímatelia podielu zaplatenej dane z príjmov mohli použiť finančné prostriedky získané z asignácie dane na pomoc pri zmiernení negatívnych následkov pandémie, a to nielen počas obdobia pandémie, ale až do konca roka 2021.

Odpočet daňovej straty

S cieľom zmiernenia následkov pandémie sa má zároveň umožniť daňovníkom uplatniť si odpočet daňovej straty vykázanej za zdaňovacie obdobia 2015 až 2018 od základu dane vyčíslenom v daňovom priznaní, ktorého posledný deň lehoty na podanie daňového priznania uplynie v období od 1. januára 2020 do 31. decembra 2020.

Pre zmiernenie negatívnych dôsledkov na právnické a fyzické osoby sa počas obdobia pandémie má ustanoviť odklad vymáhania nedoplatku platieb vymeraných alebo uložených podľa colných predpisov. Na webovej stránke Finančného riaditeľstva by sa zároveň nemali zverejňovať platitelia dane z pridanej hodnoty, u ktorých z dôvodu opakovaného nepodania daňového priznania, kontrolného výkazu alebo opakovaného nezaplatenia DPH v období pandémie potenciálne vznikne dôvod na zrušenie registrácie pre DPH.

Obec súčasne má dostať možnosť počas obdobia pandémie až do konca tohto roka na základe rozhodnutia zastupiteľstva použiť výnos z miestneho poplatku za rozvoj na úhradu bežných výdavkov.
Zmeny sa dotknú napríklad aj lehôt na podanie priznania k dani z nehnuteľnosti, dani za psa, dani za predajné automaty alebo k dani za nevýherné hracie prístroje. Upravujú sa aj pravidlá v prípade osôb, voči ktorým má štát právo na peňažné plnenie.

01 - Modified: 2024-01-10 23:00:00 - Feat.: - Title: Príde po ôsmej vlne covidu deviata? Vírus po premorení dostanete o pár mesiacov opäť, hovorí pre HN virológ 02 - Modified: 2023-12-06 05:52:31 - Feat.: - Title: Vláda bude rokovať o preplatení výdavkov súvisiacich s ochorením covid-19 03 - Modified: 2023-10-18 07:31:04 - Feat.: - Title: Vírusová nálož koronavírusu v odpadových vodách stúpla v siedmich krajoch 04 - Modified: 2023-09-06 14:23:12 - Feat.: - Title: Pandémia ešte mieša karty v ubytovaní 05 - Modified: 2023-07-09 06:47:25 - Feat.: - Title: Vírusová nálož koronavírusu v odpadových vodách klesla vo všetkých krajoch
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 11:54