StoryEditor

Politika nemá na korunu veľký vplyv

21.11.2007, 23:00

Politické krízy už nemôžu výrazne ovplyvniť vývoj koruny tak ako v minulosti. Keď pred rokom 2004 koruna reagovala na každú zhoršenú situáciu vlády nápadným výkyvom, dnes si svoju pozíciu drží omnoho silnejšie. Dôvodom je skutočnosť, že sme členom Európskej únie a koruna je tak stabilizovaná, tvrdia analytici.
Ak by sa aj naša mena veľmi odchýlila od svojich dlhodobých hodnôt, postupne by sa jej kurz ustálil. "Od roku 2004 sa vplyv vlády výrazne znížil, pričom ten trend je dlhodobý," povedal hlavný analytik Tatra banky Róbert Prega. I keď koruna včera zaznamenala prudké oslabenie, spôsobila to nervozita na trhu vyplývajúca z americkej úverovej krízy.
Politika by na kurz mohla mať výrazný vplyv v tom prípade, ak by výsledkom vládnej krízy bol odklon od prijatia eura v plánovanom termíne roku 2009.
"Naposledy koruna reagovala zvýšenou volatilitou na parlamentné voľby. Trhy sa snažia odhadnúť najmä dôsledky na chod ekonomiky. Ak sa nemení zásadná línia, situácia sa spravidla po čase stabilizuje," dodal analytik ČSOB banky Marek Gábriš.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 00:44