TASR/Roman Hanc
StoryEditor

Pekárstvo patrí u nás k najviac ohrozeným odvetviam. Jeho zástupcovia žiadajú zmeny

20.04.2020, 11:57
Autor:
TASRTASR
Pekárenský sektor zamestnáva 12-tisíc ľudí a na celkových tržbách a výrobe potravinárskeho priemyslu sa podieľa 13 percentami.

Zástupcovia Rady pekárov odoslali novému vedeniu Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR súbor opatrení pod názvom Výzva pre novú vládu.

Opatrenia majú viesť k stabilizácii potravinárskeho a pekárenského sektora, a zvýšeniu potravinovej sebestačnosti. Informoval o tom Slovenský zväz pekárov, cukrárov a cestovinárov (SZPCC).

Hlavne komunikácia 

Za najdôležitejšie kroky považujú vzájomnú komunikáciu, ktorá má zamedziť prijímaniu likvidačných zákonov, ako to bolo v prípade sociálneho balíčka, prijatie opatrení na zamedzenie nežiaduceho cenového vývoja v prípade nedostatku určitých surovín na trhu, zmiernie sociálnych opatrení či rozšírenie DPH na všetky pekárenské výrobky.

"Potravinárstvo je dlhodobo najmenej ziskovým odvetvím priemyslu, s najnižšími výnosmi a najnižšími mzdami. Zároveň, oblasť pekárenstva patrí k najmenej profitabilným oblastiam slovenského potravinárstva," uviedla Tatiana Lopúchová, predsedníčka SZPCC, ktorý je súčasťou Rady pekárov SR. Tá aktuálne zastrešuje všetky stavovské pekárske organizácie.

"Za posledné obdobie bolo legislatívou prijatých niekoľko opatrení, ktoré mali vysoko negatívny dosah na sektor, avšak v rámci vzájomných diskusií a odborných debát inicioval rezort pôdohospodárstva aj mnohé pozitívne opatrenia. Novému vedeniu rezortu ponúkame možnosť aktívnej komunikácie a otvorený dialóg," uviedla Lopúchová.

Zamestnáva 12-tisíc ľudí 

​Ako ďalej Lopúchová spresnila, pekárenský segment má na Slovensku najdlhšiu tradíciu a je najväčším potravinárskym odborom podľa počtu prevádzok, ale aj počtu zamestnancov.

Zároveň patrí k najviac ohrozeným odvetviam na našom trhu. Vplyvom vysokých a neustále rastúcich nákladov sa pekári čoraz častejšie ocitajú v negatívnych hospodárskych výsledkoch.

Lopúchová dodala, že podľa aktuálnych dát sa na našom trhu nachádza viac ako 700 pekárskych prevádzok, ktoré sa okrem výroby pečiva a chleba venujú aj cukrárskej produkcii a výrobe cestovín.

Celý sektor zamestnáva 12-tisíc ľudí a na celkových tržbách a výrobe potravinárskeho priemyslu sa podieľa 13 percentami.

01 - Modified: 2019-11-19 14:07:12 - Feat.: 0 - Title: Kedy budú ľudia ochotní platiť za chlieb viac a kde sú najlepší pekári na svete? 02 - Modified: 2020-03-17 21:46:38 - Feat.: 0 - Title: Ľudia sa vrhli na obchody. Konzervári a pekári však hlásia: nemá kto vyrábať
01 - Modified: 2016-11-07 21:46:23 - Feat.: - Title: Zdravší a drahší. Na východe stojí rožok viac
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 16:43