TASR/Pavel Neubauer
StoryEditor

Firma Chemes neobnovila dodávky energie, Sulík podal trestné oznámenie

29.04.2020, 15:20
Autor:
TASRTASR
Minister hospodárstva Richard Sulík vyzval predstaviteľov Chemes, aby dodávky energií vo svojom priemyselnom parku znovu sprístupnili.

Rezort hospodárstva podal v stredu trestné oznámenie na neznámeho páchateľa. Dôvodom je situácia v súvislosti s firmou Chemes, Humenné, ktorá napriek súdnemu opatreniu neobnovila dodávky energií pre spoločnosť Nexis Fibers.

Minister hospodárstva Richard Sulík (SaS) v utorok vyzval predstaviteľov Chemes, aby dodávky energií vo svojom priemyselnom parku znovu sprístupnili. Informoval o tom odbor komunikácie Ministerstva hospodárstva.

​"Žiaľ, táto spoločnosť absolútne ignoruje súdne opatrenie, v ktorom je jasne uvedené, že nesmie odstaviť Nexis Fibers od energie. Teraz môže skončiť na ulici všetkých 400 ľudí, ktorí tam pracujú. Je to jasný príklad nerešpektovania súdu, a preto som sa rozhodol konať," zdôvodnil Sulík podanie trestného oznámenia.
MH SR pripomenulo, že Chemes Humenné vlastní priemyselný park, v ktorom sídli firma Nexis Fibers.

Opatrenie súdu

Tá musela po odstavení od energií prerušiť výrobu, hoci spoločnosť získala 14. apríla záväzné neodkladné opatrenie súdu, ktorý uložil spoločnosti Chemes povinnosť zabezpečiť nerušenú a priebežnú dodávku energií a médií na základe týždenných zálohových platieb.

To sa však nestalo a zamestnanci Nexis Fibers zostali od 20. apríla doma, pričom poberali 60 % platu. Spoločnosť v dôsledku týchto udalostí ohlásila hromadné prepúšťanie, ktoré by sa malo týkať všetkých takmer 400 zamestnancov.

Humenská spoločnosť Nexis Fibers, vyrábajúca priemyselné vlákna, ohlásila v pondelok hromadné prepúšťanie.

Ako potvrdila Mária Hrehová z Ústredia práce sociálnych vecí a rodiny, počet ohrozených zamestnancov je 389. Dôvodom ukončenia výroby v humenskom podniku sú spory medzi spoločnosťami Nexis Fibers a Chemes Humenné, týkajúce sa úhrad za energie a tiež neuhrádzanie veriteľských splátok.

Chemes sa bráni

Vlastník priemyselného parku a zároveň výrobca energií Chemes tvrdí, že mu jeho nájomca neplatí za odoberané energie a médiá celé fakturované sumy, vláknarská spoločnosť nesúhlasí s cenami za dodávané komodity.

Spor medzi spoločnosťami sa v piatok pokúsil urovnať primátor Humenného Miloš Meričko, ktorý sa zhostil funkcie mediátora a viac ako štyri hodiny rokoval so zástupcami oboch spoločností. "Dohoda je, že spoločnosť Nexis Fibers pripraví návrh dohody pre stranu Chemes a v priebehu víkendu sa tím Chemesu bude zaoberať týmto návrhom dohody a v pondelok by mal byť konečný verdikt vynesený," zhodnotil po stretnutí výsledok rokovaní.

Ako vyplýva z vyjadrenia výkonného riaditeľa Nexis Fibers Jána Kučeravého, spoločnosť sa snaží hromadnému prepúšťaniu predísť a pozastavenú výrobu opäť spustiť.

"Máme dohodnuté mítingy so štátnymi predstaviteľmi, ktorých budeme žiadať o pomoc," informoval v utorok s tým, že spoločnosť bude zároveň pripravovať vyjadrenie k poslednému protinávrhu firmy Chemes Humenné.

01 - Modified: 2020-04-28 18:03:04 - Feat.: 0 - Title: Nexis Fibers v Humennom ohlásil hromadné prepúšťanie, vyjednávanie však pokračuje
01 - Modified: 2024-03-13 11:26:05 - Feat.: - Title: Výrobu tepla v Humennom ohrozuje podľa mesta spor medzi Chemesom a Východoslovenskou energetikou 02 - Modified: 2024-03-13 13:24:20 - Feat.: - Title: Humennému hrozil čierny scenár. Multimiliónový problém na východe napokon hasí až ministerka Saková a vláda 03 - Modified: 2024-03-06 15:30:03 - Feat.: - Title: NAKA zasahovala v Humennom. Jednu osobu obvinili z terorizmu a extrémizmu, má ísť o študenta 04 - Modified: 2024-02-02 13:36:26 - Feat.: - Title: Budova mestského úradu v Humennom sa po minuloročnom zemetrasení dočkala opráv 05 - Modified: 2024-01-18 13:45:21 - Feat.: - Title: Humenné investovalo do modernizácie materských škôl, mesto znižuje energetickú náročnosť budov
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
16. apríl 2024 16:55