StoryEditor

Krajniak: Prvá pomoc už funguje. Na účty zamestnávateľov začali nabiehať peniaze

22.04.2020, 12:25
Autor:
TASRTASR
Zrealizovaných už bolo prvých 720 dohôd, počas stredy alebo najneskôr vo štvrtok by mali mať prví zamestnávatelia peniaze na svojich účtoch.

Minister práce Milan Krajniak v utorok večer vydal pokyn, aby začali úrady práce nahadzovať do centrálneho registra zmlúv prvé dohody, aby v stredu ráno mohli odchádzať na účty zamestnávateľov peniaze na udržanie prvých pracovných miest.

Zrealizovaných už bolo prvých 720 dohôd, počas stredy alebo najneskôr vo štvrtok by mali mať prví zamestnávatelia peniaze na svojich účtoch.

1,4 miliardy eur

Celkovo je na túto pomoc k dispozícii 1,4 miliardy eur, ale Brusel schválil strop až do výšky dvoch miliárd eur.

Ide o prvú finančnú pomoc, o ktorú sa mohli zamestnávatelia v čase koronakrízy uchádzať.

"Ide o najväčšiu finančnú pomoc v histórii Slovenska. Pomoc sme mali schválenú už zhruba týždeň, ale museli sme počkať na to, kým bude zverejnená v európskom vestníku, lebo iba na základe neho sme mohli začať posielať peniaze," vysvetlil Krajniak.

720 dohôd už zrealizovali

Zrealizovaných už bolo prvých 720 dohôd, počas stredy alebo najneskôr vo štvrtok (23. 4.) by mali mať prví zamestnávatelia peniaze na svojich účtoch. Rezort práce posiela platby zrýchlene. Krajniak zároveň uviedol, že postupovať takýmto spôsobom sa bude každý deň.

"Zhruba 33-tisíc žiadostí bolo zaslaných a približne 18-tisíc je zúradovaných a zvyšné sú také, pri ktorých ešte pracovníci úradov práce sa dopytujú zamestnávateľov, ale priebežne to odstraňujeme," priblížil Krajniak.

Zamestnávatelia, ktorí žiadajú o príspevok na svojich zamestnancov, nebudú musieť v ďalších mesiacoch podpisovať opätovne dohody.

"Už budú posielať len tzv. výkaz za príslušný mesiac, za ktorý budú znovu žiadať pomoc, iba vykážu na koľkých zamestnancov ju potrebujú a v akom rozsahu o ňu žiadajú. Ďalšie vyplácanie peňazí tak bude oveľa jednoduchšie," tvrdí Krajniak.

Okrem toho sa podarilo rezortu práce vyrokovať výnimku s EÚ. "Môžeme vyplácať pomoc aj pre tzv. podniky v ťažkostiach na zamestnancov. Či sú to samostatne zárobkovo činné osoby a majú zamestnancov, alebo sú to právnické osoby a majú zamestnancov a sú v ťažkostiach, tak budú môcť žiadať o túto pomoc," priblížil Krajniak.

Nebude sa to však vzťahovať na živnostníkov, ktorí žiadajú pomoc sami na seba. "Faktom ale je, že by nevedel živnostník preukázať, ktorý je akoby samoživiteľ, že podnik nie je v ťažkostiach. Máme najatých účtovných a daňových poradcov, aby v call centre informovali každého žiadateľa tak, aby mohol peniaze dostať," priblížil Krajniak.

Podmienky zverejnia do konca týždňa

Formuláre aj metodika žiadostí o finančnú pomoc zamestnávateľom sa podľa slov ministra online upravujú. "Robíme to takým spôsobom, aby každý mohol poslať žiadosť, ľudia v call centre majú pokyny, aby radili, ako tú pomoc dostať, nie ako nedostať," doplnil Krajniak s tým, že od veľkých zamestnávateľov prišlo zatiaľ 17 žiadostí o finančnú pomoc.

Rezort práce pripravuje schému pomoci aj pre dohodárov, či jednoosobové "eseročky" a niektorých živnostníkov. V prípade dohodárov, by pomoc mohla ísť zo štátneho rozpočtu, ak nebudú môcť spadať pod európsku schému pomoci.

"Podmienky zverejníme do konca týždňa," avizoval minister práce.

Parlament bude v stredu hlasovať aj o návrhu zákona, ktorým sa zavádza tzv. SOS dávka, rozširuje sa tzv. humanitárny fond rezortu práce.

"Vytvárame SOS dávku, ktorá je určená presne pre tých ľudí, ktorí nespĺňajú podmienky doterajšej pomoci v súvislosti s koronakrízou. Objem prostriedkov sa bude zväčšovať. Máme individuálne prípady, aj pre týchto ľudí pripravujeme pomoc," podotkol Krajniak.

Koronavírus sledujeme online 22:08 Španieli predlžujú opatrenia proti šíreniu vírusu Španielski poslanci dnes schválili ďalšie predĺženie núdzového stavu, ktorý v krajine platí od polovice marca. Po dnešnom rokovaní parlamentu ho predĺžili do 9. mája. Ministerstvo zdravotníctva dnes oznámilo ďalších 435 úmrtí ľudí a 4211 nových prípadov nákazy. Doteraz sa koronavírus v krajine potvrdil u 208 389 ľudí, z toho sa ich 85 915 uzdravilo a 21 717 zomrelo. 22:06 Fínsko zakáže verejné zhromažďovanie viac ako 500 ľudí Fínsko zakáže verejné zhromažďovanie viac ako 500 ľudí. Nariadenie bude platiť až do konca júla, oznámila v stredu premiérka Saana Marinová. Podľa Marinovej však ostatné reštrikcie prijaté v dôsledku šírenia nového koronavírusu môžu byť čoskoro zrušené. Aktuálne nariadenie, ktoré platí do 13. mája, zakazuje vytvárať viac ako desaťčlenné skupiny. Ak ho vláda nepredĺži, platiť začne zákaz zhromaždení s účasťou viac ako 500 ľudí. 21:39 Wizz Air začne postupne obnovovať lety Nízkonákladová letecká spoločnosť Wizz Air, ktorá 25. marca oznámila, že pozastavuje z dôvodu hrozby šírenia nákazy novým druhom koronavírusu takmer všetky svoje letecké spojenia z Maďarska, začiatkom mája začne lety postupne obnovovať. Podľa spravodajského servera infostart.hu generálny riaditeľ Wizz Airu József Váradi na videokonferencii Aviation Week uviedol, že začiatkom mája otvoria tieto aerolínie svoje pobočky a do prevádzky zaradia desať percent lietadiel. Po dvoch až troch mesiacoch môže tento podiel dosiahnuť až 30 percent. 21:28 Pompeo ocenil krok spoločnosti U.S. Steel Košice Americký minister zahraničných vecí v stredu na Twitteri ocenil krok spoločnosti U.S. Steel Košice, ktorá poskytla zdravotníkom v Košickom kraji pomoc v boji proti koronavírusu SARS-CoV-2. "Som rád, že americké súkromné spoločnosti, ako táto na Slovensku, pomáhajú svojmu okoliu," napísal. Pompeo reagoval na tweet veľvyslanectva Spojených štátov na Slovensku. "Sme veľmi hrdí na našich priateľov z U.S. Steel Košice, ktorí podporujú zdravotníkov v košickom kraji v boji proti novému koronavírusu," napísalo veľvyslanectvo.

21:27 Počet pacientov na oddeleniach JIS vo Francúzsku už dva týždne mierne klesá Ochoreniu COVID-19 za uplynulých 24 hodín podľahlo vo Francúzsku ďalších 544 ľudí, čím sa celkový počet obetí v krajine zvýšil na 21 340, informovala v stredu agentúra AFP. Koronavírusom SARS-CoV-2 je vo Francúzsku nakazených už viac ako 158-tisíc ľudí. Riaditeľ francúzskeho úradu verejného zdravotníctva Jérôme Salomon v stredu oznámil povedal, že v porovnaní s utorkom sa celkový počet hospitalizovaných znížil o 365 a počet pacientov na jednotkách intenzívnej starostlivosti o 215. 21:23 Hasiči testovali repatriantov v karanténnych centrách i ľudí bez domova 21:21 V Libane potvrdili prvý prípad nákazy v utečeneckých táboroch V Libanone potvrdili prvý prípad nákazy novým koronavírusom v jednom z tamojších početných a preľudnených utečeneckých táborov, v ktorých žijú desaťtisíce Palestínčanov a státisíce Sýrčanov. Informovala o tom v stredu agentúra AP. Prvý pozitívny test mala žena žijúca v palestínskom utečeneckom tábore Wavel v údolí Bikáa na východe Libanonu. Palestínčanku pôvodom zo Sýrie previezli do štátnej nemocnice v Bejrúte. 20:01 Aktuálne štatistiky Celkovo nakazených: 2 606 632 Aktuálne nakazených: 1 712 737 Vyliečených: 712 326 Mŕtvych: 181 569 19:57 Hmotné rezervy odstúpili od zmluvy. Podarilo sa im tak ušetriť viac ako sedem miliónov eur Správe štátnych hmotných rezerv sa podarilo pre štát vyjednať celkovú úsporu vo výške 7 781 172 eur. V pondelok odstúpila od zmluvy so spoločnosťou A-testing, keďže napriek predĺženému termínu nedodala tovar. Zároveň so spoločnosťou Lacorp vyrokovala zľavy na výrobky nespĺňajúce deklarované parametre, zníženie ceny za kus pri respirátoroch FFP2 a vypustenie nevhodných rýchlotestov zo zmluvy.  19:17 Počet obetí v Taliansku prekročil 25-tisíc Taliansko v stredu oznámilo 437 nových úmrtí na koronavírus, čo je o 97 menej, než v utorok. Celkový počet obetí choroby COVID-19 tak v tejto krajine prekročil hranicu 25-tisíc. Agentúra AFP však zároveň upozornila, že už tretí deň po sebe v Taliansku evidujú pokles počtu prípadov choroby COVID-19 v aktívnej fáze, teda pacientov, ktorí sa stále liečia. Zatiaľ čo v utorok ich bolo 107 709, za 24 hodín ich počet mierne klesol na 107 699.
Taliansko aktuálne hlási 25 085 obetí ochorenia
18:44 Britská vláda sa stala terčom ostrej kritiky Britská vláda sa v stredu stala v parlamente terčom ostrej kritiky niektorých poslancov za spôsob, akým reaguje na pandémiu nového koronavírusu. Na prvom zasadnutí parlamentu po približne mesiaci zastupoval britského premiéra Borisa Johnsona, ktorý sa zotavuje po nákaze novým koronavírusom, minister zahraničných vecí Dominic Raab. Šéf britskej diplomacie musel odpovedať na sériu nepríjemných otázok po tom, ako počet obetí ochorenia COVID-19, ktoré nový koronavírus spôsobuje, dosiahol len v anglických nemocniciach najmenej 16 272.  17:19 Prevádzky, ktoré sú otvorené aj v nedeľu 17:10 Počet nakazených zdravotníkov bojnickej nemocnice stúpol na 15 Počet pracovníkov bojnickej nemocnice, u ktorých sa potvrdila nákaza novým koronavírusom, stúpol na 15, uviedla regionálna hygienička Zuzana Tornócziová. Nemusí však ísť o konečné číslo, keďže podľa hygieničky naďalej testujú. Nákazu u viacerých zdravotníkov a pacientov v Nemocnici s poliklinikou Prievidza so sídlom v Bojniciach potvrdili minulý piatok. 17:04 Výsledky 30 testovaných zamestnancov domova v Košiciach boli negatívne Nikto z 30 testovaných zamestnancov Strediska sociálnej pomoci mesta Košice nemal pozitívny test na nový koronavírus, ich výsledky boli negatívne. 16:58 Koronavírus sa rozšíril v domove sociálnych služieb v chorvátskej Koprivnici Celkovo 1950 prípadov nákazy koronavírusom zaznamenalo do stredy Chorvátsko, informovala agentúra HINA. Od utorka pribudlo 42 nových prípadov. Chorvátsko od prepuknutia nákazy v krajine (od 25. februára) vykonalo 27.614 testov. 16:53 Pre koronakrízu vybavilo letisko v Prahe takmer o dve tretiny menej cestujúcich Pražské letisko Václava Havla vybavilo v marci približne 434.700 cestujúcich. To znamená medziročný pokles takmer o dve tretiny. Dôvodom je pandémia nového koronavírusu, ktorý drasticky zredukoval leteckú prepravu. 16:10 V Budapešti budú rozdávať ľuďom zadarmo rúška V nadchádzajúcich dňoch budú pracovníci budapeštianskeho mestského dopravného podniku BKK v spolupráci s magistrátom hlavného mesta rozdávať na frekventovaných verejných priestranstvách ľuďom rúška. Informoval o tom v stredu spravodajský server penzcentrum.hu. 16:05 V Británii pribudlo 763 obetí Británia hlási úmrtia ďalších 763 ľudí s COVID-19, bilancia stúpla menej ako v utorok, ale podobne ako pred týždňom. Nemocnice už evidujú 18 100 obetí. 15:55 Samosprávy pripravujú otvorenie trhovísk, trh otvorilo Staré Mesto Bratislavské mestské časti sa po uvoľnení niektorých opatrení v súvislosti s novým koronavírusom pripravujú na znovuotvorenie vonkajších trhovísk. Niektoré si chcú počkať na presnejšie inštrukcie od hygienikov a otvoriť plánujú v najbližších dňoch. Jednou z výnimiek je Staré Mesto, ktoré trh na Žilinskej ulici otvorilo už v stredu.
15:38 Nájomcovia budú pre omeškanie platby nájmu pre krízu dočasne chránení Nájomcovia, ktorí si prenajímajú nehnuteľnosť, vrátane bytu alebo nebytového priestoru, budú v prípade omeškania platieb nájmu v súvislosti s krízou pre pandémiu nového koronavírusu dočasne chránení. Novelu schváli parlament. Prenajímateľ tak nebude môcť do 31. decembra 2020 jednostranne ukončiť nájom nehnuteľnosti pre omeškanie s platením nájomného od 1. apríla 2020 do 30. júna 2020. Platí to len na prípady, v ktorých omeškanie nájomcu vzniklo v dôsledku šírenia ochorenia COVID-19. Nárok prenajímateľa na nájomné nezaniká. 15:15 Výzva pre vodičov 15:08 Belgické úrady: Vrchol krízy bol okolo 12. apríla Belgické úrady zaznamenali v utorok mierny nárast počtu obetí na chorobu Covid-19 a prekročenie šesťtisícovej hranice úmrtí, avšak celková situácia spojená s pandémiou nového koronavírusu sa podľa úradov stabilizuje a k vrcholu úmrtí zrejme došlo už pred desiatimi dňami. Uviedla to v stredu tlačová agentúra Belga. 14:56 "Budeme na koaličnej rade ďalej rokovať o uhrádzaní nájmu tak, aby sme pomohli podnikom," hovorí vicepremiérka Veronika Remišová. 14:48 Brífing strany Za ľudí 14:45 Parlament schválil opatrenia rezortu financií,upravujú aj platenie preddavkov Oslobodenie od povinnosti platenia preddavkov, ale aj úpravu daňovej straty prináša novela zákona z dielne Ministerstva financií, ktorú v stredu schválilo plénum Národnej rady (NR) SR. Novela sa zaoberá ďalšími opatreniami vo finančnej oblasti v súvislosti s novým koronavírusom. Za návrh hlasovalo 141 zo 145 prítomných poslancov. 14:43 Irán hlási 94 ďalších úmrtí na koronavírus Irán hlási za uplynulých 24 hodín ďalších 94 úmrtí na ochorenie COVID-19, čím sa celkový počet obetí tejto infekcie spôsobovanej novým druhom koronavírusu zvýšil na 5391. Informovala o tom v stredu agentúra Reuters s odvolaním sa na hovorcu ministerstva zdravotníctva Kijánúša Džahánpúra. 14:42 EÚ poskytne makrofinančnú pomoc 10 partnerským štátom Európska komisia prijala v stredu návrh balíka makrofinančnej pomoci vo výške tri miliardy eur pre desať predvstupových a susedských krajín, aby im pomohla obmedziť hospodársky pokles zapríčinený pandémiou nového koronavírusu. V návrhu EK bola makrofinančná pomoc rozdelená nasledovne: Albánsko (180 miliónov eur), Bosna a Hercegovina (250 miliónov eur), Čierna Hora (60 miliónov eur), Gruzínsko (150 miliónov eur), Jordánsko (200 miliónov eur), Kosovo (100 miliónov eur), Moldavsko (100 miliónov eur), Severné Macedónsko (160 miliónov eur), Tunisko (600 miliónov eur) a Ukrajina (1,2 miliardy eur). 14:42 Štátnice sa môžu konať aj cez videokonferencie Štátnice či rigoróznu skúšku, ale aj obhajobu rigoróznej či habilitačnej práce budú môcť vysoké školy uskutočniť aj bez fyzickej prítomnosti kandidátov, prostredníctvom videokonferencie alebo inými prostriedkami informačnej a komunikačnej technológie. Žiakov základných škôl bude možné hodnotiť aj slovne. Poslanci Národnej rady v stredu schválili novelu zákona o vysokých školách. 14:35 Lukaku tvrdí, že takmer celý tím Interu Miláno mal príznaky COVID-19 Belgický futbalista Romelu Lukaku si myslí, že takmer celý tím Interu Miláno prekonal ochorenie COVID-19. Podľa jeho názoru sa hráči mohli nakaziť už v decembri počas voľného týždňa. Medzi potenciálne infikovanými bol vraj aj slovenský obranca Milan Škriniar. "Keď sme sa vrátili, 23 z 25 hráčov bolo chorých, nežartujem," prezradil v rozhovore prostredníctvom instagramu s belgickou moderátorkou Ketrin Kerkhofsovou. 14:29 Sociálnym podnikom sa posunú niektoré oznamovacie povinnosti Podmienky získavania štatútu registrovaného sociálneho podniku sa upravia. Týkajú sa najmä lehôt pri oznamovacích povinnostiach. Počíta s tým návrh zákona o sociálnej ekonomike a sociálnych podnikoch, ktorý v stredu schválil parlament, ktorý o ňom rokoval v skrátenom režime. 14:28 Parlament schválil odpustenie poistného zamestnávateľom za apríl Parlament schválil 139 hlasmi zo 143 prítomných odpustenie platenia poistného za apríl tohto roka pre zamestnávateľa alebo povinne nemocensky poistenú a povinne dôchodkovo poistenú samostatne zárobkovo činnú osobu (SZČO). Táto výnimka sa bude týkať tých, ktorí mali v apríli uzatvorenú prevádzku na základe rozhodnutia štátneho orgánu najmenej na 15 dní. 14:25 V Česku podľahlo koronavírusu celkovo 204 ľudí V Českej republike podľahlo chorobe COVID-19 už 204 osôb a celkovo 1800 ľudí sa z nej vyliečilo. Od rána tak v Česku pribudli tri úmrtia, informovalo v stredu tamojšie ministerstvo zdravotníctva. Česko eviduje celkovo 7041 prípadov nákazy novým druhom koronavírusu. Hospitalizovaných je 412 ľudí. V Česku zatiaľ urobili vyše 186 900 testov na prítomnosť koronavírusu SARS-CoV-2, ktorý spôsobuje ochorenie COVID-19. 14:24 Bratislavská vodárenská spoločnosť radí prevádzkam prepláchnuť vnútorné rozvody pitnej vody Bratislavská vodárenská spoločnosť vyzýva prevádzky, ktoré v rámci uvoľňovania opatrení v súvislosti s pandémiou nového koronavírusu opätovne otvárajú, aby pred prvým použitím pitnej vody realizovali prepláchnutie vnútorných rozvodov na všetkých vodovodných batériách. Ide o preventívne opatrenie z dôvodu stagnácie vody v potrubí. Informoval hovorca BVS Peter Podstupka. 14:14 V domove v Batizovciach je 9 ľudí pozitívnych na COVID-19 V Centre sociálnych služieb Domov pod Tatrami v Batizovciach je momentálne deväť ľudí pozitívnych na COVID-19. Z 206 testov postupne prichádzajú všetky výsledky a očakávajú sa ďalšie. Uviedol to na brífingu v Batizovciach predseda Prešovského samosprávneho kraja Milan Majerský. 14:01 Sociálny výbor sa bude situáciou v DSS zaoberať vo štvrtok Parlamentný sociálny výbor sa bude zaoberať situáciou v domovoch sociálnych služieb na Slovensku vo štvrtok. Informoval o tom poslanec Smeru-SD Erik Tomáš. Strana iniciovala zvolanie tohto výboru po tom, ako sa v Domove sociálnych služieb v Pezinku vyskytli prípady nákazy novým koronavírusom. 13:31 "Najväčšia kauza v histórii štátnych hmotných rezerv bola kauza platinových sitiek za vlády Ivety Radičovej," vyjadril sa Fico k zatknutiu exšéfa hmotných rezerv Kajetána Kičuru. 13:24 Zajtra o 12.30 zasadne mimoriadny parlamentný výbor k situácii v domovoch sociálnych služieb. Informoval poslanec Smeru Erik Tomáš. 13:14 "Žiadame Igora Matoviča, aby prestal s týmito psychopatickým vyhláseniami," tvrdí Fico. 13:13 Fico žiada, aby Matoviča, aby sa zamestnancom sociálnych služieb ospravedlnil, za to, že ich ide testovať testami, ktoré chcel hodiť do Dunaja. "Je to ponižujúce a smiešne," dodáva. 13:12 "Smer nemôže podporiť programové vyhlásenie vlády, pretože je to dokument neprofesionálne pripravený a nedostatočne finančne krytý," hovorí šéf Smeru Robert Fico. Podľa neho by si dokument vyžadoval 25 miliárd, zaťiaľ čo rozpočet je 17 miliárd.  12:55 Zhruba 33-tisíc žiadostí bolo zaslaných, približne 18-tisíc je už zúradovaných, informuje Krajniak. 12:50 Celkovo máme k dispozícii 1,4 miliardy na túto pomoc. Ale strop, ktorý sme si nechali schváliť, je až dve miliardy eur, hovorí Krajniak. 12:50 Od rána 7.00 hod. do 11.00 hod. bolo realizovaných 720 platieb pre zamestnávateľov. Platby posielame zrýchlene, aby tam nebolo žiadne omeškanie, informuje Krajniak. 12:49 Minister práce Milan Krajniak hovorí, že včera večer vydal pokyn, aby pracovníci ústredia práce začali nahadzovať do centrálneho registra zmlúv prvé dohody, aby mohli byť prikázané platby na účty zamestnávateľov, ktorí požiadali o pomoc, povedal minister. 12:40 "Pre nás je dôležité zo Slovenska urobiť opäť tigra Európy. Musíme investovať a musíme investovať rozumne," tvrdí Heger.  12:39 Podľa ministra financií Hegera si pandémia koronavírusu vyžiada dofinancovanie vo výške niekoľkých miliárd eur.  Deficit by mal byť podľa neho cez päť percent.  12:37 Ministerstvo financií hovorí, že veľký skok zvyšovania nezamestnanosti ešte len príde. Za marec bolo zvýšenie len mierne.  11:49 Španielsko s uvoľňovaním karanténnych opatrení začne v druhej polovici mája Španielska vláda chce začať s postupným uvoľňovaním prísnych karanténnych opatrení zavedených na zastavenie šírenia pandémie koronavírusu SARS-CoV-2 v druhej polovici mája. Oznámil to v stredu španielsky premiér Pedro Sánchez, ktorého citovala agentúra Reuters. 11:49 Ukrajinský premiér predpovedá, že ľudia budú musieť nosiť masky aj dva roky Ukrajinský premiér Denys Šmyhaľ predpovedá, že v dôsledku šírenia nového koronavírusu budú musieť Ukrajinci nosiť ochranné masky najmenej dva roky. Jeho vyjadrenie priniesla v stredu agentúra UNIAN. 11:39 Otváranie predajní v Košiciach V Košiciach sa dnes znovu otvorili napríklad kníhkupectvá či predajne obuvi. 
Zdroj: TASR/František Iván
Zdroj: TASR/František Iván
Zdroj: TASR/František Iván
11:25 V Španielsku vzrástol počet obetí o 435 Počet obetí nákazy koronavírusom v Španielsku vzrástol oproti utorkovej bilanciu o 435 na 21 717. V utorok krajina evidovala 430 nových obetí. 11:24 Nemocnica v Nových Zámkoch spustila nové odberné miesto na diagnostiku COVID-19 Fakultná nemocnica s poliklinikou Nové Zámky spustila nové odberné miesto na diagnostiku ochorenia COVID-19. Novozámocká nemocnica sa tak od utorka zapojila do siete zdravotníckych zariadení, ktoré testujú pacientov na toto ochorenie a zabezpečila diagnostiku pre obyvateľov okresu Nové Zámky,“ informoval hovorca nemocnice Ján Baček. Unimobunka slúžiaca na účely testovania pribudla na parkovisku pred budovou nemocnice. 11:23 USA čaká v zime ďalšia a vážnejšia vlna koronavírusu. Príde spoločne s chrípkou, varuje expert Spojené štáty zasiahne budúcu zimu ďalšia vlna nákazy koronavírusom, ktorá by však mohla udrieť ešte silnejšie ako tá existujúca, pretože zrejme príde na začiatku chrípkovej sezóny. Podľa agentúry Reuters to v noci na dnes vyhlásil riaditeľ amerického Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb Robert Redfield. Viac si môžete prečítať TU. 11:18 Doterajšie opatrenia sa premietli do nižšieho znečistenia ovzdušia Pandémia nového koronavírusu síce výraznou mierou obmedzila spoločenský život, no spomalenie až zastavenie stále rastúceho spoločenského tempa sa v dobrom smere odráža na životnom prostredí. Zo sledovania Európskej environmentálnej agentúry v Kodani vyplýva, že obmedzenia v doprave a priemysle znížili hladiny oxidu dusičitého a oxidu uhličitého, ktoré spôsobujú kyslé dažde, smog a skleníkové plyny. Informovala hovorkyňa Slovenskej akadémie vied Monika Hucáková. 11:12 Dvaja ľudia v USA zomreli na nákazu niekoľko týždňov pred oznámením prvého úmrtia Predstavitelia kalifornského zdravotníctva v utorok vyhlásili, že dvaja ľudia zomreli v americkom štáte Kalifornia na nákazu novým druhom koronavírusu o niekoľko týždňov skôr, než bolo v Spojených štátoch oznámené prvé úmrtie na ochorenie COVID-19 spôsobované týmto vírusom. Predstavitelia kalifornského okresu Santa Clara uviedli, že obaja ľudia zomreli doma 6. a 17. februára. Prvé úmrtie v USA na koronavírus bolo pritom oznámené 29. februára v meste Kirkland v štáte Washington, citovala v stredu predstaviteľov tlačová agentúra AP. 11:04 Dvaja ľudia v USA zomreli na nákazu niekoľko týždňov pred oznámením prvého úmrtia Predstavitelia kalifornského zdravotníctva v utorok vyhlásili, že dvaja ľudia zomreli v americkom štáte Kalifornia na nákazu novým druhom koronavírusu o niekoľko týždňov skôr, než bolo v Spojených štátoch oznámené prvé úmrtie na ochorenie COVID-19 spôsobované týmto vírusom. 11:02 Autorka denníka z mesta Wu-chan čelí kritike za vypomáhanie Západu Denník čínskej spisovateľky Fang Fang z uzavretého mesta Wu-chan, epicentra celosvetovej pandémie koronavírusu, sa v Číne ocitol pod paľbou kritiky. Podľa kritikov je jej dielo "vodou na mlyn" pre krajiny, ktoré Čínu obviňujú z nezvládnutia počiatočného štádia krízy, píše agentúra AFP. Fang Fang začala vydávať svoj denník na internete po tom, ako úrady koncom januára Wu-chan uzavreli. Dokumentovala v ňom každodenný život v 11-miliónovom meste odrezanom od zvyšku sveta. 10:43 Koronavírusu v Británii podľahlo 40-tisíc ľudí, tvrdí Financial Times V Británii s chorobou COVID-19 zomrelo už viac ako 41-tisíc ľudí. Vyplýva to z analýzy, ktorú dnes zverejnil denník Financial Times. Oficiálna utorková štatistika britského ministerstva zdravotníctva pritom hovorí o 17 337 obetiach. Kým vládna štatistika však zahŕňa len ľudí s pozitívnymi testami na SARS-CoV-2, ktorí zomreli v nemocniciach, analýza zverejnená britským denníkom počíta aj s obeťami mimo nich, teda predovšetkým v domovoch seniorov, opatrovateľských domoch a domácnostiach. 10:36 Osem pacientov je na JIS, jeden na pľúcnej ventilácii
Na Slovensku je 231 hospitalizovaných pacientov, z toho je 80 s potvrdeným COVID-19. Na JIS je osem pacientov,  jeden je na pľúcnej ventilácii.
10:26 Keď raz podpíšeme koaličnú dohodu, keď aj poslanci budú hlasovať za programové vyhlásenie vlády, sa automaticky očakáva podpora, hovorí Matovič. 10:23 Bilancia na Slovensku V utorok sa potvrdilo na Slovensku 45 prípadov koronavírusu. Otestovaných bolo 3468 ľudí, nebolo hlásené žiadne úmrtie. Celkový počet testovaných ľudí dosiahol 52 649. Počet potvrdených prípadov nákazy je na Slovensku 1 244. V utorok pribudlo aj 26 vyliečených pacientov. Celkovo sa z ochorenia vyliečilo 284 ľudí. Informuje o tom vládny portál korona.gov.sk. 10:20 Rysuje sa Fond obnovy. Mal by to byť iný balík v objeme eurofondov, ktorý už teraz čerpáme, hovorí premiér. Dodal, že fond obnovy má byť obrovský, bolo by to o pôžičkách a zárukách. "Mali by sme si vedieť pomôcť dvakrát viac, ako z eurofondov," povedal premiér. 10:19 Boli by sme radi aj do budúcna, aby v ďalšom finančnom rámci dosiahli flexibilitu a aby sme zodpovednosť nechali na členské krajiny Únie, tvrdí premiér. 10:18 Chceme, aby sme neboli trucovitý člen, ktorý bude blokovať pomoc, hovorí Matovič na brífingu pred parlamentom. 10:18 Premiér Igor Matovič tvrdí, že vo štvrtok ho čaká druhá videokonferencie s lídrami únie. "Ak chceme vyjsť z čo najmenšími škodami, nie je iná cesta, ako sa dohodnúť na spoločnom postupe," hovorí Matovič. 10:17 Aktualizované informácie od polície 10:13 Počet prípadov v Rusku stúpol o viac než 5200 Rusko zaznamenalo v priebehu 24 hodín 5236 nových prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2, čím ich celkový počet stúpol na takmer 58-tisíc. Informovala o tom v stredu agentúra TASS s odvolaním sa na ruské krízové centrum. Z nákazy COVID-19, ktorú koronavírus spôsobuje, sa doposiaľ v Rusku vyliečilo 4420 osôb a podľahlo jej 513 ľudí. Takmer 43,3 percenta z nových prípadov nemalo žiadne príznaky tohto ochorenia. 09:56 V Maďarsku zomrelo 12 pacientov, počet nakazených stúpol na 2168 Počet potvrdených prípadov nákazy novým druhom koronavírusu v Maďarsku stúpol za deň o 70 na celkových 2168 prípadov. Zomrelo ďalších 12 starších pacientov, ktorí trpeli aj inými chronickými ochoreniami, informoval v stredu krízový štáb na webovej stránke koronavirus.gov.hu. Počet úmrtí dosiahol 225, pričom 295 pacientov sa z ochorenia COVID-19 vyliečilo. 09:55 Dopravnému podniku Bratislava klesli tržby o štyri milióny eur Od zavedenia mimoriadnej situácie pre pandémiu nového koronavírusu klesli tržby Dopravnému podniku Bratislava od cestujúcich o 91 percent. Mesačne to znamená prepad o asi štyri milióny eur. Dopravca sa preto zrejme nevyhne prepúšťaniu. Potvrdil to vedúci odboru marketingu a komunikácie DPB Matej Michlík. 09:53 Ukrajina potvrdila 6592 prípadov nákazy koronavírusom vrátane 174 úmrtí Počet potvrdených prípadov infekcie novým typom koronavírusu na Ukrajine sa v stredu zvýšil o 467 na 6592. Informovala o tom agentúra Ukrinform s odvolaním sa na ukrajinské ministerstvo zdravotníctva. Podľa neho ochoreniu COVID-19, ktoré je spôsobované novým koronavírusom SARS-CoV-2, podľahlo v krajine 174 ľudí, z toho 90 mužov a 84 žien. Ide väčšinou o ľudí vo veku nad 50 rokov (85 percent). 09:52 Slovinsko zvažuje obnovenie hospodárskych a sociálnych aktivít Slovinský premiér Janez Janša v utorok oznámil možnosť obnovenia hospodárskych a sociálnych aktivít v krajine o dva týždne pod podmienkou, že počet nakazených koronavírusom SARS-CoV-2 bude postupne klesať. Informovala o tom v stredu agentúra Hina. "Epidémiu sme z väčšej časti zvládli, hoci vírus je stále medzi nami a počet úmrtí bohužiaľ ešte rastie. Dosiahnuté úspechy nám však umožňujú začať zmierňovať niektoré obmedzenia," povedal premiér. 09:51 Bulharsko má 1015 potvrdených prípadov a 47 úmrtí Potvrdených prípadov ochorenia COVID-19 je v Bulharsku 1015, čo je za posledných 24 hodín nárast o 49 prípadov. V stredu ráno o tom informoval bulharský krízový štáb poverený riešením pandémie nového druhu koronavírusu, ktorý túto chorobu spôsobuje. Uzdravilo sa celkovo 174 pacientov. Úmrtí je v krajine 47, najnovšie pribudli dve, uviedla bulharská tlačová agentúra BTA. 09:45 Matovič: Slovensko sme si oddnes posunuli o krôčik k normálu 09:43 Banky evidujú tisícky žiadostí o odklad splátok úverov Banky na Slovensku evidujú stovky až tisícky žiadostí o odklad splátky úveru. Naďalej však klientov upozorňujú, aby si tento krok dôkladne zvážili, pretože nie je úplne "zadarmo". Úver sa totiž aj počas odkladu úročí. 09:42 Účinnosť látkového rúška sa znižuje po dvoch hodinách Látkové rúško by malo byť vyrobené z bavlny alebo husto tkanej látky a človek by ho nemal nosiť dlhšie ako jednu až dve hodiny. "Ak ideme medzi ľudí na dlhší čas, je potrebné si tvárové rúško obmieňať," upozorňuje Úrad verejného zdravotníctva na webovej stránke. 09:32 V Česku sa vyliečilo už 1800 ľudí Z choroby COVID-19 sa v Česku vyliečilo 1800 ľudí, viac ako štvrtina zo 7041 nakazených. Vyliečených od utorka pribudlo 47, počet úmrtí stúpol o tri na 204. 09:04 Pre hromadné prepúšťanie v Košiciach je ohrozených 571 zamestnancov Dve nahlásené hromadné prepúšťania eviduje Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny v Košickom kraji od marca. Ako uviedla Mária Hrehová, obe boli nahlásené na košickom úrade práce, spolu je ohrozených 571 zamestnancov. 08:36 Svetový potravinový program bije na poplach: Hrozia rozsiahle hladomory Predstavitelia Svetového potravinového programu vo svojej výročnej správe varovali, že svet čelí v dôsledku pandémie nového koronavírusu hrozbe rozsiahlych hladomorov "biblických rozmerov". Najviac ohrozených je desať krajín, ktoré sú poznačené konfliktmi, ekonomickou krízou a klimatickou zmenou. Viac sa dočítate tu. 08:24 Nárast počtu nakazených v Nemecku Počet osôb infikovaných koronavírusom sa v Nemecku v stredu zvýšil o 2 237 na 145 694. Ide už druhý deň po sebe v počte nových denných prípadov o nárast. Za uplynulých 24 hodín v krajine nahlásili 281 ďalších úmrtí na ochorenie COVID-19, čím ich celkový počet dosiahol číslo 4 879. V Nemecku sa doteraz uzdravilo 99 400 ľudí. 08:22 Štát Missouri zažaloval Čínu kvôli koronavírusu Americký štát Missouri podal v spojitosti s koronavírusom žalobu na čínsku vládu. Generálny prokurátor Eric Schmitt podal žalobu na okresnom súde v Missouri, ktorá čínskych predstaviteľov obviňuje z toho, že svetu vrátane obyvateľov Missouri spôsobili "nenapraviteľné škody", ako chorobu, úmrtia, ľudské utrpenie a hospodárske straty. Viac sa dočítate tu. 08:19 Úrad verejného zdravotníctva zverejnil podrobnosti o prvej fáze otvorenia ekonomiky 08:15 08:13 Japonská prefektúra Nagasaki potvrdila, že na talianskej výletnej lodi Costa Atlantica bolo na koronavírus pozitívne testovaných dokopy 34 členov posádky. Nikto z 34 členov posádky, u ktorých sa zistila nákaza koronavírusom, nemá vážne symptómy ochorenia COVID-19. Loď s celkovým počtom 623 členov posádky, na ktorej palube nie sú nijakí pasažieri, zakotvila v meste Nagasaki koncom januára z dôvodu vykonania potrebných opráv.
Zdroj: Reuters
07:56 Trump na 60 dní pozastavil imigráciu do Spojených štátov Americký prezident Donald Trump oznámil v utorok večer (miestneho času) 60-dňový zákaz imigrácie do Spojených štátoch. Ten bude platiť pre osoby, ktoré sa usilujú v USA získať zelenú kartu, čiže povolenie na trvalý pobyt. Rozhodnutie na dva mesiace zastaviť vydávanie väčšiny pracovných víz má viac než 22 miliónom nezamestnaným Američanom v čase pandémie nového koronavírusu pomôcť ochrániť ich pracovné miesta. 07:54 Senát USA v utorok jednomyseľne schválil dodatočnú finančnú pomoc počas pandémie nového koronavírusu určenú pre malé podniky, nemocnice, ako aj na testovanie na COVID-19 vo výške 480 miliárd dolárov (približne 442 miliárd eur). Viac sa o tom dočítate tu. 07:46 V Česku počet prípadov prekročil 7-tisíc Počet prípadov nákazy koronavírusom v Česku prekročil 7-tisíc, v utorok ich pribudlo 133 na 7 033. S chorobou COVID-19, ktorú koronavírus spôsobuje, v nemocniciach zomrelo 201 ľudí. Vyliečilo sa 1 753 pacientov. 07:13 Čína ohlásila v stredu 30 nových prípadov nákazy koronavírusom, čo je o jeden viac ako v utorok. Z 30 nových prípadov bolo 23 privezených zo zahraničia - o 11 viac ako deň predtým. Južná Kórea v stredu hlásila 11 nových prípadov nákazy, čím sa ich celkových počet zvýšil na 10 683. Ide o jasný signál, že sa rast nových prípadov spomalil. Už po štvrtý deň za sebou pribudlo menej ako 15 prípadov. Šesť prípadov bolo privezených zo zahraničia. 07:11 Vysoký počet obetí v USA V dôsledku ochorenia COVID-19 zomrelo v Spojených štátoch za posledných 24 hodín 2 751 ľudí. USA zaznamenali od vypuknutia pandémie viac než 800-tisíc potvrdených prípadov nákazy novým druhom koronavírusu a 44 845 úmrtí. Za o čosi viac než týždeň sa tak počet smrteľných obetí v USA zdvojnásobil 07:10 Oficiálny dokument k spusteniu prvej fázy 07:08 Spustila sa prvá fáza Od dnešného dňa môžu pri dodržaní stanovených podmienok fungovať obchody a prevádzky služieb s rozlohou do 300 m2, verejné stravovanie s výdajom cez okienko, vonkajšie športoviská pre bezkontaktný šport bez šatní a sociálnych zariadení, dlhodobé ubytovanie bez stravy, vonkajšie trhoviská a predajne automobilov vrátane autobazárov. Ide o prvú fázu uvoľnenia opatrení proti šíreniu koronavírusu, ktoré v pondelok navrhlo konzílium odborníkov a v utorok schválil krízový štáb. Podrobnosti o tom, ktoré prevádzky môžu byť otvorené a za akých podmienok, sa dočítate tu.
Zdroj: Úrad vlády
07:07 Aktuálna bilancia koronavírusu
Zdroj: worldometers

Koronavírus a Covid - 19

01 - Modified: 2024-04-18 18:59:18 - Feat.: - Title: Gruzínci nedovolia prokremeľskej vláde zostať pri moci, tvrdí prezidentka. Spory vyvolal zákon podobný ruskému 02 - Modified: 2024-04-17 13:04:48 - Feat.: - Title: Drucker: Školy by mali mať od septembra o štyritisíc ľudí viac v pomocných profesiách 03 - Modified: 2024-04-17 09:01:20 - Feat.: - Title: Kaliňák pred rokovaním vlády: Nová nemocnica v Prešove bude spojením nového i súčasného komplexu 04 - Modified: 2024-04-16 10:42:29 - Feat.: - Title: Ako zlacniť benzín o 20 centov? SaS apeluje na Fica, predstavila návrh 05 - Modified: 2024-04-14 14:51:50 - Feat.: - Title: Hlasy z koalície k rekonštrukcii vlády: Blaha hovorí o hoaxoch. Opozícia pri jednej téme pochválila Fica
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 07:00